tiistai 12. tammikuuta 2021

Testiversio Suomen Vapaudenpatsas -kalenterista

 

Kaupungin keskeisestä tunnuskuvasta Suomen Vapaudenpatsaasta on kautta aikain julkaistu monenlaisia poskikortteja jne. myynnissä olevia pientuotteita. Mahdollisesti kalentereitakin, en tosin tiedä varmuudella, sillä en ainakaan itse ole tällaisia Vapaudenpatsas -kalentereita koskaan nähnyt.

Oma tekemäni Vuosikalenteri Suomen Vapaudenpatsaasta valmistui 25 kappaleen testiversiona viime vuoden lopulla, ja näytekappaleet on jaettu kaupungille ja joillekin yhteistyötahoille, jotka ovat minua innostaneet harrastuksessani tutkia ja esitellä Vaasan julkisia patsaita, muistomerkkejä ja muistolaattoja (Rojekti X = hanke).

 
Kuva: AN. Vuosikalenteri 2021 – Tuttu ja tuntematon Suomen Vapaudenpatsas

Nyt on jo tullut joitakin kyselyjä, mistä tätä kalenteria voi ostaa? Olen kiitollinen kiinnostuksesta ja saamastani kannustuksesta, mutta kalenteri ei tule myyntiin. Vastaava vuosikalenteri ensi vuodeksi 2022 voi hyvinkin olla mahdollinen, jos kaikki menee hyvin.

 

Olen harrastanut kotikaupunkimme patsaiden ja muistomerkkien tutkimista ja valokuvaamista aktiivisesti vuodesta 2016. Materiaalia olen jakanut Rojekti X= hankkeen sivuilla. Tuo vähän hassu hankkeen nimi tulee yksinkertaisesti siitä, että projektin käynnistyessä lähdin siitä, että kaikki Vaasan kaupungin julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat pitää selvittää, eli halusin lähteä ns. nollasta ja koota aineisto yhteen paikkaan ja kaikki kohteet yhtenäisellä formaatilla.

Suomi 100 v. juhlavuosi ja sen perään vuosi 2018 antoivat hyvät mahdollisuudet tietojen hankintaan ja asian esille tuomiseen.

Myös Vaasan kaupungin karttapalveluun saatiin valmiiksi useita patsasreittejä eri puolille Vaasaa. Puhelinsovellus mahdollistaa omatoimisen perehtymisen patsaskohteisiin. Olen myös ollut vetämässä useille pienryhmille ns. patsastreffejä, joiden ideana on kulkea yhdessä muutamien patsaiden luokse katsomaan ja keskustelemaan niistä. Toinen toistemme kuuleminen, ajatusten ja mielikuvien vuoropuhelu on mielestäni oleellisempaa kuin jotkut yksittäiset faktat tai historian tapahtumat.

Vuonna 2019 syntyi idea mobiilipelistä, jonka aiheena olisivat nämä Vaasan patsaat ym. kohteet. Suunnitelma ei lähtenyt eteenpäin, koska sen toteuttamiseen tarvittavaa rahoitusta ei löytynyt.

Vuosi 2020 mahdollisti lautapelin ideoinnin, koska tälle ajatukselle löytyi ymmärrystä ja sain alkurahoitusta kolmelta taholta. Pohjanmaanliitolta, Pohjanmaan historiallisen museon yhdistykseltä ja Hedmanin säätiöltä. Protomallin karttojen, patsaskorttien, oheismateriaalin jne. valmistaminen on kovassa vauhdissa, ja toiveena on päästä testaamaan peliä ulkopuolisten testaajien toimesta jo lähikuukausina. Ihan tarkkaan en tästä vaiheesta osaa vielä kertoa, on kuitenkin itsestään selvää, että vuosi 2021 edellyttää monenlaista yhteistyötä erialojen osaajien kanssa.

Toivotaan tästä vuodesta hyvää, kulunutta vuotta helpompaa olla tekemisissä toinen toistemme kanssa.

Aimo Nyberg

Rojekti X= hankkeen inspiraattori
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...