sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Vaasan satamatietä kiirehdittävä

Uusi tieyhteys, Vaasan satamatie, raskaalle ja vaaralliselle kuljetusliikenteelle Vaskiluodon satamaan ja satamasta suunnitteilla olevaan logistiikkakeskukseen lentokentän itäpuolelle voi joskus toteutua. Näillä näkymin tuskin kuitenkaan vielä tällä vuosikymmenellä.

Vaskiluodon siltaa korjataan ja parannetaan parhaillaan kestämään tulevina vuosina voimakkaasti lisääntyvää liikennettä, niin Sundomiin tulevien uusien asuntoalueiden asukkaiden työmatka ym. autoilua varten, kuin myös Vaasan ydinkeskustan läpi ajavaa teollisuuden raaka-aineita ym. kuljettavia rekkoja varten. Wärtsilän ja muun Vaasalle tärkeän energiateollisuuden superraskaat laite- ja konekuljetukset on tietenkin pystyttävä turvaamaan. Oman kaupungin sataman elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn takaaminen on Vaasassa selkeästi ymmärretty.

Parin vuoden päästä Vaskiluodon korjatulla sillalla on oletettavasti melkoinen meno. Vaasanpuistikon asukkaiden esiintuomia riskejä ja haittoja kuten jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen turvallisuus kysymykset, melu, tärinä, mahdolliset pölyhaitat biopolttoaineen kuljettamisesta, pystytään ratkomaan vain välttävästi. Erilaisilla rajoituksilla, mm. liikennevaloilla on toki jonkinlaista merkitystä, mutta oleellista asiaa, eli liikenteen, erityisesti raskaan liikenteen vähentämistä, ei tällä tavalla pystytä hoitamaan.

Vaasan satamatien suunnittelun vaihtoehtoja on asukkaille esitelty vuoden mittaan Vaasassa ja Sundomissa pidetyissä tilaisuuksissa.

Esillä olleista vaihtoehdoista VKA ry on pitänyt ainakin toistaiseksi parhaana Vikbyn vaihtoehtoa, joka tässä kartassa näkyy alimpana, ja siis kiertää Sundominlahden kokonaan.


Vaasan kaupunkisuunnittelusta kaavoitusarkkitehti Juha-Matti Linna on todennut, että Vaasan satamatie on satamaa ja logistiikkakeskusta yhdistävä hanke, jossa on pohdittu myös raideyhteyttä. Rautatien osalta suunnittelu ei ainakaan vielä ilmeisesti ole ajankohtaista.

Asukasyhdistyksessämme on vankka mielipide siitä, että Vaasan sataman kehittämisstrategiaan tulee olennaisena osana kuulua Vaasan satamatien suunnittelu ja sen saaminen mahdollisimman nopeasti myös toteutusvaiheeseen.

Vaasan satamatiehanketta eteenpäin vieville poliitikoille ja päättäjille uskon löytyvän kiitosta ja kunniaa hyvin laajalta kannattajakunnalta, niin elinkeinoelämän suunnalta kuin tavallisilta ihmisiltäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...