torstai 5. elokuuta 2021

Valassaaret 1984

 

 

Kovan paikan luonnonsuojelua – öljyvahingon torjuntaa talkootyönä 

 

Toivottavasti tämä ei koskaan toistu täällä matalilla Vaasan saariston vesillä. Eikä tietenkään missään muuallakaan.

Eira ajoi karille 31.8.1984 Merenkurkussa. 300 tonnia raskasta polttoöljyä valui mereen.

”Tuuli hajotti Eiran öljyt Vaasan ulkosaaristoon, 170 saarelle, öljyten matalat kivikkorannat. Onnettomuus aiheutti sen, että katka- ja kotilolajien lukumäärä väheni voimakkaasti. Lintuja kuoli 3000-3600, joista suurin osa oli riskilöitä, parisen tuhatta. Ahvenilla esiintyi eväruttoa tavanomaista enemmän ja silakanpoikasilla oli kasvuhäiriöitä (Koivusaari, HS/TUULA VALTANEN 3.7.1994).”

Onnettomuuden biologisia vaikutuksia on tutkittu useissa monivuotisissa projekteissa. Onnettomuudesta on pian jo neljäkymmentä vuotta, ja merellinen luonto näyttää toipuneen öljyonnettomuuden aiheuttamasta kertaiskusta.

 

En itse ollut tuolloin, vaikka vaasalainen jo olinkin, tässä operaatiossa paikan päällä mukana. Toki tämän hyvin muistan.

Alla olevat kuvat olen skannannut vaimoni diakokoelmista. Porukkaa näyttää olleen paljon, eikä kyse ollut mistään pikkupuuhastelusta, vaan todellisesta nopean toiminnan joukkojen pelastusoperaatiosta.  

 

Syyskuun alku 1984 Valassaaret Vaasan saaristo

 

 


Kuvat: Marja-Liisa Kaski
Biologian ja maantiedon lehtori, eläkkeellä
Vaasan ympäristöseuran puheenjohtaja v. 1984 -1985

Teksti: Aimo Nyberg
aimonyberg{at)gmail.com

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...