maanantai 27. kesäkuuta 2011

Purkutyöt jo pitkällä


Kauppapuistikon ja Kirvesmiehenkadun kulma

Pitkään odotettavissa ollut puutalon purku on loppusuoralla. Kauppapuistikon varrella olevan puutalon purkulupa on lainvoimainen, sen tilalle on tulossa uudisrakentamista. Kirvesmiehen kadun puoleinen puutalo (kuvan vasemmassa reunassa) sen sijaan tulee säilyttää ja kunnostaa. Rakennuksessa on lehtitietojen mukaan homeongelma, eli saa nähdä miten asia vielä etenee.Entä mitä pitäisi tehdä Villa Gustafsron pitkään tyhjillään olleelle rakennukselle Kotirannalla? ”Kaupungin talotoimi haluaa purkaa, ja kaupunkilaiset säilyttää”, kirjoittaa sanomalehti Pohjalainen 23.6.2011.
Jokaisen rakennuksen elinkaari, puutalon ja muunkin, on ratkottava tapauskohtaisesti. Kaikkea ei ole tarpeellista eikä mahdollistakaan säilyttää. Päätöksentekoon vaikuttavat tietenkin omistajan intressit, mutta onneksi myös muut lakeihin perustuvat näkökohdat ja toimet, kuten alueen asukkaiden perusteltujen mielipiteiden kuuleminen, voi vaikuttaa asiaan.
Vanhoista arvokkaista rakennuksista halutaan onneksi pitää huolta. Parhaiten ne säilyvät, kun ne ovat jossain käytössä, ja niitä huolletaan säännöllisesti. Suojelu ja kunnostus voi toki myös myöhästyä. Yleensä kun katto vuotaa, ja ovet ja ikkuna ovat selkosenselällään, niin edessä on vääjäämättä purkutuomio.
Villa Gustafsron kohdalla ei onneksi olla vielä näin pitkällä. Uusi käyttötarkoitus pitää löytää, ja rakennuksesta ja sen käytöstä on tehtävä päätökset ja sopimukset.
Talon säilyttämisen ja kunnostamisen puolesta ovat vedonneet mm. Pohjanmaan museo, Dragsnäsbäck Marthaförening, Vaasan ympäristöseura, Rädda Barnen, Ympäristökeskus, Komiten för boken Dragnäsbäck ja useat yksityiset henkilöt. (Pohjalainen 23.6.2011/Terhi Ekola)

Kerro mihin käyttöön sinä haluaisit Villa Gustafsron? Kannatatko sinä purkua vai rakennuksen uudelleen käyttöönottoa?

Jos tällaiset asiat kiinnostavat sinua, niin katso mitä Turkuun kuuluu.
http://www.yle.fi/alueet/turku/kulttuuripaakaupunki/2011/03/kenen_ehdoilla_kaupunkikuva_muuttuu_2441264.html?autoplay=true

GUSTAFSRON kohtalo koskettaa. KOMMENTOI PURKULUPAA!

Kiitos Tapio, että kommentoit, ja esitit yhden mahdollisen ideankin. Asukasyhdistyksemme blogijuttuja on toistaiseksi kommentoitu valitettavan vähän. Voi olla, että keskusteluja ja kommentteja saadaan näille ns. "asiallisille sivuille" yleensäkin kovin vähän, toisin kuin jossain suuremmissa ja kiihkeimmissä foorumeissa...
Ajattelin jatkaa tätä ko. juttua ja pistää tänne myös nimet esiin, nyt kun lautakunta on päättänyt sallia Gustavsron purkamisen. Avoimuus ja asioiden läpinäkyvyys, tiedottaminen yleensäkin on yksi sivustomme päätarkoituksista.
Rakennustarkastaja Matti Karjanojan esittämää purkamislupaa kannattivat: Pertti Kautto, Seppo Lamminaho, Harri Hyvönen, Margit Isomäki, Mayvor Syring, Börje Sjöblom ja Susanna Koski. Vastaan äänestivät Vaasan rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenistä Tuula Airola, Heikki Lamminmäki, Juha Ossi ja Stefan Asplund. Äänet siis 7 – 4.
Talon lopullinen kohtalo on vielä auki. Rakennustarkastaja Matti Karjanmaan mukaan purkamisluvan myöntäminen ei välttämättä johda talon hävittämiseen. ”Jos joku haluaa talon pelastaa ja kunnostaa, se on mahdollista, mutta kaupungilla ei ole varaa edes talon ylläpitoon.” (Pohjalainen1.7.2011)

2 kommenttia:

  1. Kissatalo on vaikka uutta tilaa. Mutta sitten on taas Kissatalo Levóninkadulla uhattuna!

    VastaaPoista
  2. Tarkoitin siis, että Kissatalo tarvitsee uudet tilat (ellei nyt sitten kaupunki suostu nykyistä taloa kunnostamaan Kissatalolle, mitä sopii epäillä).
    Villa Gustavsro voisi olla uusi osoite?

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...