lauantai 17. helmikuuta 2018

Inhimillisellä otteella

Harry Tuomen haastattelu

Olen jo pitkään toivonut tähän ylläpitämääni asukasyhdistyksen blogiin uutta otetta. Jotain, joka välittäisi inhimillisiä tunnelmia, kertoisi meistä vaasalaisista, ajatuksistamme ja elämänkokemuksistamme, kauniilla, aidolla tavalla. Moniäänisesti, toinen toisiamme arvostaen.

Haastattelujen tekeminen voisi olla yksi mahdollisuus. Katsotaan päästäänkö nyt ainakin alkuun.

Oivallinen tilaisuus tämän tapaisen blogikirjoituksen tekemiseen tuli eteen, kun asukasyhdistyksemme hallituksen jäsen, Harry Tuomi, 83 v. oli ilmoittanut viime vuoden lopussa luopuvansa hallituspaikastaan, tehdäkseen tilaa nuoremmille.

Kohtuullisen pitkään Harryn tunteneena, ja paljon pitempään hänet mm. lintukauppiaana tienneenä, päätin pyytää päästä kylään Anna-Liisan ja Harryn kotiin, tekemään tällaista pienimuotoista haastattelua.

Harryn vaimon, Anna-Liisan olen saanut tuntea myös asukasyhdistyksemme tilaisuuksien kautta.
Kuvat: AN, 31.1.2018. Anna-Liisa ja Harry Tuomi

Lyhyesti Harryn työurasta

Uskomatonta tarinaa, hienoja elämänkokemuksia tällä pitkän ja rikkaan työelämän tehneellä miehellä kyllä riittää.

Tiivistetään Harryn työurat kolmeen vaiheeseen:

- Vaasa -lehdessä kemigrafina

- jazz ym. muusikkona

- lintukauppiaana

1. Nuorena miehenä Harry aloitti työt Vaasa-lehdessä 50-luvulla. Kemigrafina hän oli mukana tekemässä lehteä, siis valmistamassa sen painamiseen tarvittavia teksti- ja kuvalaattoja.

Harry kertoi minulle yksityiskohtia 50- ja 60-kuvun menetelmistä, joilla sanomalehteä silloin tehtiin. Ovat ajat muuttuneet, ei voi kuin ihmetellä, miten kaikki onnistuttiin silloin tekemään. Väkeä täytyi painopuolella ainakin olla paljon enemmän kuin nykyään. Irtokirjaimista ladottiin painolaatat, sinkkilaattoja syövytettiin hapoissa, - eli jota kuinkin samalla tavalla kuin vieläkin taidegraafikot osaavat tehdä, - jotta uutiset ja niistä kertovat mustavalkoiset valokuvat saatiin kansalle luettavaksi.

Painokone, iso musta, joksi sitä kutsuttiin, pyöri päivästä toiseen, painoi mustetta valkoiselle sanomalehtipaperille niin hyvää jälkeä kuin työntekijät olivat osanneet laatoiksi valmistaa: rasteroineet ne ja joskus jopa käsin kaivertaneet niitä, esim. karikatyyrit jouduttiin näin tekemään.

Nyt 2000 luvulla on siirrytty digitaaliseen aikaan. Tässä välissä oli painotekniikkana vuosikymmenten ajat offset -menetelmä.

60-luvulla aika oli mielenkiintoista. Harry oli nuorena miehenä näkemässä ja kuulemassa, kaikenlaista, mm. Vaasa -lehden ja Ilkka -lehden yhteistyön alkutaipaleella ”voimanmittelöä”. Täällä Vaasassa osatiin Harryn mukaan jo silloin haukkua, moittia Seinäjokea. Mm. Ilkka-lehden toimijoita Vaasa-lehden osakkeiden hamstraamisessa. Harry sanoo ihmetelleensä tällaista haukkumista, aika erikoista asennetta.

Vaasan ja Seinäjoen kyräilyllä taitaa olla pitkät perinteet, ties mistä alkaen, ihan tähän päivään asti.

