keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Täällä taas - Asevelikylän Edvininpolulla

 


Kuva: AN 25.5. 2022. Edvininpolun ”mainoskyltti” Aleksis Kiventie 57, Vaasa, Asevelikylä  

 

Edvininpolun perinneseura kunnostaa talkoilla sekä aluetta sekä Edvin Hevonkosken (1923–2009) ITE-taideteoksia. Talkoita ja muitakin kesätapahtumia on vuosittain useita.

Seuraavat talkoot näyttäisi facebookin mukaan olevan jo ensi viikon maanantaina

Edvininpolun fB-ryhmässä: TALKOOT 20.6.2022

https://www.facebook.com/groups/1036521646906694/  


”Edvininpolun puisto on luonnontilainen ja havupuumetsäinen alue, jossa sijaitsee ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken taideteoksia ulkoilureitin varrella. Taideteoksia alueella on noin 150 kappaletta. Ne ovat syntyneet puusta, romumetallista sekä kierrätysmateriaaleista. Ensimmäiset teokset valmistuivat vuonna 1983.”

”Alueella on myös sotahistoriasta kertova korsukylä, johon kuuluu useita rakennuksia mm. miehistökorsu, juoksuhauta ja savusauna.”

 

Talkoissa 14.6. 2022 väkeä oli Edvininpolun perinneseurasta ja aina aktiivisesti vapaaehtoistyöhön osallistuvasta Vaasan Karjalaseurasta.

Patsaiden ympäristöjä siistittiin, haravoitiin korsualueen pihaa ja kulkureittejä, kerättiin ja vietiin pois roskia, siirrettiin halkoja vajaan jne.   

Tällaista kaikkea talkoisiin tulevat pääsevät tekemään. Ja tietenkin samalla nauttimaan reippaasta ulkoilusta ja taukokaffeista mukavassa seurassa.

Parin vuoden välein tervataan puisia teoksia. Osa näistä pääsee silti huonoon kuntoon, eikä niiden pelastamiseksi oikein voida tehdä mitään.  Tämän kesän tervaukset oli tehty jo ennen näitä talkoita. Terva oli toki vielä osittain märkää, ja patsaissa uutuuttaan kiiltävää mustaa pintaa. Tervan tuoksuakin oli vielä ilmassa – kuten myös tietenkin hyttysiä.

 

Tämän kertainen kuvasarjani esittelee Edvin Hevonkosken ITE-taideteoksista juuri näitä MAALATTU / TERVATTU lapuilla varustettuja teoksia. Siis sekä puisia että metallisia, ruostumaan päässeitä teoksia. Alueella on toki paljon myös galvanoidusta metalliromusta Edvinin hitsaamia taideteoksia, jotka näyttävät edelleenkin kuin ne olisivat tehty aivan äskettäin.

Tarkkaavaiset kuntopolulla ahkeraan käyvät voivat huomata myös eräiden suurempien teosten saaneen fiksausta. Pentti Arajaärvellä on nyt siisti parta ja kulmakarvat! Taitaa tuo Tarjankin kampauskin saanut pientä ”föönausta”? Näistä kuvia seuraavassa blogikirjoituksessani.

Teoksia on alueella sen verran, ettei niitä kukaan kerralla kaikkea ehdi katsella, ei edes löytää. Siksi täällä kannattaa käydä usein.

 


 
 


 


  
 

 


 Ilman talkooporukoita Edvininpolulla näyttäisi aivan toiselta!

 


 

 

 


Kuva: PR. 14.6.2022.
Varsinaisiin tervaustalkoisiin emme VKA ry:n porukalla ehtineet mukaan.
Tässä viimeistellään kummikohdettamme, eli putsataan puista karisseita
lehtiä ym. ketun selästä.

 

Muut kuvat ylempänä: AN 14.6.2022.

Teksti: Aimo Nyberg
Kuvataiteen ope, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...