maanantai 27. kesäkuuta 2016

Merimetsoille häätö Vaasan edustalta

Jotain yritetään tehdä – keväällä 2017.

Tältä kesältä ollaan jo taas siinä vaiheessa, että kohta puolin merimetsokolonnat lähtevät pois pesintäsaariltaan Vaasan kantakaupungin edustalta Juckasgrunnanilta, Onkikarilta ja Suvilahden rantakivikoilta.

Populaatio on jälleen kasvanut merkittävästi, eli laji on jo ns. vakiinnuttanut paikkansa Vaasan kaupungin eteläisellä kaupunginselällä, ts. poikkeuksellisen lähellä kaupungin keskustaa.

Keskustelin asiasta Vaasan ympäristötoimen johtaja Christer Hangelinin kanssa huhti-toukokuun vaihteessa, ja asia tuntui olevan viranomaisten perusteellisessa selvityksessä. Merimetso on suojeltu laji, eli helppoa ei ole estää tai rajoittaa lajin räjähdysmäistä lisääntymistä asutuksen välittömässä läheisyydessäkään. Haitat ovat kasvaneet kuitenkin merkittäviksi, ja joitakin poikkeusmenettelyjä on jo muualla vireillä. Todennäköisesti jatkossa myös täällä meillä Vaasassakin. Mitä toimet ovat, - siinäpä on miettimistä?

Lainaus Pohjalaisen digilehdestä 27.06.2016 (lue kirjoitus kokonaan lehden nettisivulta)

”Vaasan kaupungin Eteläisellä kaupunginselällä sijaitsevilla Juckasgrynnanin ja Onkikarin saarilla on nyt kolmatta kesää pesinyt merimetsoyhdyskunta. Yhdyskunnan kasvun nähdään laajentuvan niin, että Vaasan kaupunki hakee poikkeamislupaa merimetsoyhdyskunnan häätämiseksi.

Ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin kertoo, että Vaasan kaupunki on käynyt läpi Eteläisen kaupunginselän merimetsoyhdyskunnan tilaa, asiasta käytyä keskustelua, asiaan liittyvää lainsäädäntöä ja mahdollisia toimenpiteitä.

Ongelman laajuutta on verrattu myös vastaaviin yhdyskuntiin muualla Pohjanlahden rannikolla.
– Katsomme, että ongelma on mitä ilmeisimmin laajentumassa sellaiseksi, että tilanteeseen tulee puuttua lainsäädännön mahdollistamilla perusteilla, kertoo Hangelin.

Kaupunki hakee Juckasgrynnanin ja Onkikarin saarten maanomistajana poikkeamislupaa merimetsoyhdyskunnan häätämiseksi. Käytännössä kaupungin harkitsemat häätämistoimenpiteet voitaisiin toteuttaa keväällä 2017.”Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...