torstai 28. marraskuuta 2013

Väkeä oli taas paljon

Vaasa ennen ja nyt – Vasa förr och nu -asukasillassa oli taas hyvä tunnelma. Yhdistyksemme tarjoaman kahvituksen jälkeen katsottiin Gunnar Bäckmanin kanssa melkoinen määrä vanhaa ja uutta valokuvaa Vaasasta.

Kuvat: AN. Gunnar Bäckman kertoo Vaasa valokuvistaan Arbiksella 27.11.2013.

Vaasa ennen ja nyt – Vasa förr och nu asukasilta kokosi taas lähemmäs sata ihmistä Arbiksen juhlasaliin katselemaan ja keskustelemaan kotikaupunkimme vaiheista vuosikymmenten saatossa.

Vaasasta on tehty paljon valokuvakirjoja, kautta aikojen. Itsellänikin on näitä aika moinen rivi kirjahyllyssä. Antikvariaateista löytyy aina silloin tällöin mielenkiintoista, vanhempaa kuvakirjaa vuosikymmenten takaa. Nyt Gunnar Bäckmanin kokoama kirja on tähän sarjaan erinomainen jatko. Gunnar on viihtynyt Vaasassa koko ikänsä muutama opiskeluvuotta lukuun ottamatta, ja kiinnostus valokuvaamiseen syntyi jo teini-iässä. Parempaa Vaasa asiantuntijaa saa siis etsiä!

Kun ”nöyrän kulkijan” ja ”sydämellään näkevän” Gunnar Bäckmanin valokuvaustaidot, ja kohteen eli Vaasan kaupungin kauneus, rakennetun maiseman ja luonnon kauneus, yhdistyvät valokuviksi ja valokuvakirjaksi, ei voi syntyä muuta kuin HUIPPU HIENO dokumentti kotikaupungistamme. Valokuvakirja Mitt Vaasa, Minun Vaasani, My Vaasa, ja Taidehallissa oleva samoista kuvista koottu näyttely ovat upea ylistyslaulu Vaasalle. 

Bäckmanin kuva-aiheet ovat monipuolisia, tänään saimme nähdä häneltä jopa enemmänkin kuvia kuin mitä on mahtunut kirjaan, saatikka Taidehallin näyttelyyn. Hienoa oli nähdä Gunnarin ottamia kuvia lapsista, ja vanhemmistakin paikallisista ns. tavallisista ihmisistä. Inhimillisyys ja ihmisen puolella oleminen näkyy kyllä mielestäni myös Gunnarin kaupunkikuvissa, rakennettuja kohteita esittävissä valokuvissa. Kaupungilla on kasvot, kuten ihmisilläkin.

Tämän lisäksi tiedämme Gunnarin tehneen huiman uran lehtikuvaajana Vasabladetissa. Näistä kuvista on kirjassa ja Taidehallissa nähtävillä vain pienen pieni aavistus. Vasabladetin kuva-arkiston osittainenkin esilletuominen voisi olla jossain vaiheessa hienoa ja tärkeää, suorastaan kulttuuriteko.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...