torstai 22. syyskuuta 2011

Sundominlahti ennen ja nyt


Tältä Hietalahden Villan edustan entiseltä laiturilta on aikoinaan lähdetty veneellä mm. Munsmon satamaan Sundominlahden toiselle rannalle.
Kuvat ovat vuoden 2007 huhtikuulta. / AN.


Noin 70 vuotta sitten nykyinen raviradan alue oli vielä suo ja peltoaluetta, eli merenlahdesta vähitellen hyötykäyttöön saatavaa maa-aluetta. Asutus päättyi Hietalahdessa Malmönkadun tienoille. Asunnoista pääsi talvisin suoraan kotiovelta luistelemaan valtaojaa pitkin merenlahdelle asti. Näin minulle on kertonut vaimoni isä, nykyään Helsingissä asuva Erkki Kaski. Vaasa ja vaasalaiset ovat Erkille edelleen tärkeitä.

Maankohoaminen on ollut ja on edelleenkin merkittävä kaupunkikuvan muutosten aiheuttaja Vaasassa. Tämä tiedetään, mutta miten tiedot ja kokemukset osataan parhaiten ottaa huomioon lyhyen ja pitkäntähtäimen kaupunkisuunnittelussa?

Koko Sundominlahden nykytilanne ja lähiaikojen vaatimat toimenpiteet on syytä nostaa keskusteluun, joko omana erillisenä kysymyksenä tai sitten yhdessä Vaasan kaupungin rantojen kunnostuksen, sekä Vaskiluodon alueen kokonaisvaltaisen tulevaisuuden suunnittelun kanssa. (Yleiskaava 2030)

Valtuustoryhmät odottavat ehdotuksia virkamiehiltä ja virkamiehet mielipiteitä tavallisilta ihmisiltä, mm. asukasyhdistyksiltä. Näin se menee, päättäjät päättävät, kaupunkisuunnittelijat ym. asiantuntijat laativat suunnitelmat, ihmisten mielipiteitä kuunnellen ja luonnon kestävää kehitystä vaalien. Asukkaat ovat oman asuinalueensa parhaita asiantuntijoita, siksi keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa tarvitaan, mielellään jo kaiken suunnittelun alkuvaiheissa, jotta jälkipuheet ja mahdolliset ikävät valitukset jäävät mahdollisimman vähälle.

Mitä mieltä Sinä olet Sundominlahden ruoppauksesta, mahdollisista tekosaarista, teistä ja silloista, onko töiden aloittamisella jo kiire?

Kommentoi tätä kirjoitusta, tai voit myös ottaa yhteyttä asukasyhdistyksemme hallituksen jäseniin kertoaksesi ajatuksiasi. Myös kaikenlainen kuvamateriaali aiheesta on erittäin tervetullutta.

Asukasyhdistyksemme järjestää 15.11.2011 syyskokouksen yhteydessä yleisötilaisuuden VASKILUOTO TEEMASTA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...