sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Tikanojalla Visannin näyttelyssä

Näin loppiaisviikonloppuna, sunnuntaina oli jo taas aika lähteä liikkeelle, palata vähitellen takaisin tavalliseen arkeen, elämän rytmeihin.

Hyvän tilaisuuden tarjosi Tikanojan taidekodissa oleva Matti Visannin näyttely. Tänään oli odotettu näyttelyn esittely, näyttelyn pystyttäneen Pohjanmaan museon aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamon vetämä tunnin kierros, eli kolmen kerroksen opastettu matka hyvin mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen aiheeseen.

VIP-tilaisuuden järjesti Tikanojan taidekodin ystävät ry.

Näyttely on helposti lähestyttävä, aivan omin päinkin. Suosittelen, ellet ole vielä käynyt. Kokonaisuus on selkeästi rytmitetty eri aikakausiin ja teemoihin. Huone huoneelta avautuu aivan uskomaton määrä tietoa ja kuvamateriaalia arkkitehti ja taiteilija Matti Visannin elämästä ja laajasta tuotannosta. On arkkitehtuuria, monumentaalisia muistomerkkejä, on kirjojen kuvitusta, graafista suunnittelua, postimerkkejä, logoja, rahoja, ja suuria projekteja, kuten Kalevalan kuvitusta ja uskonnollisia kuvituksia.

En halua jättää tällaisia tilaisuuksia väliin. Kun paikalle saadaan henkilö, joka on näyttelyn koonnut, valikoinut paljon suuremmasta määrästä oleellisimmat, tärkeimmät esimerkit, on odotusarvo suuri: syvällistä pohdintaa, asioiden oikeisiin mittasuhteisiin laittamista, suorastaan intohimoista perehtyneisyyttä asiaan. Näin minusta tänään olikin! Kiitokset tästä. Jaakko Linkamo oli omiensa sanojensakin mukaan todella iloinen, kun hän sai tämän näyttelyn tehdä.

Matti Visanti on jäänyt liian pienelle huomiolle koko Suomessa, ja myös meillä täällä Vaasassa. Nyt on erinomainen tilaisuus nähdä ”silmiemme eteen tuotuna” maamme historiaa ja Vaasankin tapahtumia noin sadan vuoden takaa, muutaman vuosikymmenen ajalta.

Arkkitehtina Matti Visanti jätti selkeän jäljen tänne Vaasaan. Näyttely ei tähän puoleen keskity, mutta se on ymmärrettävää. Visanti on niin paljon muutakin. Eikä Tikanojan taidekodin huoneet voi tiloiltaan muuksi muuttua.

Visannin Vaasassa olevaan arkkitehtuuriin on syytä palata. Eli kohteiden esittelyä jatkossa tarvitaan vielä! Tikanojan taidekodin ystävä yhdistykselle /puheenjohtaja Marion Lepistölle esitettiinkin näyttelykierroksen lomassa toive, että järjestettäisiin kävelykierros tai kierroksia Visannin arkkitehtuuriin liittyen. Jaakko Linkamolla oli esittää alustava karttakin sellaisista kohteista, jotka vielä ovat olemassa Vaasassa, suurimmalta osin kantakaupungin alueella. Tällaiselle kävelykierrokselle haluan mukaan tottakai!


Kuva: AN. Karttaan on merkitty mustilla pallukoilla osoitteita eli kohtia Vaasan kartalla, joista Matti Visannin piirtämiä rakennuksia vielä löytyy. Kartan merkinnät Jaakko Linkamo

Matti Visannin koko tuotanto on luetteloitu hänen poikansa Markus Visannin toimesta jo vuosikymmeniä sitten. Tutkimuksia ja kirjojakin on tehty, ilmeisesti viimeisin kirja on 80-luvulta. Pojanpoika, nimeltään Matti Visanti hänkin, oli avajaisissa mukana, ja piti siellä avauspuheenkin.

Ilmeisesti joskus on ollut joitakin yrityksiä saada rahoitusta suvun hallussa olevien arkistojen ja taidekokoelmien esille tuomiseen. Hienoa, että nyt on täällä Vaasassa tällainen kokonaisuus nähtävillä.

Toivoa myös sopii, että tämä näihin vaasalaisiin olosuhteisiin, Tikanojan taidekotiin räätälöity näyttely saisi tulevina vuosina jatkoa myös muualla. Esimerkiksi Helsingissä tai Oulussa. Uusien museoiden tekniikoilla mm. digitaalisuutta hyödyntäen Visannin tuotannosta saisi ns. irti vielä aivan uudet tehot ”kierrokset”.

Näyttely on avoinna Tikanojan Taidekodissa 4.2. 2018 asti.

Tutustu lisää näyttelyyn

http://www.tikanojantaidekoti.fi/

Tutustu myös Tikanojan taidekodin Ystävät ry:n nettisivuun

http://www.tikanojantaidekoti.fi/ystavat.html






Kuvat: AN. Matti Visanti suunnitteli mm. keväällä 1918 postimerkkejä Svinhufvudin ja Mannerheimin johtamalle Valkoiselle Suomelle, eli Vaasan Senaatille, sotalipun suojeluskunnille jne.
Näyttelyssä on paljon symboliikkaa, tutkittavaa tällaisista asioista kiinnostuneille.




Kuvat: AN, 7.1.2018. Tikanojan taidekodin portaikossa on ollut vuosikymmenet eräs mielenkiintoinen lasille maalattu teos. Se on myös Matti Visannin maalaama, ja nimeltään Tammi.
 

Viime kesänä 2017 teos konservoitiin, kunnostettiin Tikianojan taidekodin ystävät ry:n myöntämällä  merkittävällä rahallisella tuella.


Ylemmässä kuvassa yhdistyksen puheenjohtaja Marion Lepistö kiinnittää teoksen alle asiasta kertovan laatan.

Alemmassa kuvassa aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamo kertoo teoksesta, jota hän pitää yhtenä avainteoksista Matti Visannin tuotannossa. Teos on pysyvä, ikkunateos, ja sitä voi ihailla aina kun talossa käy!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg, Tikanojan taidekodin ystävät ry:n hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...