maanantai 27. kesäkuuta 2016

Köysirata ym. Vaskiluodon metsään?


Kuva: AN.

Vaskiluodon metsäalue Niemeläntien varrella on ollut monen kiistan kohteena jo vuosikausia. Se oli myös yksi Vaasan yleiskaavan 2030 valitusten kohteista. Valitusten tekijöitä oli useitakin tahoja, joista yksityishenkilön tekemä valitus meni läpi.

Tienvarteen suunnitellut kerrostaloalueet eivät siis menneet läpi, vaan korkein hallinto-oikeus kumosi kaupungin haluaman kaavamuutoksen (virkistysalueesta asuinkerrostalo alueeksi).

Vaskiluodon metsään vahvistettiin yleiskaavaan kaavamerkintä V, siis myös tähän esillä olevaan Niemeläntien varteen. Tämä on tilanne edelleen. Osayleiskaavaa Vaskiluodon osalta on valmistelussa, ja se tulee käsittelyyn jo pian, tämän vuoden puolella luultavasti? Nyt on edettävä lainvoimaisen kaavatilanteen mukaan ja sen edellyttämillä menettelytavoilla.

Yleiskaavamerkinnän V selostus:


Kuva: Kaavaselostus, Vaasan yleiskaava 2030. (klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi).


Päivän lehtitietojen perusteella (Pohjalainen 27.06.2016: Puisto sai toimenpideluvan /JOUNI PIHLAJASAARI, VAASA) Vaasan kaupungin vt. rakennustarkastaja Paula Kemppinen on myöntänyt Vaskiluodon metsään, Niemeläntien varteen toimintaluvan Zip adventure park- nimiselle yritykselle.

Tien varteen on tarkoitus tehdä seikkailupuisto, jonkinlainen puusta toiseen vaijereiden avulla tapahtuva elämysrata. Rakentamisen kerrotaan alkavan jo ensi viikolla.

Laitteistoa on Vaasaan tulossa jo tänään maanantaina (27.06.2016).

Päivän Pohjalaisen mukaan myös muut Vaasan johtavat virkamiehet ovat asiasta tietoisia, ja sen takana.

Esitän asiaan liittyen seuraavat kysymykset:

1. Onko tämä vt. rakennustarkastajan päätettävissä oleva asia? Eli riittääkö nyt myönnetty toimenpidelupa asian eteenpäin viemiseksi?

2. Löytyykö tämä idea aikaisemmista kaupungin viheraluesuunnitelmista?

3. Onko poliittisilla päättäjillä ollut tästä etukäteistietoa, ja mahdollisuutta lausua mielipiteitään asiasta?

4. Onko kyseessä tiedon puute, vai tahallinen halu, ratkaista jo näin "kesälomien aikana" Vaskiluodon tulevan osayleiskaavan laadintaan liittyvät mahdolliset ongelmat? Toimimalla etukäteen ja mm. ohittamalla tarvittavat ajan tasalla olevat selvitykset?

5. Onko suunnitelmia missään esillä? Radan tarkka sijainti, pituus, tarvitaanko lisää parkkialueita?

6. Joudutanko rakennelmien alta kaatamaan metsää? Alueella tehtiin juuri metsänhoidolliset hakkuut, eli lisää puiden kaatamisia tästä kohtaa metsää ei pidä enää sallia.

7. On todella harmillista, jos asiassa ajaudutaan jälleen vastakkainasettelujen ja mahdollisesti myös valitusten tielle. Eikö avoimeen asian esille ottamiseen ja eteenpäin viemiseen ollut aikaa?Itse idea seikkailupuistosta kauniin luonnon keskellä on omasta mielestäni mitä kannatettavin asia!
(olen pikkupojasta alkaen rakastanut puissa kiipeilyä, - enkä pelkää korkeita paikkoja nykyäänkään)

On selvää, että nykyajan lapset ja nuoret tarvitsevat muutakin kuin ”luomuluontoa”. Aktiviteetteja luonnon pariin pääsemiseksi on osattava tarjota heille, ikäkaudet huomioon ottaen. Ja tottakai aktiiviset kaupungit etsivät ja haluavat löytää uusia rohkeita yritysideoita palvelemaan erilaisia kohderyhmiä, myös lapset ja nuoret huomioiden!
On järkevää ottaa huomioon niin omien asukkaiden kuin turistienkin toiveita.

