perjantai 30. syyskuuta 2011

Blogilinkki / Hannu Katajamäki


Aluetieteen professori Hannu Katajamäki pohtii Vaasan seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta blogikirjoituksessaan Hyvän elämän paikka (19.9.2011)

Hän kirjoittaa mm. näin Vaasan alueelle tärkeästä energiateollisuudesta:

Energian aika alkaa sattumien summana
Vaasan seudun teollinen murros johti erikoistumisen prosessiin, jonka ytimenä on energiatalous. Energiatalouteen päätyminen on seurausta yksittäisistä tapahtumista, jotka ovat yhdistyneet otollisiksi yhdistelmiksi. Jo 1880-luvulla Vaasassa valmistettiin vesiturbiineja. Tärkeitä lenkkejä sattumusten ketjussa oli, kun suurin velkoja Wärtsilä osti konkurssiin ajautuneen Onkilahden Konepajan vuonna 1936 ja Strömberg päätyi Vaasaan sotaa pakoon.

Siirry blogiin ja lue koko teksti  Hyvän elämän paikka

Hannu Katajamäki on erikoistunut yhteiskunnallisen kehityksen erittelyyn paikallisyhteisöissä. Erityisen ansioitunut hän on maaseutualueiden kehityksen asiantuntijana.

Hannu Katajamäki on UUSI PAIKALLISUUS -hankkeen keskeinen ideoija ja valtakunallisen ohjausryhmän puheenjohtaja. Palosaaren osahankkeen projektipäällikkönä on Anne Majaneva-Virkola. Muut mukana olevat paikkakunnat ovat Kemijärvi ja Hervanta Tampereelta. Hanketta koordinoi Suomen Setlementtiliitto ja rahoittaja on RAY. Hankkeen tavoitteiksi on asetettu mm. lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia asuinalueensa palveluihin, harrastusmahdollisuuksiin ja maankäytön suunnitteluun.

Nyt on todella mielenkiintoista nähdä, miten palosaarelaiset ottavat kantaa pian julkistettaviin Palosaaren salmen alueen / Mansikkasaaren ideakilpailun ehdotuksiin. Sanomalehti Pohjalaisessa kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaa sanoo tänään (30.9.2011) – Kilpailu on hyvin mielenkiintoinen. Meillä on viisi aivan erilaista ehdotusta. Ideakilpailun voittajat julkaistaan lokakuun loppupuolella, jonka jälkeen alueen kaavoitus alkaa.

Kaikki viisi kilpailuehdotusta julkaistaan netissä, sivustolla Vaasan Palosaaren salmen alueen ideakilpailu
minkä jälkeen yleisöllä on kolme viikkoa aikaa arvioida ja kommentoida ehdotuksia. Tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.


Keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa on varmasti tiedossa, sillä mm. Palosaaren asukasyhdistys on tehnyt Etelä-Pohjanmaan Ely-keskukselle esityksen Mansikkasaaren suojelemisesta kokonaan eli kaikkia rakennuksia, pihapiirejä ja puistoalueita. Kaupungin hallituksen suunnittelujaostossa on hyväksytty aivan toisenlaiset suuntaviitat Mansikkasaaren kehittämiselle.

Mansikkasaari, kuten Vaskiluotokin, koskettavat kaikkia vaasalaisia. Hyvinkin erilaisia mielipiteitä sallittakoon. Prosessi etenee, alueen asukkaita kuullaan, suunnittelijat tekevät ehdotuksia ja päättäjät päättävät, eli toimitaan demokratian hengessä.

Posti toi kotiin tänään myös Vaasan kaupungin tiedotuslehden 3/2011. Tuhti, energinen paketti, taas täynnä asiaa. Mukana on myös Palosaarta käsittelevä artikkeli, jossa todetaan: Palosaarta kehitetään asukkaiden avustuksella.


Mansikkasaaren rantaa 30.9.2011. Kuva AN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...