maanantai 17. tammikuuta 2022

Omakoti -vuosisata osuuskunta-asumista

 

 

Olipa tämä mielenkiitoinen kirja lukea! 

 


 


Kirjan kansi ja takakansi

 

Pertti Sevola

OMAKOTI – Vuosisata osuuskunta asumista.
Vaasan Työväen Asunto Osuuskunta Omakoti 1911–2011

Lainaus kirjan takakannesta

Sata vuotta vaasalaisen puutalo-osuuskunnan historiaa

Rautatieläiset perustivat vuonna 1911 asuntopulan vaivaamaan Vaasaan OMAKOTI -nimisen asunto-osuuskunnan. Omakoti on kokenut maailman myllerrykset: Venäjän levottomuudet, maailmansodat, sisällissodan, pula-ajat, säännöstelyn ja Suomen kehittymisen itsenäisyyteen.

Pertti Sevola on asunut perheineen yli 40-vuotta osuuskunnassa. Tänä aikana osuuskunta on selättänyt saneerauskauden vanhojen rakennusten purku-uhan. Omakotia on kehitetty kaupungin laita-alueen vaatimattomista työväen asunnoista 2000-luvun idylliksi, arvostetuksi asunpaikaksi keskustan tuntumassa.

Lainaus päättyy

Kirja on julkaistu vuonna 2019, ja olin kuullut siitä puhuttavan tärkeänä historiikkina, mutta vasta nyt ennen joulua kävin Pertin luona, siis paikan päällä, kirjan ostamassa. Kirjaa on edelleen saatavana. Suosittelen lämpimästi – kirja on erinomainen näyte laajemminkin kotiseuturakkaudesta, ja erityisesti osoitus oman asuinalueensa, asunto-osuuskunnan arvostamisesta.

Kirjaan kerätyn aineiston kokoamisessa ja etenkin kirjallisten ja kuvallisten lähteiden tiivistäminen kirjan muotoon on ollut valtava työ. Mukaan on otettu historian muutoksia kuvaavia karttoja, lentokoneesta otettuja vanhoja arkistokuvia, ja kirjassa kerrotaan maiseman muuttumisesta, kuten maankohoamisesta yli metrin verran noin sadassa vuodessa, ja ihmisen aikaansaamasta rantaviivan siirtymisestä, ja mm. Putusillan vaiheet. Nämä kaikki ovat kiehtovaa luettavaa meikäläiselle, joka on tullut Vaasaan 1980-luvulla, ja ensimmäisinä vuosina kuljin päivittäin työhön Palosaarelta Vörkkärille juuri tuon oikotien, Putusillan kautta.

Kirjaan on onneksi myös otettu kertomuksia ja kuvia asukkaista. Osuuskunnan historia on nimenomaan ihmisten historiaa, toimintaa yhdessä muiden kanssa. Tämän aineiston talteen saaminen, kirjan julkaiseminen on merkittävä kulttuuriteko isommassakin kuviossa kuin vaan Vaasan mittakaavassa. Vörkkäriläiset ja Vaasan asunto-osuuskunta OMAKOTIlaiset on tietenkin kirjasta eniten ylpeitä, mutta toivoisi myös muiden vaasalaisten tähän asiaankuuluvalla uteliaisuudella perehtyvän!

Tämän kyseisen talon seinällä on myös tärkeä kyltti, jossa seuraava teksti:

1911 – OMAKOTI – A. Stenfors

Arkkitehti A.W. Stenforsin arkkitehtuurin suuresta merkityksestä Vaasan kaupunkikuvalle 1900-luvun alusta alkaen tähän päivään asti olisi hienoa saada tehtyä oma kirjoitus, oikein kuvien kera! Katsotaan onnistuuko tämä jossain vaiheessa (aiheesta on viime syksynä pitänyt upeita esityksiä ainakin Vaasa-lehden nykyinen päätoimittaja Anne Laurila – näitä kuvakatselmuksia oli ilo saada kuulla).

Teksti ja kuvien skannaus: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...