...

Tähän lopuksi linkki
Zip adventure park-yrityksen nettisivulle. Mielenkiintoinen, hieno yritysidea!

Mutta kuka ihmeessä on houkutellut sitä juuri Niemeläntien varteen Vaskiluodon metsään?

Helsingissä Huopalahdessa voi käydä tutustumassa yrityksen jo toiminnassa oleviin köysiratoihin ym. laitteisiin. Pienehköön metsään aivan kaupungin keskellä, hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden keskelle on tehty ilmeisen suosittu elämysten keidas.

 http://zippy.fi/

Tällä seuraavalla linkillä voit hakea töitä yrityksestä:

http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8983918_fi.htm

Teksti ja kuvat:

Aimo Nyberg

VKA ry:n puheenjohtaja

Ps. kirjoitus on henkilökohtainen, yhdistyksemme hallitus ei ole tätä asiaa vielä käsitellyt.


KOSKA KAIKKI EIVÄT LUE ainakaan näin kesäaikaan päivittäin Pohjalaista, laitan tähän lainaukset, joihin viittaan yllä olevissa kirjoituksissani.
http://www.pohjalainen.fi/

Sanomalehdestä (Pohjalainen 27.06.2016) saamme tänään lukea:

Seikkailupuiston rakentaminen Vaskiluotoon alkaa ensi viikolla /JOUNI PIHLAJASAARI, VAASA

 ”Vaskiluotoon tulevan seikkailupuiston rakennustyöt alkavat viikon kuluttua Vaasassa. Hurjapäiden on määrä päästä kiipeilemään Zip adventure parkin köysiradoille elokuun alussa.

Huimimmat haasteet kulkevat tuolloin kymmenen metrin korkeudessa puusta toiseen.

Puistoyrittäjä Christian Gull kertoo, että lipunmyyntipisteiksi ja kävijöiden wc-tiloiksi tarkoitetut kontit tulevat Vaasaan jo tänään maanantaina. Itse puiston rakentajat saapuvat 3. heinäkuuta.

– Tsekkiläinen yritys rakentaa puiston radat avaimet käteen -periaatteella. He ovat tehneet vastaavanlaisia seikkailupaikkoja useisiin Euroopan maihin, eli kokemusta riittää. Olemme sopineet, että puisto voidaan avata elokuun alkupäivinä. Gull sanoo, että vain todella kovat sateet voivat estää aikeet.

– Tarkan avaamispäivän osaamme kertoa ehkä heinäkuun puolivälissä. Gull avaa puiston yhdessä puolisonsa Gerarda Katakinaite-Gullin kanssa Niemeläntien varteen, vastapäätä ravintola Seglistä. Yrittäjä kertoo tutustuneensa vastaavanlaiseen puistoon ensimmäisen kerran puolisonsa kotimaassa Liettuassa.

– Lapsilla ja myös aikuisilla oli siellä tosi kivaa. Uskon, että vaasalaiset ja kaupunkiin tulevat turistit ottavat puistomme omakseen. Seikkailupuistoon tulee erilaisia korkealla yläilmoissa puusta toiseen kulkevia ratoja, joissa koetellaan muun muassa kävijöiden tasapainoa ja ketteryyttä. Lisäksi puistoon tulee elämyslajeista koostuva viisiottelu.

– Kiinnitämme turvallisuuteen erityistä huomiota. Useissa puistoissa kävijät joutuvat itse kiinnittämään koukut turvalaitteisiin radalta toiselle siirtyessään, mutta modernissa mallissa turvavaljaat ovat koko ajan kytkettynä. Gull kertoo, että seikkailupuistoja on Suomessa jo kymmenkunta.

