Marraskuun lopulta vielä tämä.
Kuvat: AN. 30.11.2017. Viimeisin osoitus siitä, että Vaasassa on tahtoa ja kykyä pitää huolta muistomerkeistä on tässä: Perinnemuurin välittömässä läheisyydessä, kokonaisuuteen kuuluvat vanhat tykit, 4 kpl, on nyt kunnostettu, sopivasti ennen Suomen 100 v. itsenäisyyspäivää. Vanhat tykit on asetettu paikoilleen aikaisemman nurmikon sijaan paremmin aikaa kestävälle arvokkaalle kivetykselle.
Lue lisää: Ilkka Virtasen kirjoitus (pj, Pohjanmaan Maanpuolustuskilta)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/11/arvokas-kunnostusteko.html
Rojekti X= on ”valmis” uudenvuoden aattona
Joulukuussa esiteltäviä kohteita on vielä muutama! Useita ”selvittämättömiäkin” kohteita on edelleen, ts. niistä puuttuvat jotkut perusfaktat. Ne olisi syytä saada selville, jotta saamme koko listasta jotenkuten yhdenmukaisen.
Vaasan patsaita, muistomerkkejä ja muistolaattoja esittelevä Rojekti X= ei lopu vuoden loppuun. Kun 31.12. on esitelty L.W. Torohwein muistolaatta, on kasassa ns. peruskartoitus. Kokoon saatu lista Vaasan patsaista ja muistomerkeistä, muistolaatoista julkaistaan, ainakin tässä blogissa. Toivon saavani edelleen avukseni apunani jo olleita patsasbongareita, asiasta kiinnostuneita harrastajia, ja myös ammattitason osaajia kommentoimaan eli tarkistamaan listaa ja sen tietoja. Mahdolliset virheet tulee löytää ja korjata. On todennäköistä, että listaan löytyy vielä lisättävääkin.
Huom! jos olet kiinnostunut saamaan tämän ”valmiin” listan heti vuoden 2018 alussa, etkä ole vielä ollut Rojekti X=:n s-postituslistalla, niin laita allekirjoittaneelle s-postilla pyyntö/vahvistus, että haluat olla mukana auttamassa tarkistusta.
Erittäin kiinnostavaa olisi jatkaa Rojekti X=:n alkuperäisen idean mukaisesti vielä toisen vuoden ajan. Koossa oleva raakamateriaali on tarkoitus tehdä näkyväksi. Eli saada aikaan esim. digitaalista materiaalia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kaikille vaasalaisille, koulujen opettajille ja oppilaille, ehkä myös turisteille (materiaalin kääntäminen ainakin ruotsiksi).
On mahdollista harkita myös tätä: materiaalia on mahdollista hyödyntää myös uudenlaisten palvelujen muodossa. Tähän tarvitaan tietotaitoa, jota minulla ei ole. Lähden selvittelemään uudenlaisia mahdollisuuksia, jos halukkuutta löytyy muilta osaajilta, kuten pelien ja sovellusten kehittäjiltä.
Ainakin itse uskon, että olisi mahdollista luoda erilaisia kiinnostavia tietopaketteja/patsas tai muistolaattareittejä erilaisilla kategorioilla. Esim. alueellisesti (Kauppatorin ympäristö, Palosaari, Hietalahden Villan puisto jne.), muistomerkin aiheen mukaan (teollisuuden- ja kaupan merkkihenkilöt, kulttuuripersoonat, sotilasmuistomerkit, jne.), veistoksen, patsaan tekijän mukaan (Tea Helenelund, Väinö Aaltonen, Yrjö Liipola jne.), patsaan tyylin mukaan (näköispatsaat, abstraktit veistokset, valoteokset, jne.), patsaan paljastusajankohdan mukaan ( vanhimmasta alkaen, eri vuosikymmenten mukaan, vuodenkalenterin mukaiset ”synttäripäivät”, jne.), ym.
Yksittäisten patsaiden ympärille on mahdollista tallentaa ja päivittää vaikka kuinka mahtavia virtuaalisia tietopaketteja, tarinoiden ja oheiskuvien kokonaisuuksia, jos vaan päästetään idearikkaat toteuttajat vauhtiin. Ihan pelkällä vapaaehtoisella harrastamisella tämä ei tietenkään voi toteutua.
