tiistai 16. tammikuuta 2018

Paul von Gerich ja C.G.E. Mannerheim

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

http://vaasanseutu.fi/vaasan-seutuinfo/historia/paakaupunkina/

”Mannerheim saapui Vaasaan 19.1.1918 ja aloitti täällä valkoisen armeijan muodostamisen. Tammikuun 25. päivänä hän antoi käskyn venäläisten varuskuntien riisumiseksi aseista. Sotatoimet alkoivat tammisunnuntaiksi kutsuttuna päivänä 27. tammikuuta sekä Vaasassa että eri puolilla maakuntaa. Saksassa koulutuksessa olleiden suomalaisten jääkäreiden pääjoukko saapui Vaasaan Arcturus-laivalla 25.2.1918. Jääkärit joutuivat heti keskelle sotatoimia kouluttamaan ja johtamaan valkoisia joukkoja.” 



Kuvat: AN. Kun Vaasan kaupungintalossa nousee ylös sisääntuloportaikon, niin toisen kerroksen tasanteella vastaan tulee – ratsastava Mannerheim.

Katso aikaisempi kirjoitus tästä blogista

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/12/mannerheimin-ratsastajapatsas.html

Katso Wikipediasta: Mannerheimin ratsastajapatsas

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marsalkka_Mannerheimin_ratsastajapatsas

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta jatkuu

”Senaattorit Alexander Frey, E.Y. Pehkonen ja Heikki Renvall olivat päässeet viime hetkellä pakenemaan punaisten valtaamasta Helsingistä ja saapuivat Vaasaan sotatoimien juuri puhjettua. Myös Tampereella ollut senaattori Juhani Arajärvi siirtyi Vaasaan. Maaliskuun lopulla P.E. Svinhufvud ja Jalmar Castrén onnistuivat matkustamaan Helsingistä Vaasaan. Valkoisen Suomen senaatti istui Vaasassa kolme kuukautta. Aluksi senaatti työskenteli Koulukadun varrella maaherratalossa, jossa myös Mannerheim oli majaillut pari viikkoa tammikuussa. Tilat olivat kuitenkin ahtaat ja meluisat, alakerrassa toimi teollisuuskoulun tiloissa aseverstas. Maaliskuun 16. päivänä senaatti ja sen kanslia muuttivat väljempiin tiloihin kaupungintalolle.” 


Lainaus Christian Olssoninilta fb-sivustolta Vaasan historia (kirjoitus 13.1.2018)

PAUL VON GERICH PERUSTI VALKOISEN ARMEJAN 

Monesti luullaan, että Mannerheim perusti Valkoisen armeijan. Sen perusti, rakensi ja koulutti venäläinen upseeri Paul von Gerich, Vaasassa. Hän oli suojeluskuntien piirijohtaja jo loppuvuodesta 1917. Hän oli toiminnassa tehokas ja onnistui perustaa Vaasan alueelle useita suojeluskuntia. Hänen ansiosta Vasan suojeluskuntapiiri oli kolmannes maamme suojeluskunnista. Gerich lähti Etelä- Pohjanmaalle perustamaan ja kouluttamaan suojeluskuntaa, kun Mannerheim tuli Vaasaan. Paul von Gerich oli myös Vimpelin sotakoulun perustaja ja ensimmäinen johtaja. 

Tosi seikka oli, että jopa suojeluskunnat vieroksuivat aluksi Mannerheimiä, he olisi halunneet ahkeran ja osavan upseerin Gerichin ylipäälliköksi. Mannerheim oli täällä tuntematon ja vieras, kun hän 19.1.1918 tuli salanimellä palvelijan kanssa Vaasaan. 

Kirjan Polle 1-2 on kirjoittanut Tutkija Lars Westerlund, Helsinki 1997, yht.446 ss. 

Lainaus päättyy 



Kuva: Christian Olssonin kokoelmat

Päämajan muistolaatta

Tapahtumat sata vuotta sitten etenivät niin, että Mannerheim sai tehtäväkseen johtaa ylipäällikkönä hallituksen joukkoja. Vaasa, ja sen jälkeen muutkin paikkakunnat olivat sisällissodan edetessä tapahtumien keskipisteessä.

19.1. – 9.2. 1918 päämaja oli osoitteessa Koulukatu 2, Vaasa.

Lue lisää Maaherrantalosta, Vaasan kaupungin sivulta (kaupungin julkiset rakennukset)

https://www.vaasa.fi/kaupungin-julkiset-rakennukset

Tämän rakennuksen julkisivussa, pääsisäänkäynnin vieressä on muistolaatta, joka on paljastettu 50 vuotta sitten 19.1.1968.

Tässä Wasastjernan palatsissa, ja myöhemmin Maaherran talossa, on nykyään Pohjanmaan museon tiloja. Toisessa kerroksesta löytyy myös nurkkahuone, johon on sisustettu Mannerheim -museo muistoksi niiltä ajoilta, jolloin hän eli talossa.



Kuva: AN

Seuraa tätä blogia! Tule mukaan tekemään tätä sivustoa!

Voit lähettää kirjoituksiasi ja kuvia julkaistavaksi, kunhan ne jollain tavalla liittyvät Vaasaan. Aiheet voivat olla historiaa, tätä päivää… tulevaisuudenkin miettimistä. Yhteydenotot allekirjoittaneeseen.

Nyt tulevana keväällä 2018 esille tulevat, ainakin muutamia kirjoituksia, sadan vuoden takaisista asioista, teemoista. Vaasan merkitys koko suomen historiassa on hyvin merkittävä.

Arvoisat vaasalaiset, - kirjoitellaan näistä asioista itsekin, sillä aivan varmasti muutkin näistä näkemyksiään esittävät.

Osallistu keskusteluun, kommentoi, jaa lisämateriaalia, valokuvia tähän tämänpäiväiseen blogikirjoitukseen liittyen!

Vaasan patsaat, muistomerkit ja muistolaatat -teemasivusto facebookissa löytyy osoitteesta:

https://www.facebook.com/rojektixon/ (16.1.2018 kohdalta)

Suora fb-linkki, josta helpompi löytää myöhemmin





Aimo Nyberg
Eläkkeellä oleva kuvisopettaja
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...