tiistai 4. heinäkuuta 2023

Miten hyvin Sinä tunnet Suomen Vapaudenpatsaan? 3/8

 

Sunnuntaina 9.7.2023 minulla on ilo ja kunnia esitellä Suomen Vapaudenpatsaan jalustan ja pääaiheen yksityiskohtia. Näitä kun harvemmin pysähdytään katsomaan. Esitykseni on lyhyt, noin 20 min. Puheenvuoroni pidän Vaasan torilla klo 12 alkavan muistomerkin 85-vuotispäivän juhlatilaisuuden päätteeksi seremonioiden ja juhlapuheiden jälkeen.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa Suomen Vapaudenpatsaalle!
Tapahtuman aluksi patsaalle lasketaan Puolustusvoimien, Vaasan kaupungin, sotiemme veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele.

 

Taustoitan etukäteen omaa esitystäni tässä blogissa tällä kirjoitussarjalla Suomen Vapaudenpatsaan symboleista (13 kohdetta). Julkaistaan 2.7. – 9.7.2023.

Historian tutkimus, jonka osana myös taidehistoriallinen tutkimus on lisää ymmärrystä menneestä ajasta ja antaa viisautta meille tätä päivää eläville katsoa eteenpäin tulevaisuuteen. Historian tutkimus perustuu pitkälti säilyneisiin dokumentteihin, myös esineistöön, ja se on korostuneen faktapohjaista. Taidehistoriallinen tutkimus tekee samoin mutta kaikenlainen kuviin, merkkeihin, symboleihin pohjautuva selvitystyö on tulkinnanvaraisempaa. Tämä pätee tähänkin esitykseen.

 

PATSAAT JA MUISTOMERKIT eivät puhu, kerro itsestään ainakaan sanoin. On kuitenkin selvää, että ne ovat olleet olemassa siksi, että ne ovat keskuudessamme tuomassa viestiä aikaisemmilta sukupolvilta meille tämän päivän kiireisille kansalaisille. 

Voisi aivan perusteellisesti väittää, ettei Suomessa ole toista Vaasassa olevan Vapaudenpatsaan veroista maamme itsenäistymisen ja vapauden symbolia. Mielestäni tätä muistomerkkiä pitää oppia katsomaan ja lukemaan sen välittämiä ajatuksia, arvoja, kokemuksia yli sadan vuoden takaisesta maailmasta.

Monumentin jalustan kolmelle sivustalla on kiveen hakattuina korkokuvat: LAKI, USKONTO, MANNERHEIM JOUKKOINEEN, TYÖ ja TULEVAISUUS.

 

5 LAKI

 


Kuva: AN


Siirrymme nyt ylätorin puolelle, jalustan läntiselle puolelle, josta löydämme Laki-allegorian ja Uskonto-allegorian.

Kaikilla jalustan neljällä sivustalla olevat reliefit ovat mattahiottua tummanharmaata graniittia. Jalustoineen kokonaisuus on 14 m korkea. Ylimpänä oleva kahden sotilaan pronssiveistos on 6 m korkea, ja se painaa 36 tonnia.

Laki – allegoria, jossa on kuvattu mies attribuutteinaan miekka ja kilpi. Ylävartaloltaan alaston nuorukainen, sotilas. Hänellä on laskostettu vaate alavartalon verhona. Miekka on hänen käsissään vartalon vasemmalla puolella, oikean käsivarren vaakunakilvessä on teksti LEX.

Uskonto – allegoria. Nuori nainen katse käännettynä reliefin vasemmassa yläreunassa olevaa kirkkoa kohti ja vasen käsi sydämen päällä.

Koti, uskonto isänmaa ovat ne arvot, joista kaikki Suomen Vapaudenpatsaan reliefit muistuttavat.   
Nämä kaksi reliefiä, Uskonto ja Laki ovat tietoisesti rinnakkain ja ilmansuunta on länteen päin.

Näin korostettiin aikakauden vahvoja perinteisiä arvoja. Niistä kiinni pitäminen on koettu yhteiskuntaa vakauttavaksi ja ylläpitäväksi elämäntavaksi.

 

6 USKONTO

 


Kuva: AN 


Tutustu lisää: blogikirjoitukset Laki ja Uskonto

Laki

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/10/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-7.html 

 

Uskonto

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/10/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-8.html  

 

Huomisessa blogikirjoituksessa aiheena ovat

-          Mannerheim

-          valkoisen armeijan joukot

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuharrastaja, erityiskohteena patsaat, muistomerkit, muistolaatat
Kaupunkiblogi VAASA ENNEN JA NYT ylläpitäjä
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

 

1 kommentti:

  1. Lainaus tekstistä: "Nämä kaksi reliefiä, Uskonto ja Laki ovat tietoisesti rinnakkain ja ilmansuunta on länteen päin. Näin korostettiin aikakauden vahvoja perinteisiä arvoja. Niistä kiinni pitäminen on koettu yhteiskuntaa vakauttavaksi ja ylläpitäväksi elämäntavaksi."

    Näin se on, kaksi perinteistä arvoamme ovat tulleet meille lännestä, läntinen näkemys kristinuskosta ja Ruotsin laki, molemmat säilyivät läpi venäläiskauden itsenäiselle Suomelle:

    Vaasan Hovioikeuden emerituspresidentti Erkki Rintala on esittänyt mielenkiintoisen tulkinannan näiden kahden symbolin sijoittamisesta patsaan jalustan läntiselle sivustalle. Hahmot katsovat kohti länttä, missä sijaitsevat Vaasan kirkko ja Vaasan Hovioikeus, kristinuskon ja lain toteutumisen vaasalaiset vaalijat.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...