Sadan raja lähestyy
Tämän vuoden 2017 tammi-marraskuussa olen kirjoitellut patsasteemasta jo yhteensä 95 blogikirjoitusta. Ideana on järjestellä Vaasan julkisten veistosten, muistomerkkien ym. kokonaisuutta kuukausittain eteneväksi, pvm:n mukaan esiteltäviksi tietopaketeiksi. Olen käyttänyt perusteena ko. teoksen syntymäpäivää, ts. sitä päivämäärää, jolloin teos on paljastettu. Vuosiluku kertoo teoksen iän.
Lisää tietoa Vaasan patsaista ja muistomerkeistä toivon edelleen kaikilta asiasta kiinnostuneilta. Perustiedot saadaan kirjoista, netistä, mutta toivon saavani mukaan tähän rojektiin myös aivan tavallisia arkisia muistoja, kokemuksia ja kuviakin kotialbumeista ko. kohteisiin liittyen.
Tätä varten avasin alkuvuodesta toiveikkaana myös facebook -sivuston täydentämään tätä blogikirjoittelua.
Rinnakkaisena kuviona tämän Rojekti X= hankkeen taustalla etenee hienosti myös Suomen Wikmedian iso hanke päivittää Suomen suurten kaupunkien, kuten Vaasan julkiset taideteokset. Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vaasan pysyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Muistolaatat ovat erillisenä luettelona.
Wikipedia: Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4
Myös tätä listaa toivon jokaisen asiasta kiinnostuneen seuraavan, ja ilmoittavan puutteista ja selvistä virheistä. Wikipedia- avoin tietosanakirja on aina kesken, mutta hyvin lähelle tämän hetkistä todellista tilaa on mahdollista päästä, jos tiedostoa vaan halutaan päivittää, pitää sitä ajan tasalla paikallisin voimin.
Lokakuun lopun kuvasafari viikonlopulla herännyt idea, toive saada perustettua Vaasaan jonkinlainen wikipediakirjoittajien ja kuvaajien ryhmä, yhteisö, pitää toteuttaa!
Arvoisat Ystävät, olette tervetulleita mukaan näihin patsaiden- ja muistomerkkien kartoitus hankkeisiin. Sekä jakamaan tietoja, muistoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä, että kommentoimaan jo tehtyä työtä,
Tule mukaan alla olevalle fb-sivulle. Voit aloittaa uusia viestiketjuja, lisätä kuvia, esittää lisäkysymyksiä / vastata muiden esittämiin kysymyksiin jne.
Tutustu Rojekti X= sivustoon!
Ole mukana, - tietojen, kokemusten, omien ajatusten jakaminen on tätä päivää!
https://www.facebook.com/rojektixon/
Rojekti X= jatkuu joulukuun osalta seuraavasti:
JOULUKUU (6 kohdetta)
2.12. (1973) Työväenyhdistyksen perustaminen, Vaasanpuistikko 19 - 21, Halpahallin seinä
6.12. (1990) Mannerheim ratsastajapatsas, pienoismalli, Aimo Tukiainen, Kaupungintalo
6.12. (1924) Valtionhoitajien korkokuva, (Svinhufvud ja Mannerheim), John Munsterjelm, Kaupungintalon julkisivu
6.12. (2003) Oskar Peltokangas, jääkäriluutnantti, Onkilahdenkatu 4
12.12. (1996) Meander, Asko Halme, Sisäsatama Kuntsin modernin taiteen museon aukio
31.12. (1979) Lars Vilhelm Torohwei, Kasarminnalueella, Korsholmanpuistikko 8 sisäpiha
KOHTEITA, JOISTA TÄRKEITÄ TIETOJA VIELÄ PUUTTUU
Muistomerkkejä, joiden ”synttäripäivä” eli paljastus pvm. ym. tietoja vielä pitää selvittää. Tavoite on saada myös nämä kohteet mukaan listalle.
X= Academillin sisäpihan punainen tuoliveistos, paljastus pvm? Sisäpihalla on taideteos. Tekijä Albert Braun, ja teoksen nimi Parabolarenan.
