maanantai 13. kesäkuuta 2016

Vaasan siilot


Kuva: Aimo Nyberg, 8.3.2015. Vaasan höyrymyllyn vanhat siilot Rantakadulla.

Lainaus kaupungin sivuilta:

Vaikuta siilojen tulevaisuuteen yleisökävelyllä 

Kaupungin rannassa sijaitsevat siilot ovat vaikuttava maamerkki kaupungin keskustassa ja niiden tulevaisuus on puhuttanut kaupunkilaisia. Siilojen ympäristöön tutustutaan ja mielipiteitä alueen tulevaisuudesta kerätään yleisökävelyllä torstaina 16.6.

Yleisökävely aloitetaan kokoontumalla Museokadun päässä siilojen kohdalla torstaina 16.6. klo 18.

– Yleisökävely on tavallista yleisötilaisuutta konkreettisempi tapa päästä tutustumaan alueeseen ja kertomaan mielipiteensä, kertoo kaavoitusarkkitehti Anne Majaneva kaavoituksesta. Kävelyn jälkeen kokoonnutaan jatkamaan keskustelua ja koostamaan tulleet ideat ja ajatukset Academillin Bruhn-saliin.
Siilojen asemakaavan muutoksella etsitään ratkaisua alueen tulevaan käyttöön. Nyt nähtävillä olevissa kaavaluonnoksissa on esillä kolme vaihtoehtoa: siilot säilyttävä vaihtoehto ja kaksi purkavaa vaihtoehtoa, joissa tilalle tuleva uudisrakentaminen on ratkaistu eri tavoin. Hienolle paikalle rantaan halutaan löytää paras mahdollinen ratkaisu yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Asemakaavaluonnokset ovat nähtävissä 1.7. asti osoitteessa www.vaasa.fi/kaavoitus/ak1057

Lisätietoja: Kaavoitusarkkitehti Anne Majaneva anne.majaneva(at)vaasa.fi, 040 743 8149Pystytäänkö Vaasan siilot purkamaan?

Voisiko siiloihin sittenkin tehdä asuntoja?

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen kevään viimeisessä hallituksen kokouksessa asia oli esillä. Omaa lausuntoamme emme vielä antaneet, mutta keskustelimme kyllä vaihtoehdoista.

Aikaa antaa mielipiteitä on siis vain kesäkuun ajan.

Osallistutaan torstaina 16.6. klo 18 yleisökävelylle!

Historian havinaa: Siilojen rakentamista (1958-59, 1963) edelsi kova kiista siitä, saadaanko siiloja katualueelle rakentaa vai ei. Suuri teollisuusyritys silloisena suurimpana alueen työnantajana vei voiton asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Tänään: Siilojen purkamisen perusteena voisi olla parempi kaupunkitila. Syntyykö se muodostamalla alueelle alun perin ollut puisto? (kaupungin suunnitelmien mukaan tämä ei olisi taloudellisesti mahdollista).
Uudisrakentamisenkin myötä Museokatu avautuisi Setterbergin kaavan mukaisesti rantaan. Uusia julkisia paikkoja syntyisi rannan tuntumaan. Kaupunkikuva uudistuisi laadukkaan toteutuksen myötä, ja pitkäaikainen turhautuminen, asioiden lykkääminen vain eteenpäin, loppuisi vihdoinkin.

Lopullisten päätösten teko kuuluu tässäkin asiassa päättäjillemme. Asemakaavan toteuttamisella on tottakai vaikutuksia alueen rakennettuun ympäristöön, kaupunkikuvaan, palveluihin, yhdyskuntatalouteen sekä liikenteeseen.
Muutosten vauhti vaihtelee monistakin syistä, - vanhan säilyttäminen ja kohteiden rohkea uudistaminen kuuluvat molemmat elävään, toimivaan kaupunkikulttuuriin.


Kuvan muokkaus: Aimo Nyberg. Vaasassa siilot ovat kiinni rakennettuina viereiseen rakennukseen. Mahdollinen purku on mitä ilmeisemmin hyvin vaativa projekti.

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...