keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Uutiskynnyksen ylittäminen




Kuvat: AN. Kuvituskuvat eivät liity alla olevaan kirjoitukseen.
Rakennussuojelu ei onnistu, ellei kohteista oikeasti pidetä huolta. Suojeltavia kohteita ei ole tarpeen tietenkään museoida. Hyvin usein erinomainen lopputulos saadaan myös rinnastamalla vanhaa ja uutta. Aikakausien kerroksellisuus on luonnollista.


Asukasyhdistyksemme syyskokouksessa 21.11. 2107 laadittu kannanottomme rakennusperintö asiassa meni läpi, julkaistiin yllättäen tämän päivän Pohjalaisessa (29.11.2017).

Ikkuna-ilmaisjakelulehdessä ei julkaistu mitään, ei edes uuden hallituksemme kokoonpanoa. (pressitiedote meni kyllä ajoissa. On toki mahdollista, että kokoustietoja tulee vielä viikon päästä).

Paikallisen lehdistön mahdollisuudet julkaista yhdistysten uutisia, kannanottoja ovat aina olleet rajalliset. Tasapuolisuuden nimissä lehdet eivät aja kenenkään muun agendaa kuin omaansa.

Tästä syystä on hyvä, että omalla asukasyhdistyksellämme on ainakin aluillaan näitä omia julkaisukanavia, kuten tämä blogi ja yhdistyksen virallinen sivusto, ja vielä fb-sivusto. Näiden kehittäminen, ja ajan tasalla pitäminen ainakin kohtuullisella tasolla on erittäin tärkeää. Työ jatkuu, toivottavasti v. 2018 entistä paremmin.

Pohjalaisen juttu (edellyttää kirjautumista)

https://www.pohjalainen.fi/digilehti

Lainaus

Kantakaupungin asukasyhdistys huolissaan rakennusperinnöstä
VAASA

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys on kannanotossaan huolissaan Vaasan vanhasta rakennusperinnöstä. 


– Yhdistys on huolestuneena seurannut Vaasan vanhan arvokkaan rakennusperinnön häviämistä taas viime aikoina. Rakennusten omistajilla on lainmukainen velvollisuus pitää omistamansa kiinteistöt kunnossa, ja kaupungin kuuluisi sitä valvoa, kannanotossa todetaan. 

– Tästä huolimatta jopa Vaasan kaupungin tai sen laitosten omistamat rakennukset rapistuvat osittain edelleen ilman hoitoa ja säännöllistä huolenpitoa. Hoitamatta jätettyjä rakennuksia tai kiinteistöjä myydään tai puretaan sitten lyhytaikaisen rahallisen tuloksen vuoksi. 

Yhdistys esittää, että kiinteistöjen hoitoa ja kunnon seuraamista tehostettaisiin niin että pitkäjänteinen kunnossapito varmistuu. 

– Lisäksi esitämme, että Vaasan kaupunki järjestäisi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 johdosta Vaasan kulttuuriympäristöstä kaksikielisen, monipuolisen yleisötilaisuuden asukkailleen. Vuoden tarkoituksena on kasvattaa ihmisten arvostusta kulttuuriperintöään kohtaan ja lisätä tietoa ja vahvistaa käsityksiä omasta ja Euroopan yhteisestä kulttuuriperinnöstä. 

Lainaus päättyy

Kaupungilta kysyttiin konkreettisia esimerkkejä

Allekirjoittaneelle soitettiin, ja haluttiin keskustella kannanotostamme, ja pyydettiin mainitsemaan kohteita, joita tarkoitamme. Oikein hyvä, että keskustelua syntyy. Jouduin kuitenkin toteamaan, että emme halua ottaa kantaa mihinkään tiettyyn kohteeseen. Kaupungin omistamien kohteiden osalta olemme kyllä tapauskohtaisesti lausunnoissamme mielipiteemme ilmoittaneet.

Ongelmia, joihin kannanotossamme viittaamme, on paljon myös yksityisessä omistuksessa, tai rakennusliikkeiden omistukseen päätyneissä kohteissa.

Näin perustelemme yleisellä tasolla pysymistä 

Kannanottomme on mielipiteen ilmaisemista. Emme ole sellaisessa asemassa, että voisimme edellyttää muiden toteuttavan toiveitamme. Voimme vain nostaa asioita esille.

Tämän vuotinen syyskokouksemme kannanotto on herättänyt huomiota. Viikko sitten 21.11.2017 ”sorvattu” kannanottomme on tiivistetty huoli siitä, että Vaasassa ei mielestämme osata riittävän hyvin huolehtia kaupunkimme vanhemmasta arvokkaasta rakennuskannasta. Yhdistyksemme syyskokouksessa paikalla olleet halusivat tehdä kannanoton nimenoman yleisellä tasolla, ei niinkään konkreettisia kohteita esiin tuoden.

Muutamaan riviin on parempi yrittää yleistää ongelma, kuin epäonnistua kattavan listan laatimisessa.

Halusimme myös välttää syyllistämistä. Vaasan tilanne ei ole hyvä, mutta ei mahdottoman huonokaan. Suunta saattaa olla jopa aikaisempiin vuosiin ja vuosikymmeniin verrattuna menossa parempaan päin. Toki on myös niin, että kaupunkikuvaa on muutettu merkittävästi jo vuosikymmeniä sitten, ja arvorakennuksista on jäljellä enää kaikkein merkittävimmät. Näitä onneksi myös osataan nykyään melko hyvin arvostaa.

On syytä katsoa eteenpäin, eikä liiaksi muistella menneitä. Tästä syystä ”keksimme ehdottaa” teemaan liittyvää kaksikielistä yleisötilaisuutta. Haluamme luottaa erilaisten näkemysten vuoropuheluun, asialliseen keskusteluun. Toivomme, että joku taho ottaisi tästä ehdotuksestamme ns. kopin, ja kutsuisi muita mukaan, mahdollisimman laajalla osallistujakokoonpanolla.

Kannanottomme on huolestumisen esilletuonti siitä, ettei kaupungin rakennus/kulttuurihistoriallisia arvoja vaalita riittävästi. Toivomme, että Vaasassa tehostettaisiin rakennusvalvontaa, opastetaan ja ohjeistetaan toimimaan etenkin suojellun kohteen statuksen saaneissa kohteissa asiaan kuuluvalla tavalla. Kaikkeahan ei tietenään koskaan ole mahdollista säilyttää, mutta arvoja ei pidä heittää romukoppaan.

Aimo Nyberg VKA ry:n pj

Rakennussuojelun periaatteisiin voi tutustua vaikka täällä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rakennussuojelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...