lauantai 27. heinäkuuta 2013

Asuntoja Vaskiluotoon
Kuva: AN. Vaskiluodon satamassa 19.7.2013

Vaskiluodon sataman ja alueen yritystoiminnan toimintaedellytysten turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää koko Vaasan seudulle. Tältä osin kaavoitusasiat ovat edenneet kaupungissamme mallikkaasti ja tarvittavalla ripeydelläkin.

Asukasyhdistyksellämme on parin vuoden takaa kannanotto, jossa annetaan täysi tuki Vaskiluodon satama-alueen kaavoitukselle. Sen sijaan Vaskiluodon pohjoiskärjen, eli metsäalueen, veneseurojen ranta-alueiden ja nykyisen leirintäalueen toivomme säilyvän jatkossakin nykyisissä muodoissaan ja olemassa olevien toimintojen käytössä. Näiltä osin ovat siis myös kaavoitusasiat vielä kesken. Menossa on jo ns. ”viimeinen vaihe”, eli Vaasan yleiskaavan 2030 lopullinen muoto selviää, kun valitukset Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saadaan päätökseen.

Koska säännöllisin välein lehdistössä, erityisesti Pohjalaisen mielipidepalstalla, esitetään ajatuksia siitä, miten Vaskiluotoa tulisi rakentaa, niin kertaan tässä lyhyesti asukasyhdistyksemme kannan asuntojen rakentamisesta Vaskiluotoon.

Asukasyhdistyksemme ei vastusta asuntojen rakentamista Vaskiluotoon. Olemme jopa vuosia sitten jättäneet kaupunkisuunnitteluun ehdotuksia vaihtoehtoista rakentamiskohteista. Ongelma on vaan siinä, että öljysataman vaara-aluevyöhyke, säteeltään 1 km, (pitäisikö olla 1,5 km kuten Kemiralla?) rajaa pois muut uudisrakentamiseen sopivat alueet nykyistä leirintäaluetta ja Niemeläntien metsänpuoleista tien viereistä aluetta lukuun ottamatta.

Juuri näihin kahteen kohteeseen ei asukasyhdistyksemme ole kuitenkaan halunnut kaavamerkintöjä, jotka sallisivat kerrostalojen rakentamisen. Uskoakseni perustelumme ovat hyvät, ja laajasti tunnetut. Leirintäalue on erinomaisella paikalla, toimiva ja vierailijoiden mielestä yksi Suomen kauneimmista leirintäalueista. Vaskiluodon metsäalueen säilyminen nykyisellään ja nykyisessä käytössä virkistys- ja kuntoilualueena on erityisesti sitä käyttävien mielestä oikein ja välttämätöntä.

Uusia asuntoalueita Vaskiluotoon saadaan aivan varmasti, vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Maankohoaminen jatkunee, lähitulevaisuudessa välttämättä eteen tuleva Sundominlahden ruoppaus tekosaarineen ja ranta-alueiden täyttöineen saattaa johtaa mielenkiintoisiin mahdollisuuksiin kantakaupungin jatkamiseen länteen päin. Öljysatamakaan ei ole välttämättä ikuinen, ainakaan nykyisellä paikallaan.

Vaskiluodon satama ja yritystoiminta alueella toivottavasti säilyvät tulevaisuudessakin vahvoina elinvoimaisen Vaasan tunnusmerkkeinä. Tähän kokonaiskuvaan sopii mielestämme myös Vaskiluodon pohjoiskärjen, siis nykyisen metsäalueen, veneseurojen satama-alueiden ja leirintäalueen säilyttäminen nykymuotoisina ja tämän hetkisissä käyttötarkoituksissa.

Aimo Nyberg
Puheenjohtaja
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry


Tämä yllä oleva teksti julkaistiin Pohjalaisessa 27.7.2013 mielipidesivulla otsikolla ”Vaskiluoto rakennetaan joskus”. Kirjoitus on vastine Veikko Heinosen mielipidekirjoituksille 27.3.2013 ”Voihan Vaskiluoto” ja 25.7.2013 ”Vaskiluotoon pitäisi saada asuntoja”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...