Asko Halmeen veistos nimeltään Meander on paljastettu 12. joulukuuta 1996.
Osoite: Sisäsatama
Kuvat: AN. Nämä kuvat Meander-veistoksesta ja sen ympäristöstä Kuntsin modernin taiteen museon etupihalta ovat muutaman vuoden takaa.
Vaasan Sisäsatamaa ja koko aluetta museon ympärillä on kunnostettu jo pitkään. Ranta-aluetta on saatu lisää ”valtaamalla” sitä mereltä, eli uutta laiturialuetta isommillekin veneille. Penkkejä on satu melkoiset määrät, niissä kelpaa ensi kesänä istuskella. Myös katukivetystä, koko alueen valaistusta ja parkkialueita on parannettu. Työt ovat edelleen vuoden 2017 lopussa kesken.
Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.
Lainaus
Taustatietoja
Arkkitehti Asko Halme (1931- ) toimi kaupunginarkkitehtinä Vaasassa 1976 – 1994. Hän suunnitteli useita julkisia rakennuksia Vaasaan mm. virastotalo, Kappelinmäen päiväkoti, Vaskiluodon matkustajaterminaali, Teeriniemen koulu ja päiväkoti, Kappelinmäen koulu, Länsimetsän päiväkoti ja monitoimitalo Variska.
Monet Halmeen veistokset liittyvät hänen omiin rakennussuunnitelmiin hyvin olennaisena osana kokonaisuutta. Hän itse kertoo, että omien rakennusten yhteydessä oli mahdollista kokeilla reliefien tai veistosten tekoa suurempaan mittakaavaan.
Halmeen veistokset eivät synny massaa muovailemalla vaan rakentamalla elementeistä tilaa. Suorista ja kulmikkaista osista syntyy lukemattomia uusia, erilaisia tilasommitelmia. Ne vastaavat paremmin hitsattavaan teräsmateriaalin vaatimuksia ja Halmeen omaa luonnetta.
Kulmateräs on Halmeen suosikkimateriaali. Pienikin veistos voidaan helposti ja halvalla vakiotuotteista suurentaa julkisenveistoksen vaatimaan kokoon. Veistosten osien terävät varjot muuntuvat ja elävät auringossa.
Lainaus päättyy
Meander -veistos sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museon etelänpuoleisella aukiolla Sisäsatamassa. Samassa paikassa toimi vuodesta 1995 alkaen vuoteen 2005 vaasalaiselle akvarellimaalauksen mestarille Nandor Mikolalle perustettu oma nimikkomuseo, Mikola-Museo. Paikka oli osa vanhaa Tullipakkahuonetta.
Tilassa toimii nyt Kuntsin modernin taiteen museo.
Yksi tapa luokitella taidetta, kuten veistoksia, on jakaa ne esittäviin ja ei-esittäviin aiheisiin. Tyylisuuntia eli -ismejä on melkoiset määrät.
Oleellista on tunnistaa taiteilijan tuotannosta hänen oma persoonallinen kädenjälkensä. Onko yksittäisen taiteilijan tuotanto samaan aikaan sekä riittävän yhtenäinen, omanlaisensa, ja lisäksi vielä, ovatko hänen yksittäiset teoksensa myös ainutlaatuisia? Tästä mielestäni tunnistaa osaavan, tosissaan taidetta tekevän alan ammattilaisen.
Nykyisten ja tulevien aikojen kriitikoiden arviot nykytaiteesta voivat olla vaihtelevia. On mahdotonta tietää varmuudella, mitkä teokset kestävät aikaa, kenen työt unohtuvat, ja millaiset teokset nousevat maineeseen. Parhaimmillaan jopa vuosisadoiksi.
Asko Halmeen teokset ovat jakaneet mielipiteitä täällä Vaasassa ja myös muualla. Jokainen voi löytää näkökulmia ja perusteluja omiin kannanottoihinsa perehtymällä kunnolla Askon toteutuneisiin suurikokoisiin veistoksiin Vaasassa ja muualla. Tuotantoa täydentää lisäksi hänen runsaslukuinen pienoisveistosten kokoelma.
Asko on toteuttanut ideoitaan määrätietoisesti. Itse olen pyrkinyt lukemaan, avaamaan näitä Askon abstraktisia teoksia, niin itselleni kuin kuvataideopettajan työssäni vuosikymmenet. Katselen edelleen niiden rakenteita ja muotojen suhteita, kontrasteja ja erityisesti niiden suhdetta paikkaan johon ko. veistos on pystytetty. Arkkitehtina Asko Halme on aina korostanut, että hyvin suunnitellut rakennukset kaipaavat rinnalleen taidetta niin ulko- kuin sisäpuolellekin, jotta rakennetut ympäristöt asettuvat inhimillisiin mittasuhteisiin.
