perjantai 27. tammikuuta 2017

Ajankohtainen museo

Vasa krigsveteranmuseum

Vaasan Sotaveteraanimuseossa avataan tammisunnuntaina 29.1.2017 klo 14 Kansallisarkiston tuottama ja Kansallisarkisto Vaasan sekä Vaasan Sotaveteraanimuseon yhteistyössä toteuttama Pro Finlandia II: Suomen tie itsenäisyyteen -näyttely.

Näyttelyn avaa Kansallisarkiston pääjohtaja, valtionarkistonhoitaja Jussi Nuorteva. Pro Finlandia II näyttely koostuu 16 teksti- ja kuvamateriaalia sisältävästä seinäkkeestä. Näyttelyaineisto on kaksikielinen.

Vaasan Sotaveteraanimuseo sijaitsee entisen Suomen Pankin Vaasan konttorin kellaritilassa osoitteessa Kirkkopuistikko 22 A.

Vaasan Sotaveteraanimuseo on toiminut vuodesta 1999 (28.1.) asti. Päätös ja aloite tämän museon aikaansaamiseksi on jo vuodelta 1981. Aloitteentekijöinä olivat Holger Strandberg, Fjalar Rosenlöf, Helmer Wikström ja Nils-Erik Nykvist (lähde Veteranen Nr 3/154, 2015)

”Harry Schauman luovutti tilan, jota ryhdyttiin kunnostamaan museotarkoitukseen. Rakennustyössä tarvittava materiaali on saatu lahjoituksina, työ on tehty talkoovoimin, jossa on ollut mukana sotaveteraanit ja myöhemmin entiset sotilaspojat. Entiset lotat ja (koti)rintamanaiset ovat osallistuneet esineistön kunnostus- ja huoltotöihin. Kun Harry Schauman Stiftelsen luopui pääosasta huoneistojen omistusta museo on toiminut talossa vuokralaisena. HSS vastaa kuitenkin vuokrakustannuksista.”

Lähde: http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/91-vaasan-sotaveteraanimuseo

Vaasan Sotaveteraanimuseossa on vuosittain perusnäyttelyn lisäksi yksi tai kaksi erikoisnäyttelyä. Museon pysyvä näyttely esittelee runsaslukuisin esinein sotilas- ja sotahistoriaa kahdelta viime vuosisadalta, eli Vaasan sotaveteraanimuseossa voi tutustua Suomen sotahistoriaan aina Venäjän vallan ajoista Lapin sodan päättymiseen. Perusnäyttely alkaa vuodesta 1808 keisari Aleksanterin julistuksesta. Autonomian ajasta siirrytään jääkäriliikkeen ja vapaussodan vaiheisiin. Suojeluskunta- ja lotta-aineistoa on runsaasti. Näyttelyn pääkohtia ovat talvi- ja jatkosota.

Lue lisää
http://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/

Lyssna på här
Radio Vega Österbotten: Ett besök i Vasa krigsveteranmuseum
http://arenan.yle.fi/1-3819289

Klikkaa kuvaa, niin saat sen isommaksi.

Tammisunnuntaina 29.1. 2017 klo 16 Vaasan Kaupungintalolla alkaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi Vaasan maanpuolustusväen osalta perinteisessä arvokkaassa juhlassa. Pohjanmaan Maanpuolustuskilta ry:n tilaisuudessa juhlapuneen tulee pitämään sisäministeri Paula Risikko.

Kuva netistä, tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...