– Puistoja perustetaan jatkuvasti lisää. Nämä ovat nyt todella suosittuja. Vaasaan perustettava Zip on meidän ensimmäinen puistomme. Yrittäjä kertoo, että seikkailupuistoon palkataan ainakin viisi kausityöntekijää.

– Olemme saaneet jo hyviä yhteydenottoja. Otamme vielä kuitenkin hakemuksia vastaan, vaikka jo olemassa olevistakin hakijoista työntekijät pystyttäisiin valitsemaan. Puisto on Gullin mukaan avoinna kesäkauden, mutta myös talvisin tilauksesta.

– Ainoastaan jos lunta ja jäätä kertyy vaijereihin paljon, ei ratoja pystytä pitämään auki. Seikkailupuiston ympärille ei rakenneta ainakaan toistaiseksi aitaa, vaan Vaskiluodon metsä säilyy yleisenä puistona.

– Alue pysyy avoimena, jos välineemme saavat olla ilkivallantekijöiltä rauhassa. Gull sanoo, että radoille pääsy estetään, kun puisto on suljettu, joten yläilmoihin ei kenenkään pitäisi päästä omalla luvalla toikkaroimaan.”
Tähän perään toinen lainaus päivän Pohjalaisesta (27.06.2016):

Puisto sai toimenpideluvan /JOUNI PIHLAJASAARI, VAASA

Zip adventure park sai keskiviikkona toimenpideluvan Vaasan kaupungin vt. rakennustarkastajalta Paula Kemppiseltä . Hän kertoo, että toimenpidelupa riittää, koska alueelle ei rakenneta kiinteitä tiloja, vaan paikalle tulee vain kontteja.

– Puiston varsinaisesta toiminnasta ja sen turvallisuudesta vastaa yrittäjä. Me emme esimerkiksi tarkasta vaijereiden turvallisuutta. Viheraluepäällikkö Timo Jousmäki on katsonut, että itse paikka soveltuu tällaiseen toimintaan. Kemppinen kertoo, että kaupungin viheralueyksikkö myös kohentaa alueella olevaa parkkipaikkaa. Uutta tilaa ei rakenneta.

– Mielestäni on äärimmäisen hienoa, että kaupunkiin saadaan tällaista kehon toimintaa, ettei kaikkien tarvitse paeta mökeille, pohtii rakennustarkastaja. Samaa mieltä Kemppisen kanssa on kaupungingeodeetti Osmo Ovaska .

– Kun hanke tuli ilmi, pidimme ideaa heti teknisellä puolella hyvänä. Saamme turisteille ja lapsille jotain vipinää, kun Wasalandiakin meni kiinni. Seikkailupuisto toimii kaupungin omistamalla maalla. Ovaska kertoo, että yrittäjän kanssa on päätetty solmia alueesta kymmenen vuoden vuokrasopimus. Kaupungingeodeetin mukaan vuosivuokra on muutamia tuhansia euroja.

– Lähtökohta on, että metsään ei tule pysyviä rakennuksia, eikä aluetta aidata. Yhdessä kaavoittajan ja viheralueyksikön kanssa olemme katsoneet, että paikka on toimintaan sopiva. Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso kertoo, että alue on kaavassa merkitty puistoksi. Jos alueelle tulee vain kontteja eikä aluetta aidata, on toiminta kaavan mukaista.

– Reitistöjen ja puiston muu käyttö täytyy turvata. Kukaan ei saa omia tällaista aluetta. Parkkipaikan käytöstä puiston omistajien on sovittava yhteistyössä alueen muiden yrittäjien kanssa. Myös Korkealaakso toivottaa puiston tervetulleeksi.

– On hienoa, että tällaista toimintaa tulee seudulle. Otamme ilolla vastaan. Puistoyrittäjä Christian Gull kertoo yhteistyön kaupungin virkamiesten kanssa toimineen sujuvasti.

– Olemme saaneet paljon apua myös Vasekista. Meillä ei ole mitään moitittavaa.

Lähde: Pohjalainen, 27.06.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...