perjantai 29. joulukuuta 2017

Siilojen kohtalo jälleen epäselväKuva: AN.

Vaasan hallinto-oikeuteen jätetyn valituksen on allekirjoittanut yhteensä seitsemän vaasalaista.

Allekirjoittajat vaativat, että hallinto-oikeus kumoaa kaikki kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätökset, ja että siilojen suojelumerkinnät jätetään ennalleen. (Pohjalainen 28.12.2017)

Siiloasia on ollut ajankohtainen puheenaihe vaasalaisten keskuudessa jo pitkään, itseasiassa vuosikymmeniä.

Olen tähän alle luetellut päävaihtoehdot, jotka ovat olleet esillä jo pitkään. Ne ovat kaikki saaneet kannatusta myös asukasyhdistyksessämme, sekä jäsenistön että hallituksen keskuudessa.

Nyt siis asian käsittely siirtyy Vaasan hallinto-oikeudelle, ja mahdollisesti juttu tullaan viemään myös korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tämä pitkittää lopullisten päätösten tekoa mahdollisesti jopa vuosilla.


Missä mennään? 

1. Vaasan kaupunki on päättänyt sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa kantansa: siilot puretaan, ja asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uudisrakentaminen, eli korkean tornitalon rakentaminen Marianpuistoon.

2. On myös esitetty näkemys, että siilojen tilalle ei uudisrakennusta tarvita. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n hallitus otti kantaa kokouksessa 30.11. koskien ajankohtaista asiaa eli kaupungin päätöstä purkaa siilot. Yhdistys toistaa kannanotossaan jo aikaisemmin esittämämme näkemyksen, että siilojen tilalle ei pidä rakentaa mitään. Kaikki suunnitelmat uudisrakennuksista tulee hylätä. Yhdistys esittää, että alue vaasalaisten enemmistön toiveiden mukaisesti palautetaan kaupunkilaisten käyttöön puistona ja virkistysalueena, avoimena alueena Museokadun varrella.

3. Siilojen purkamispäätöksestä on joulukuun lopussa 2017 tehty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Asialla ovat 7 yksityishenkilöä. Vaasan hallinto-oikeuteen jätetty oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen päätöksestä 21.3.2017 on kirjattu vaasalaisen Antti Kosken nimiin. Oikaisuvaatimuksen liitteessä esitetään kymmenen kohtaa kaavoituksen esittämän tekstin virheellisyyksistä ja puutteista.


Puretaanko vai ei?

Asiallinen keskustelu on nyt tarpeen, eri näkemyksiä esittävien henkilöiden olisi hyvä kohdata, istua alas ja kuunnella toisiaan. Asioista on osattava olla eri kannalla, perusteet esille tuoden.

Nyt ei kuitenkaan enää ole kyse siitä mitä mieltä kukin on. Oikeuslaitoksen ryhtyessä selvittämään asiaa, ensi vaiheessa siis Vaasan hallinto-oikeudessa, sillä mitä mieltä kukin on siiloista ei ole mitään merkitystä. Käsittelyssä käydään läpi lähinnä vain sitä, miten tähän on tultu, eli onko kaikki mennyt päätöksenteko prosessissa kuten kuuluukin mennä. Muodolliset seikat, eli onko lakipykäliä noudatettu, ratkaisee sen, meneekö valitus läpi vai ei.

Tähän nimenomaiseen tapaukseen, Vaasan viljasiilojen purkamispäätöksestä tehtyyn valitukseen, en osaa esittää minkäänlaista arvausta miten tässä lopulta käy.

Totean asiasta vielä tämän: suojelustatuksen omaavan kokonaisuuden osan purkamispäätöstä käsiteltiin myös asukasyhdistyksessämme useassa hallituksemme kokouksessa. Keskustelua käytiin, asiallisesti ja eri näkökulmat perusteellisesti läpi käyden. Erimielisyydestä johtuen, yhdistyksemme ei lähtenyt valituksen tekemiseen, mutta päätimme jatkaa asian kanssa heti vuoden 2018 alussa. Jo vuosien ajan olemme olleet kannalla, jonka mukaan mahdollisesti jossain vaiheessa edessä oleva siilojen purku tulee hoitaa niin, ettei sitä korvata minkäänlaisella uudella rakentamisella. Puistoalue pitää palauttaa alkuperäiseen tilaansa, ja Museokatu avata merelle.

Asiasta lisää ensi vuoden puolella.

Aimo Nyberg
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj.

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...