Taideteoksilla kuuluu olla myös nimi. Abstraktisilla teoksilla nimi on usein avain koko teoksen merkityksen ymmärtämiseen. Meanderointi tarkoittaa luonnonilmiötä, jossa vesi kuluttaa joen ulkokaarretta ja muodostaa siten jokeen yhä suuremman mutkan, kunnes seuraava vastarannan mutka viimein syöpyy yhteen edeltävän mutkan kanssa ja synnyttää tällä tavalla putaan. Nimitys juontuu mutkittelevan Menderesjoen vanhasta nimestä Maeander.
Asko Halme kertoo itse näin Meander-veistoksensa alkuvaiheista: ”Nandor oli nähnyt veistoksiani mm. Vaasan Taiteilijaseuran näyttelyissä. Muutamaa vuotta aikaisemmin oli valmistunut veistos "Lento" Variskan pihaa elävöittämään. Siitä Nandor piti ja ehdottikin nyt, että kehittelisin jotain saman henkistä uuden museonsa sisäänkäyntiä markkeeraamaan. "Mutta tee korkea...korkea", pyysi Nandor. Muutamasta vaihtoehdosta päädyimme sitten siihen, jolle myöhemmin annoin nimen "Meander" (muotoaiheena sama meanderkuvio, joka vaakasuorana toistuu viereisen vanhan rakennuksen räystäsviivoissa).
Noin 10 metrin korkuinen veistos on toteutettu Vaasan Ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa oppilastöinä mallia ja piirustuksiani seuraten. Päämateriaalina on kauniisti patinoituva cor-ten teräs muutaman kiiltävän pinnan (ruostumatonta terästä) säestämänä.”
Asko Halmeen veistoksen juurella on laatta, jossa on Nandor Mikolan Säätiön tunnus (Nandorin nimikirjaimet). 1996 Mikola säätiö juhlallisesti luovutti työn kaupungille / Pohjanmaan museolle. Seppo Sanaksenaho vastaanotti teoksen.
Meander ja sen valaisemisesta
Veistoksen 21 v. syntymäpäivää edeltävänä iltana tilanne oli tämän näköinen.
Kuvat: AN, 11.12.2017
Valoa riittää hienosti alueella, mutta ei Meanderille.
Alun alkaen teos on ollut valaistu kohdevalaisimella. Valon lähde oli viereisessä pylväässä, ja pimeän aikaan teoksen noin 10 metrin korkeudessa oleva näyttävä huippukin näkyi erinomaisesti.
Tämä veistos on suurikokoinen, ylväs pylväs, jonka tulee saada näkyä!
Kun veistoksen lamppu jo useita vuosia sitten sammui, otti Asko Halme yhteyttä useampaankin tahoon kaupungilla, jotta palanut lamppu korvattaisiin uudella toimivalla valolla, ja veistos voisi toimia tarkoitetulla tavalla. Tilanne ei silloin korjaantunut.
Nyt kun koko alueen uudistaminen on jo pitkällä, tilanne näyttää taas huolestuttavalta.
Jos ja kun Kuntsin modernin taiteen museon merenpuoleiselle edustalle saadaan joidenkin vuosien kuluessa suunnitelmien mukainen veistospuisto, jonka pohjoispäässä on Sibylla, eteläpäässä Meander ja välissä vielä tuntemattomat teokset, on todella häpeällistä, jos Asko Halmeen teos loistaa pimeydessä ”mustana aukkona”, kuten hän nyt omaa teostaan kutsuu.
Alueelle suunniteltu valaistus on muilta osin näyttävää, Vaasan ranta-alueen arvoa nostavaa, ja turvallisuuttakin lisäävää, mutta Meander-veistoksen osalta toteutus on epäonnistunut pahan kerran.
Tilanne on mielestäni pystyttävä korjaamaan.
Kuva: AN, 28.3. 2017
Vaasassa on useita Asko Halmeen veistoksia
Katso suorat linkit
Tässä Vaasa ennen ja nyt blogissa on esitelty teosten ”synttäripäivinä” nämä:
LENTO (7.5.)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/05/lento-7-toukokuuta-1992.html
HÄRVELI (30.5)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/05/harveli-30-toukokuuta-1985.html
PYSTYKIERRE (25.9)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/09/pystykierre-25-syyskuuta-1997.html
SAILING CITY (30.9)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/09/sailing-city-30-syyskuuta-2006.html
TIEDON PORTAAT (3.10)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/10/tiedon-portaat-3-lokakuuta-2000.html
MEANDER (12.12)
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/12/meander.html
HUOM! OBS!
Hyvät ystävät!
Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Meander netissä osoitteessa
Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta
https://www.facebook.com/rojektixon/
Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com
Tätä sivua on päivitetty 14.11.2022
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti