perjantai 24. marraskuuta 2017

Vaasassa jääkäritunnelmaa

Vaasan kaupunki, Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ja Puolustusvoimat järjestävät Vaasassa 23.-25.2.2018 jääkärien kotiinpaluun 100-vuotismuistojuhlallisuudet. Tähän liittyen järjestetään Vaasassa yleisölle avoin Jääkäriseminaari, jonka ohjelmasta vastaavat Kauhavan kaupunki ja Jääkärisäätiö.

Lue ohjelma Vaasan kaupungin sivulta

https://www.vaasa.fi/tiedote/ensi-vuonna-juhlitaan-vaasassa-jaakarien-kotiinpaluun-100-vuotismuistoa


Kuvalainaus: Veteranen av år 1918, Nr 3/154 Augusti 2015

Se, että yli 100 vuotta sitten Pohjanmaalta ja muualtakin Suomesta lähdettiin määrätietoisesti toteuttamaan unelmaa irrottautumisesta tsaarien Venäjästä, oli merkittävä tekijä itsenäisyyden saavuttamisessa kansallemme ja valtiolle nimeltään Suomi.

Ratkaisevia historian käänteitä ei tapahdu joka päivä.

Suomen 100 v. juhlavuosi on ollut tärkeä monessakin mielessä. Yhdessä – Tillsammans teema on mielestäni hyvin korostanut erilaisten näkökulmien etsimistä ja löytämistä. Tämä ei ole tarkoittanut, että omista ajatuksistaan, mielipiteistään pitäisi luopua, tai niitä vähätellä. Kunhan on valmis ymmärtämään, että asioita voi katsoa useammastakin suunnasta. Toisten kuunteleminen, keskustelut toistemme kanssa ovat oikea tie edetä itsenäisyytemme toiselle vuosisadalle.

Jääkäriliike, ja muutkin ajankohtaiset sadan vuoden takaiset asiat ovat nyt koko Suomessa suuren huomion kohteena. Suomen itsenäistymisen mahdollisuuden avautuminen, ja sen toteutuminen sata vuotta sitten ovat asioita, joista on turha väittää tietävänsä kaiken.

Maantieteellisestä vinkkelistä katsottuna Vaasalla on todella tärkeä asema tapahtumien kulussa. Merkittäviä ovat olleet myös ne kontaktit, joita näiltä seuduilla vaikuttavilla henkilöillä oli Ruotsiin ja sitä kautta pidemmällekin.

- Ensi vuonna juhlitaan Vaasassa jääkärien kotiinpaluun 100-vuotismuistoa 
- Pohjanmaanmuseossa on parhaillaan Jääkärit -näyttely 15.5.2018 asti 

Ellet ole näyttelyssä vielä käynyt, suosittelen.

Aukioloajat ym. infoa löytyy nettisivulta

http://www.pohjanmaanmuseo.fi/?page=KotiKuva: AN. Jääkäripatsas on yksi Vaasan tunnetuimmista patsaista. Sotilaan katse on Sundominlahden yli ja Vaskiluotoon päin.

Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...