perjantai 21. tammikuuta 2022

Lohikäärme Suomen Vapaudenpatsaassa

 

 

Kesät talvet yksi kuvatuimpia kohteita Vaasassa on tämä; Itsenäisyys- ja vapaustaistelun muistomerkki – Suomen Vapaudenpatsas Vaasan kauppatorilla.

Olen myös itse valokuvannut muistomerkkiä todella paljon kokonaisuutena ja myös yksityiskohtia eri vuoden- ja vuorokauden aikoina. Yrjö Liipolan tekemän muistomerkin symboliikka, allegoriat ovat poikkeuksellisen hyvä ”oppikirja” perehtyä kuvanveiston mahdollisuuksiin välittää eteenpäin tuleville sukupolville ikiaikaisia kuvallisia viestejä kohdatuista isommista ja pienemmistä tapahtumista. Se miten jälkipolvet viestit kokevat ja ottavat vastaan on luonnollisesti jatkuvasti muuntuvaa, ja tänä päivänä ilmeisesti entistäkin yksilöllisempää.

Tasan kolme vuotta sitten onnistuin kuvaamisessa erityisen hyvin. Aamuvarhaisella, kovassa pakkasessa sain otettua kohteesta useita kuvia taustanaan täydellinen kuunpimennys.

Vuosi siten 16.1. 2021 olin kameran kanssa taas liikkeellä, ja Vapaudenpatsaan kohdalla huomasin, että erityisen hyvin esiin tulee nyt luminen lohikäärme, siis tuo Suomen sisällissodan tappion kokeneen osapuolen vertauskuva (niin suomalaisten punaisten kuin venäläistenkin tsaarin/bolsevikkien joukot). Kokonaisuus, jossa leijona polkee jalkoihinsa lohikäärmeen, on etelään päin, torille avautuvalla jalustan sivulla. Katselija näkee siinä aina ensisijaisesti, ja toisinaan jopa pelkästään Suomen leijonan. Alistettu, voitettu lohikäärme on hienosti tehty, mutta se ei erotu kovin helposti alempana torin katutasolla käveleville kiireisille ohikulkijoille.   

 


 
 

Kuvat: AN 16.1. 2021 Lohikäärme, Suomen Vapaudenpatsas

 


 


 

Myös muita Suomen Vapaudenpatsaan symboleja kannattaa tutkiskella ja valokuvatakin yksi kerrallaan, ja useaan kertaan erilaisessa säässä, ja hieman eri suunniltakin. 

 


 


Kuvat: AN 16.1.2021 Leijona, Suomen Vapaudenpatsas

 

En tässä blogikirjoituksessa pohdi voittajat/häviäjät problematiikkaa. Molemmat ovat muistomerkkinsä ansainneet.

Valokuvaan tätä teemaa jatkossakin. Etsin ja löydän niiden viestejä ja yritän välittää näistä omia havaintojani ja tunnelmiani kaikille meille tässä ja nyt tämän nykyajan maailmanmenoa ihmetteleville kanssakulkijoilleni. 

 


 

Verikuu ja Suomen Vapaudenpatsas

Vaasan Kauppatorilla aikaisin aamulla 21.1.2019. Täydellinen kuunpimennys alkoi klo 6.41.

Katso lisää kuvia

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/01/verikuu-ja-suomen-vapaudenpatsas.html 


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Kaupunkikuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...