TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

maanantai 6. marraskuuta 2017

Samoilla paikoilla, marraskuuKuva: Reprokuvattu Rolf Holmin viime vuoden 2016 Vaasa TAIDEKALENTERISTA, marraskuun kuva: Huutoniemen kirkko.

Tämän Samoilla paikoilla -kirjoitusarjan ideana on etsiä ja löytää kalenterikuvan tarkka paikka, ja ottaa ko. kohteesta kuukauden valokuva vuosimallia 2017.

Tällä kertaa ollaan siis Huutoniemellä, kirkon luona. Tämä v. 1964 valmistunut Aarno Ruusuvuoren piirtämä betonikirkko on yksi Vaasan nähtävyyksistä. Se esitellään myös Vaasan ja Mustasaaren oppaiden turistibussikierroksella. Vaasalaisten mielipiteitä tämä modernia arkkitehtuuria edustava, betonibrutalismin mainettakin kantava, ”piruntorjunta bunkkeri” on jakanut koko olemassaolonsa ajan.

Kaikkeen totutaan, ja itse seurakuntatyö tässäkin Vaasan kirkossa toimii oikein hyvin.Kuva: AN, 6.11. 2017

Rolf Holmin maalaus on signeerattu vuodelle 2010. Työ on tehty kenties kevään puolella, - tai sitten marraskuussa, mikä ettei. Tällaisena samanlaisena aurinkoisen iltapäivän hetkenä kuin oli tänään minun ottaessa valokuvan samasta kohdasta. Viimeiset auringonsäteet ennen hämärän laskeutumista loivat valon ja varjon leikin yleensä niin harmaalle betoniselle kirkon julkisivulle.

Maisema ja kohde on erinomaisen hyvin tunnistettavissa, muutoksia ei ole juurikaan nähtävissä. Kuvien erot ovat lähinnä siinä, että tänään ei ole maassa lunta. Lämpötila oli tänään poikkeuksellisen korkea marraskuun lämpötilaksi, eli + 7 °. Rolfin maalauksen aurinkoinen, talvisen tunnelman mittariluku on kenties saman verran miinuksella.

Kuvien eroavaisuudet johtuvat myös siitä, että maalari saa tietenkin poistaa kuvastaan "turhaa", liikennemerkkejä ym. pientä. Valokuvaajakin voi niin tehdä halutessaan, mutta tätä kuvaa en ole muokannut mitenkään.

Myös kameran optiikka on koneen, eli objektiivin, yhden silmän läpi tallentunutta näkymää, ja maalarin teos on luonnoksista ja apuna käytettävistä valokuvistakin tehty itsenäinen sommitelma, joka antaa luonnollisemman, ihmisen näkökulman, siis kahdella silmällä koetun todellisuuden.

Rolfin työt ovat hyvin pitkälle todellisuudelle uskollisia. Erinomaisia dokumentteja suorastaan siitä, miltä Vaasa ja Vaasan seutu näyttää.

Taiteilija Rolf Holmiin voi parhaiten tutustua käymällä hänen ateljeessaan osoitteessa Rantakatu 8.

Rolf Holm maalaa ja luonnostelee sekä paikan päällä, että ateljeessaan Rantakadulla. Lopputulos on useinmiten hänen tyylinsä mukaisesti rentoa ja kaunista rakennetun maiseman taltiointia, kohteen tunnelmaa, vuoden ajan värisävyjä ja mm. rakennusten yksityiskohtia kunnioittavaa.


Tutustu myös Vaasan suomalaisen ev. lut. seurakunnan nettisivuun

https://www.vaasaevl.fi/tilat/kirkot/huutoniemen-kirkko

Lue lisää Huutoniemen kirkosta wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Huutoniemen_kirkko
Kuvat: AN 4.11.2017. Yökuva Huutoniemen kirkosta.


Tämän kuukausittain etenevän kirjoitussarjan, Samoilla paikoilla, aloituskuva oli tässä blogissa tammikuun 7. päivän kohdalla. Kuukausittain on nyt edetty siis jo loppusuoralle, yksitoista kuvaparia on esitelty.

Joulukuussa esittelen Fatigålin. Kirjoitussarjan juttujen julkaisupäivä on ollut kuukauden 7. päivän tienoilla. Seuraa tätä blogia, - sarjan viimeisen jutun teen Suomen 100-vuotispäivien aikoihin.

Kuvat ja kalenterikuvan reprokuvaus, teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti