perjantai 19. tammikuuta 2018

Asemakaavan muutos: Kirkkopuistikko 4 (ak1078)

Tähän alkuun lyhyt uutinen päivän lehdestä.

Pohjalainen 19.1. 2018

Lainaus

Kahdeksan kerrosta monelle liikaa Kirkkopuistikolla 

TERHI EKOLA, VAASA 

Vaasan Sähkön entisen konttorirakennuksen tontille rakennetaan kaksi uutta asuinrakennusta. Toinen sijoittuu Kirkkkopuistikon varteen ja on kahdeksankerroksinen. 

– Siitä on tullut paljon valituksia, sillä toisten mielestä kahdeksan kerrosta on liian korkeaa, sanoo Vaasan kaupungin tonttipäällikkö Pertti Onkalo. 

Toinen tontille rakennettava talo on kolmikerroksinen. 

Kadunsuunnitteluinsinööri Siri Gröndahlin mukaan suunnitelman ongelma on pysäköintipaikkojen sijoitus. Tontilla ei ole riittävästi tilaa parkkipaikoille. 

– Se huolestuttaa. Autopaikkojen määrä ei ole kaupungin pysäköintipolitiikan mukainen. 

Siksi tontille suunnitellaan myös maanalaispysäköintiä. 

Vaasan Sähkön entinen konttorirakennus on ollut tyhjillään vuoden 2015 alusta alkaen. Tilojen remontointi uusia käyttäjiä varten on alkanut viime vuonna. Tontin muut rakennukset ovat osittain käytössä, osittain remontissa. 

Pikkukadun varrella sijaitseva Hallsténin talo on Pohjanmaan museon käytössä, ja siitä ollaan luopumassa. 

Lainaus päättyy

Katso kohteen tiedot ja havainnekuvat Vaasan kaupungin kaavoituksen sivuilta

https://www.vaasa.fi/kaavoitus/ak1078


Asukasyhdistyksemme otti asiaan kantaa 

Vaasan kaupunki / kaavoitus PL 2, Vaasa

Anne Majaneva
Kaavoitusarkitehti

ASEMAKAVAN MUUTOS : KIRKKOPUISTIKKO 4 (AK 1078)

Vaasan Kantakaupungin Asukakasyhdistys VKA r.y:n lausunto

Olemme tutustuneet saamaamme kaavamateriaaliin, ja myös kaavoituksen sivuilla olevaan lisämateriaaliin. Kirkkopuistikko 4 rakennushistoriallinen selvitys, Hallsténin talon rakennushistoriallinen selvitys ovat ansiokkaasti tehtyjä, ja vahvistavat yhdistyksessämme jo aikaisemmin tehtyjä arvioita kohdealueen merkittävästä asemasta vaasalaisen rakennuskulttuurin säilymisen kannalta.

Olemme aiemmin (13.2.2017) toimittaneet mielipiteemme edellisestä kaavavaiheesta. Viittaamme jo antamaamme mielipiteeseen: ” Asemakaavan muutos: Kirkkopuistikko 4 (ak1078) kuulutusaika 2. – 15.2.2017

VKA ry:n mielipide

Aloite tehdä kaavamuutos nyt on tehty kiinteistön omistajan toimesta. Tällainen ”postimerkkikaavoitus” yhden korttelin osassa on toki laillista, mutta mielestämme kyseenalaista. Erityisesti siksi, että Vaasan keskustan osayleiskaava prosessi on loppusuoralla.

Kohde sijaitsee kaupunkikuvallisesti erittäin olennaisella paikalla, ja se on kulttuurihistoriallisesti sidoksissa joka suuntaan ympärillään oleviin rakennuksiin ja maisemaan.

Mielipiteenämme toteamme, että asemakaavan muutoksen tavoite lisätä rakennusoikeutta asuin- ja liikerakentamiseen osoitetulla, yksityisessä omistuksessa olevalla tontilla, tulee toteuttaa erittäin maltillisella tasolla. Kyse voi olla lähinnä nykyisten tyhjillään olevien konttoritilojen, ja Museokadun varressa asuinrakennuksen, talousrakennuksen ja väestösuojan kunnostuksesta, myös mahdollisesti uudenlaisten toimintojen käyttöön. Uudisrakentamiseen, ts. sen vaatimiin tehokkuuslukujen kasvattamiseen ei mielestämme ole syytä ryhtyä.”

Olemme tänään, tammikuussa 2018, edelleen samaa mieltä.

VKA ry – ICV rf, kaavalausuntoa käsitelleen työryhmän puolesta
Aimo Nyberg, puheenjohtaja


Kuvalainaus: Wikipidedia.

Vaasan sähkön uudisrakennus. Uutta on rakennettu, mereltä tilaa valtaamalla. Rakennus on ollut käytössä jo muutamia vuosia. Entinen Vaasan Sähkön pääkonttori on olut tyhjillään, ja siihen on tulossa ilmeisesti asuntoja. Entisen pääkonttorin tonttialue saisi asukasyhdistyksemme mielestä pysyä entisellään. Ahtaalle tontille ei tarvita täydennysrakentamista.

Tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...