X= Antiikkipatsas jäljennökset, Setterbergin puisto Koulukadun ja Rantakadun välissä, 1929-1936
1. Borghesialainen miekkailija, leikkikentän reunassa Koulukadun puolella
2. Apollo, suihkulähteen lähellä
3. Venus, suihkulähteen lähellä
4. Lepäävä Merkurius, puiston reunassa Rantakadun puolella
5. Poika ja hanhi, puiston reunassa Rantakadun puolella
Antiikkipatsasjäljennösten vieressä puutarhauurnat, 2 kpl
X= Eero Nelimarkan syntymäkoti, Fatigåli, Tammikartanon alue
X= Eteläinen tullitupa, Rakennettiin 1820 arkkitehti C.J. Engel, Vanha Vaasa
X= Gunnar Rosenholm, muistomerkki, Stundars
X= Hartmanin talon korkokuvat, John Munterhjelm/? Harjunpään veljekset Jaakko, Jussi, Aleksanteri ja Matti, Hovioikeudenpuistikko
X= Hovioikeuden muistolaatta, arkkitehti C.F. Adelcrantz, 1786, Mustasaaren kirkko
X= Illuusio – maisemapylväs, Jorma Valkama ja Ari Jääskö. Palosaaren sillan kupeessa, syksy 2007
X= Isänmaa -lasimaalaus, Henry Ericsson, Pohjanmaan museo, Muistohallin ikkuna, vuodelta 1930
X= Karhu, Matti Visanti, Koulukatu, Koivupuisto, 1920-luvun alku
X= Karhu, (pikkuveli), Pohjanmaanmuseon portailla, Koulukatu 0
X= Mennyt aika, Edvin Hevonkoski. Teos poistettu Kasarmin alueelta, minne?
X= Meri ja veden muisti, Pekka Jylhä, Suvilahti Patterinniemi
X= Mustasaaren koulun sankarivainajat, Koulun vanhan päärakennuksen edessä, 1925
X= Peikko ja Impi, Elias Ilkka, kiveen hakannut Aleksanteri Harjunpää, 1917 Meriniemi, lahjoitus Vaasan kaupungille 1959, Tiklaspuisto
X= Runsorin muistokivi, Vuoden 1918 muistokivi, Evert Kull, 1931 syksy, Runsorintie
X= Suomen pankin korkokuvat, Emil Filén ja Yrjö Rosola,
X= Suomen yleiset kirjastot 200-vuotta, 2.8.1994, Vanha Vaasa, Mustasaaren kirkko
X= Yhteisötaide, Palasista kokonaisuus, Palosaaren torilla
X= Vaasan 400-v muistolaatta ja Kasvun ja Tiedon puu, Academillin edustalla rannalla, (2.10. 2006 ?)
X= Venäläisten sotavankien hauta-alue, Ortodoksinen hautausmaa, Kappelinmäki
X= Viljo Revellin muistolaatta, Revell Center, Vaasanpuistikon ja ylätorin kulma
X= VÄHÄKYRÖ, kaikki patsaat ja muistomerkit puuttuvat! (Liittynyt Vaasan) Kuvausretki?
X = Wasa fruntimmersskola/ Wasa Svenska Flicskola/Wasa Flicklyseum -muistolaatta, 2004
LISÄKSI JOITAKIN TEOKSIA on tilapäisesti pois alkuperäiseltä paikaltaan rakennustöiden takia.
X= Nuoruuden lähde, Tea Helenelund-Suominen, Vaasan keskussairaalan etupiha (keväällä 2018 takaisin)
X= Auringonpalvoja, Tea Helenelund-Suominen, Vaasan keskussairaalan edessä, (keväällä 2018 takaisin)
Keskussairaalan pihalla on ollut kaksi Tea Helenelund-Suomisen teosta. Patsaat on nyt pihatöiden takia peitetty/siirretty. Keväällä vaasalaiset voivat taas nauttia näistä taideteoksista. (Sairaalan pääaulassa on myös yksi kipsiteos, lahja Helenelundilta, Sen nimi on ”Tyttö ja Siipirikkolintu – Flicka med vingbruten fågel.” eli kopio Inkerinpuiston pronssityöstä)
X= ? Jos tiedät vielä muita patsaita ym. muistomerkkejä, niin kerro niistä!
JOS VOIT AUTTAA, eli tiedät vielä jonkun muun luettelosta puuttuvan teoksen, tai tiedät yllä olevista teoksista edes vähän lisää, tarkempia tietoja, tai sinulla on mielenkiintoisia valokuvia Vaasan muistomerkeistä, olen todella kiitollinen yhteydenotostasi.
Avusta ja yhteistyöstä kiittäen, Aimo Nyberg,
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com tai 050 3308540
Sitoutumaton ja vapaa kaupunkiblogi. Myös Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
LUITKO JO TÄMÄN?
Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!
Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti