sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kuvapareja Vöyrinkaupungilta


Pitkäkatu 23 vuonna 1985. Kuva Jorma Peitsaro


Sama paikka vuonna 2011. Kuva Jorma Peitsaro

Tämän blogijutun kuvaparit on kuvannut Jorma Peitsaro. Kiitoksia kovasti näistä mielenkiintoisista kuvista. Vöyrinkaupungin alue on minulle itselleni myös erittäin kiehtova kaupunginosa, sillä olemme oppilaitteni kanssa aina 80-luvulta alkaen (Onkilahden yläaste ja lukio) joka vuosi aina nykypäivään asti (Vöyrinkaupungin koulu) tehneet pienimuotoisia kuvausharjoituksia koulumme lähikaduilla ja maastossa. Aiheina ovat olleet myös rakennettu maisema monine yksityiskohtineen.

Jormalta sain kuvien mukana myös tekstiä, kiitos myös näistä ajatuksistasi.

Jorma: ”Olen kasvanut 17-vuotiaaksi asti Vöyrinkaupungilla. Myöhemmin aikuis-iällä kiinnostuin 60- ja 70-luvun virkamiesten ja grynderien purkuhuuman kannustamana valokuvaamaan lapsuus- ja nuoruusmaisemia, ennen kuin kaikki vanha hävitetään. Onneksi järjettömän vanhan tuhoamisen tilalle on tullut sittemmin muitakin arvoja kuin raha. Niinpä vanhoja taloja ON SAANUT kunnostaa omalla rahalla tai jopa annettu siihen tietääkseni tukea. Vöyrinkaupungillakin on tänä päivänä monia kauniisti maalattuja ja kunnostettuja vanhoja taloja silmiemme iloksi.”

Aimo: Aivan, Vöyrinkaupunkia on kunnostettu ja myös täydennysrakennettu vuosien varrella, vanhaa arvostaen ja perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakenteitakin kunnioittaen. Ainakin suurimmalta osalta.

Jorma: ”En tarkoita, ettei mitään vanhaa saa koskaan purkaa, vaan että tarkastellaan ensin kulttuurisia ja maisemallisia arvoja sekä kaupunkikuvaa kokonaisuutena, ennen kuin purkupäätöksiä tehdään.”

Aimo: Yksityisillä ihmisillä ja heidän toimillaan ja arvoillaan on mielestäni ratkaiseva merkitys siihen, millaiselta olemassa oleva rakennuskanta näyttää, eli missä kunnossa paikat pidetään. Uutta suunniteltaessa, täydennysrakentamisessa taas korostuu virkamiesten ja laajemminkin päättäjien intressit ja arvot, mielipiteet siitä mikä on esim. kaunista, säilyttämisen arvoista, kannattavaa jne.

Tähän vielä toinen kuvapari Jormalta


Vuorikadun mäki 1979


Sama mäki 2011

Jään odottamaan uusia mielenkiintoisa kuvapareja Vaasan alueelta. Kauppatorin alue kiinnostaa edelleen kovasti. Myös Vaskiluoto on pian taas ”tapetilla”, sillä yleiskaavan 2030 edetessä kohti hyväksymistä, alkaa kohta olla aika ottaa kantaa tuleviin muutosehdotuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...