keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Rojekteja marraskuussa!

Rojekti X= on viittä vaille ”valmis” 

Marraskuussakin kohteita toki vielä riittää! Samoin joulukuussa. Ja sitten on vielä useita selvittämättömiäkin kohteita. Eli ei ole pelkoa siitä, että tekeminen loppuisi.

Tämän vuoden 2017 tammi-lokakuussa olen kirjoitellut patsasteemasta jo yhteensä 90 blogikirjoitusta. Ideana on järjestellä Vaasan julkisten veistosten, muistomerkkien ym. kokonaisuutta kuukausittain eteneväksi, pvm:n mukaan esiteltäviksi tietopaketeiksi. Olen käyttänyt perusteena ko. teoksen syntymäpäivää, ts. sitä päivämäärää, jolloin teos on paljastettu. Vuosiluku kertoo teoksen iän.

Vanhin esitellyistä muistomerkeistä on tähän mennessä Hietalahden Villan puistossa oleva Totikivi, 1.5.1843, ja uusin on Vaasaan saatu ajankohtainen sotilasmuistomerkki, jääkärieversti A.R. Saarmaan perustaman vastaanotinaseman muistolaatta, 23.9. 2017.

Tietoa Vaasan patsaista ja muistomerkeistä toivon edelleen kaikilta asiasta kiinnostuneilta. Perustiedot saadaan kasaan kirjoista, netistä, mutta toivon saavani mukaan tähän rojektiin myös aivan tavallisia arkisia muistoja, kokemuksia ja kuviakin kotialbumeista ko. kohteisiin liittyen. Tätä varten avasin alkuvuodesta toiveikkaana myös facebook -sivuston täydentämään tätä blogikirjoittelua.

Isompana kuviona tämän Rojekti X= hankkeen taustalla etenee hienosti myös Suomen Wikmedian iso hanke päivittää Suomen suurten kaupunkien, kuten Vaasan julkiset taideteokset. Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vaasan pysyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Muistolaatat ovat erillisenä luettelona.

Wikipedia: Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4

Suomen Wikimedian pj. Heikki Kastemaa vieraili Vaasassa viikonloppuna 28. - 29.10. Tällöin tilanne käytiin läpi, ja listasta puuttuvia kohteitakin kuvattiin vielä, vaikka sää ei patsasbongailua suosinutkaan.

Myös tätä listaa toivon jokaisen asiasta kiinnostuneen seuraavan, ja ilmoittavan puutteista ja selvistä virheistä. Wikipedia- avoin tietosanakirja on aina kesken, mutta hyvin lähelle tämän hetkistä todellista tilaa on mahdollista päästä, jos tiedostoa vaan halutaan päivittää, pitää sitä ajan tasalla paikallisin voimin. Viikonloppuna heräsi idea ja toive saada perustettua Vaasaan jonkinlainen wikipediakirjoittajien ja kuvaajien ryhmä, yhteisö.

Arvoisat Ystävät, olette sydämellisesti tervetulleita mukaan näihin patsaiden- ja muistomerkkien kartoitus hankkeisiin. Sekä jakamaan tietoja, muistoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä, että kommentoimaan jo tehtyjä, vanhoja blogikirjoituksia.

Helpointa on tulla mukaan alla olevalle fb-sivullelle. Voit aloittaa uusia viestiketjuja, lisätä kuvia, esittää lisäkysymyksiä / vastata muiden esittämiin kysymyksiin jne.

Tutustu Rojekti X= sivustoon!
Ole mukana, - tietojen, kokemusten, omien ajatusten jakaminen on tätä päivää!

https://www.facebook.com/rojektixon/


Rojekti X= jatkuu marraskuun osalta seuraavasti:

X= 1.11. (1981) Korsholman sotilassoitto-opisto, muistolaatta, Mustasaaren koulu

X= 12.11. (1949) A.A. Levón, Lauri Leppänen, Kaupungintalon puisto

X= 12.11. (1924) Kaarle IX, John Munterhjelm, Kaupungintalon julkisivu

X= 18.11. (2006) Gridlock, Jaakko Niemelä, Hovioikeudenpuistikko, Rewell-Centerin pääty

X= 29.11. (1981) Artturi Leinonen, muistolaatta, Hovioikeuden puisto


Onko sinulla tietoa?

1. Stundarsissa Hemmerin talon eteisessä olevasta Jarl Hemmerin muistolaatan historiasta? Kuvia, vanhoja, uusia?

 2. Hienoon kuntoon kunnostetusta Tiklaspuistossa olevasta Elias Ilkan veistoksesta?


Kuva: AN. Peikko ja Impi Tiklaspuistossa.

Veistos on vuodelta 1917 eli sadan vuoden takaa. Se oli alun perin Meriniemessä Tikanojan mailla. Kaupungille se lahjoitettiin v. 1959. Lisää tietoja tarvittaisiin!

3. Lisää tietoja tarvitaan myös Illuusiosta, joka luo värivaloa pimeneviin iltoihin Palosaaren sillan kupeessa. Vaasan sähkön maisemapylväs saatiin tuomaan tunnelmaa ja piristystä syksyllä 2007. Virallista käyttöönotto pvm ei saamieni tietojen mukaan ole. Onko kellään kenties kuvia heti pylvään käyttöönoton alusta?

Jos haluat katso kuvia Illuusiosta, niin klikkaa tämän blogin sivuille tai wikipediaan niin näet kuvia muistakin maamme maisemapylväistä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/01/ei-pelkka-sahkopylvas.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maisemapylv%C3%A4s#Illuusio.2C_Vaasa

4. Yhteisötaideteoksesta Palasista kokonaisuus, Palosaaren torilla?

Kuva: AN

5. Runsorin muistokivestä? Vuoden 1918 muistokivi, Evert Kull, 1931 syksy, Runsorintie


Kuva: AN

Avusta ja yhteistyöstä kiittäen, Aimo Nyberg,
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com tai 050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...