lauantai 18. marraskuuta 2017

GRIDLOCK

Gridlock on otettu käyttöön 18. marraskuuta 2006. Teos muodostuu pyörivästä metallisesta osasta, ja sen muodostamasta varjosta Rewell Centerin seinällä. (kävelykadun ja Raastuvankadun risteys)

Tekijä: Taiteilija jaako Niemelä
Kuvat: AN. Yö- ja päiväkuvia samasta teoksesta. Valoja ja varjoja hyödyntävä teos on erittäin mielenkiintoinen katselukohde ympäri vuoden.

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

GRIDLOCK 

Taideteos sijaitsee kävelykadulla lähellä Raastuvankadun risteystä. 

Teoksen on tehnyt taiteilija Jaakko Niemelä. 

Teos valmistui ja pystytettiin paikalleen marraskuussa 2006. 

Teoksessa on epäkesko, pyörivä verkkomainen osa, joka on kuuden metrin korkeudessa. Verkkomainen osa pyörii koko ajan ja heijastaa varjokuvia Rewell Centerin seinälle. Teoksen pyörivä liike ja jatkuvasti muuttuvat varjokuvat antavat mahdollisuuden hyvin erilaisiin tulkintoihin, jotka varmaan kaikki ovat omalla tavallaan oikein. 

Jotkut henkilöt näkevät pyörivässä teoksessa pyörivän maailmankaikkeuden, toiset taas näkevät varjokuvissa kaupunkirakenteen kuvioita. Varmasti kaikki ovat oikeassa. 

Jatkuva pyörivä liike aiheuttaa sen, että teoksen liikkuvat osat ja rakenteet joutuvat erittäin kovaan rasitukseen. Helmikuun alussa 2008 tapahtui ensimmäinen onnettomuus taideteokselle. Verkkomainen osa tipahti kuuden metrin korkeudelta alas katuun, sillä laippahitsaus oli kulunut puhki. Toivottavasti taideteos ilahduttaa kaupunkikuvassa jatkossakin. 

Lainaus päättyy


Kuva: AN. 31.12.2016 Toimii!

Häkkyrä on pyörinyt jälleen upeasti, se heijastaa taas valoja ja varjoja korkeaan vaaleaan seinään!

Uudetkaan teokset eivät pysy kunnossa ilman seurantaa ja säännöllisiä kunnostustoimia. Gridlock -teos, eli Hovioikeudenpuistikolla Rewell-centerin päädyssä oleva Jaakko Niemelän taideteoksen kunnostus oli varmasti vaativa työ. Oli syynä rikkimenoon ilkivalta tai työmaavahinko, tai muu syy, on hienoa todeta, että Vaasassa ollaan peräänantamattomia, ja paikat laitetaan aina kuntoon.

Mielestäni on hyvin tärkeää, että tämän teoksen kunnostukseen löytyi rahaa ja osaamista. Kiitos tästä.

Liikkuvat varjokuvat luovat tunnelmallista elämänsykettä keskellä elinvoimaista Vaasaa. Liike, dynaamisuus, muotojen leikit, värien pilkahdukset, ovat erinomainen lisäarvo paikallisen liike-elän ”sydämessä”, Vaasan Cityssä!

Tutustu lisää taiteilija Jaakko Niemelään

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Niemel%C3%A4

Katso myös toisen Jaakko Niemelän Vaasassa olevan teoksen esittely

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/search?q=White+open
Kuva: AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Gridlock netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 14.11.2022Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...