2. Kosti Könni oli kuullut Harryn viheltelyä, ja ehdotti Harrylle varuskuntasoittokuntaan menemistä. Harrylle järjestyikin sieltä myös soitin, klarinetti, mutta ura musiikin parissa lähti kuitenkin lopulta liikkeelle siviilipuolella.

Soiton opettajansa Werner Föraksen ohjeilla saksofoni ja jazzin svengi veivät miehen mukanaan. Meno oli silloin vahvaa, sykettä riitti. Harry vertaa omaa nuoruuttaan tämän päivän räp artistien elämään. Musiikki on ihan kaikki kaikessa.

Vaasaan kehittyi merkittävää jazz osaamista. Harry veti myös Vaasan jazzklubia yli 10 vuotta. Keikkoja, esiintymisiä oli paljon myös muualla Suomessa, Helsingissä, Jyväskylässä jne. Jossain vaiheessa Harry meni mukaan myös valtakunnalliseen jazzliittoon, sen hallitukseen. Antoisa kokemus sekin, Harry sanoo.

Matkustelua, jatkuvaa menemistä alkoi olla kuitenkin sen verran, että oli syytä alkaa miettiä vielä kolmatta työuraa, ja minne hän asettuisi perheen kanssa elämään.

3. Lintukauppiaan elämä alkoi kiinnostaa Harryä. Jyväskylässä, eräällä soittokeikalla, Harry kävi Antti Äijön askartelu- ja akvaarioliikkeessä. Sieltä lähti kipinä tällaisen liikkeen avaamiseen tänne Vaasaan. Täällä kun ei ollut vielä silloin ainuttakaan alan yritystä.

Harry kertoo aina olleensa kiinnostunut eläimistä. Kolmas työura lähti näin innostuneena liikkeelle. Ala sopikin Harrylle hyvin, tietotaito lisääntyi nopeasti, ja liiketoimet alkoivat menestyä. Yksi menetystekijä on varmaankin ollut se, että Harry tajusi erityisen hyvin sen, että liiketilan, eli eläinkaupan on oltava ”jännittävän oloinen”. Hän toi sinne kaikenlaista reksiviittaa, akvaarioihinsa, seinille jne. Näkyvillä oli mm. naamioita, käärmeennahkoja, akvaarioissa mm. palasia laivojen hylyistä jne. Entisenä estradimuusikkona hän tiesi, että yleisö pitää osata ottaa, saada asiakkaat tulemaan uudestaan ja uudestaan. Harry käyttääkin tästä hienosti sanaa lumovoima.

Tämä yhdistyneenä vetovoimaiseen, karismaattiseen persoonallisuuteen on mitä luultavimmin selitys sille, että Harrystä tuli yksi kaupunkimme tunnetuimmista kauppiaista vuosikymmenten ajaksi. Liikkeensä, yrityksensä Harry myi eteenpäin vuonna 1999.
 
Muistan omien lasteni kanssa käyneeni monet kerrat Harryn eläinkaupassa. Hamsterit, akvaariokalat, kanarialinnut tulivat tutuiksi, sauvasirkkojakin taisi meillä joskus olla. Aina liikkeessä käydessä ei meillä ollut niin sanotusti mitään ostoslistalla, käytiin vaan katselemassa, harkitsemassa tulevia hankintoja. Koskaan meitä ei ajettu ulos, ja opastusta, apua saatiin, kun tarvittiin.

Omat tarinat liittyvät tietenkin eläinkauppiaana toimisessa siihen, miten esim. akvaariokalojen ym. eläinten hankinta hoitui. Singaporesta Harrylla olisi kerrottavaa paljonkin. Tullimuodollisuuksista jne. mutta näiden kertomiseen tarvittaisiin jo toinen blogikirjoitus. Tai jotain muuta, videohaastattelu, tai tv-ohjelma…


Tänään 

Kun Harry ja Anna-Liisa kulkevat keskikaupungilla kauppa asioillaan, he keskustelevat usein tuttujensa kanssa, myös Vaasan asioista. Tottakai. Kuulumisia vaihdetaan, ja pohditaan myös missä Vaasassa nyt mennään.

Entisenä kauppiaana Harry seuraa edelleen mm. kivijalkaliikkeiden tilannetta hyvin kiinnostuneena. Mitä liikkeitä missäkin on, yritysten vaihtuvuutta, ja tietenkin myös onko tyhjiä liikekiinteistöjä kovinkin paljon, ja missä päin. Yrittäjien vaikeudet, lopettamiset surettavat tietenkin. Harrya mietityttää myös tavat ja toimenpiteet, joilla tyhjillään olevia liiketiloja yritetään markkinoida uusille yrittäjille. Sekä hinnoittelussa, että paremmassa tietojen esille laittamisessa olisi Harryn mielestä parantamisen varaa.

Harry pohtii, onko Vaasan kantakaupungin alueen kohtalo vääjäämättä tulla Tukholman Vanhankaupungin kaltaiseksi? Elinvoimainen keskikaupunki, meillä siis tämä rakas keskusta-alue, Kauppatori ympäristöineen toivottavasti pitää pintansa. Se ansaitsisi kehittyä edelleen elinvoimaisena kaupungin sykkivänä sydämenä.

Asioihin on hyvä aina yrittää vaikuttaa, - mitään jyrkkää kantaa Harry ei ole koskaan asioihin ottanut, eikä nytkään lähde liialti muita neuvomaan. Turhaa suureellisuutta voisi hänen mielestään välttää, realismia asioiden todellisen tilan näkemiseen Harryn mielestä tarvitaan.

Kiitos Harry ajatuksistasi, elämänvaiheittesi kertomisesta, jakamisesta meille kaikille.

Ja oikein hyvää jatkoa sinulle ja vaimollesi. Jutellaan taas, kun osumme yhteen, tapaamme kaupungilla tai tilaisuuksissa.

Lopuksi muutamia linkkejä kenties kiinnostaviin asiayhteyksiin

Kiinnostako sinua tietää, mitä kemigrafi teki?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemigrafia

Mitä Vaasan jazzclubille kuuluu tänään?

https://vaasajazzclub.yhdistysavain.fi/

Vaasassa toimii tällä hetkellä (helmikuu 2018) nämä akvaario ja eläinkaupat:

1. Vaasan Akvaarioliike

http://www.vaasanakvaarioliike.fi/yritys/

Lainaus

Vaasan Akvaarioliike on Kauppakeskus Minimanissa sijaitseva akvaarioihin ja muihin eläinmaailman tuotteisiin erikoistunut liike. Tarkka osoite on Laivakatu 13, 65100 Vaasa. Liike on perustettu vuonna 1959 ja on yksi vanhimpia yhä toiminnassa olevia alan yrityksiä Suomessa. Liikkeen omisti vuodesta 1959 vuoteen 1999 Harry Tuomi. Itse aloitin työt Vaasan Akvaarioliikkeessä jo koulupoikana 1980. Kauppiaana olen ollut vuodesta 1999. Alusta asti liike on palvellut lintu, jyrsijä sekä tietysti akvaarioharrastajia. Myöhemmin mukaan otettiin myös koira- ja kissatarvikkeet sekä matelijat. Pääpainopiste on kuitenkin ollut aina akvaariotarvikkeet, kalat ja kasvit. Risto Korpi 

Lainaus päättyy

2. Vaasan Eläinkeskus - Lemmikkitarvikkeiden erikoisliike

http://www.vaasanelainkeskus.fi/

Lainaus

Lemmikkieläintuotteiden erikoisliike Vaasan Eläinkeskus Oy aloitti toimintansa vuonna 1985. Toiminta on laajentunut eläinten välityksestä eläintarvikkeiden maahantuontiin ja myyntiin. Liikkeessämme on suuret osastot tarvikkeille ja ruuille, niin koirille, kissoille, kaloille, pieneläimille, linnuille, matelijoille kuin ulkolinnuille. Yhteensä 630 m2

Lainaus päättyy

Blogikirjoituksen haastattelu, kuvat ja jutun koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...