Tämän päivän lukemiseksi ostin aamun kauppareissulla Iltalehden Historia liitteen (26.1.2021). Aiheena siinä on minua ja uskoakseni myös monia muitakin yhä edelleen kiehtova C.G. Mannerheim.
Mannerheim on minua kiinnostanut erityisesti siksi, että hän liittyy tapahtumiin 103 vuotta sitten täällä Vaasassa ja Laihialla. Tämä hyvin lyhyt ajanjakso Mannerheimin vaiherikkaassa elämässä on meillä vaasalaisilla ”ylikorostunut”, ihan syystäkin, sillä onhan meillä täällä Vaasan kauppatorilla koko Suomen Vapaudenpatsas, ja osana tätä muistomerkin pohjoissivustalla Mannerheim joukkoineen -reliefi!
Mannerheimista on kirjoitettu niin monta kirjaa ja tutkielmia, että tuskin kukaan niitä kaikkia pystyy lukemaan. Tällaiset koonti julkaisut, kuten tämä Iltalehden Historia Mannerheim, puoltavat paikkaansa mielestäni oikein hyvin.
Lehden kansikuva: skannaus AN
Kuvassa oleva valokuva Mannerheimista herättää minussa ajatuksia, joista tähän muutama rivi.
Lainaus lehdestä sivulta 48
”Mannerheim poseeraa Kaivopuistossa valokuvaaja Aarne Pietiselle vuonna 1933 kuvassa, jonka Eero Järnefelt tilasi sisällissodan ylipäällikön muotokuvaa varten.”
Lainaus päättyy
Mannerheimin kuvasi siis valokuvaaja Aarne Pietinen. Tästä öljymaalauksen teki taidemaalari Eero Järnefelt. Ja muutaman vuoden kuluttua samaa valokuvaa tai maalausta käytti, näin uskallan väittää, kuvanveistäjä Yrjö Liipola ikuistaessaan näköiskuvaksi vapaussodan ylipäällikön Suomen Vapaudenpatsaaseen.
Viime vuoden 2020 aikana selvittelin Suomen Vapaudenpatsaan symboliikkaa, allegorioita. Tein tähän kirjoitussarjaan erillisen kirjoituksen myös Vapaudenpatsaan Mannerheim-kuvasta.
Jos aihe kiinnostaa, voit lukea aiheesta enemmän tästä blogikirjoituksesta
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/12/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-11.html
11. Mannerheim. Ylipäällikkö on kuvattu sivulta, talvisessa sotilasasussa mantteli päällä, kiikari oikeassa kädessä ja vasen käsi taskussa. Takana valkoisen armeijan joukkoja.
Mannerheim-reliefin korkeus on 230 cm ja leveys 160 cm. Mannerheimiä esittävä reliefi sijoitettiin takasivulle Hovioikeudenpuistikon puolelle. Tässä Mannerheimistä tehdyssä veistoksessa (reliefi) vapaussodan ylipäällikkö on kuvattu sivuprofiilissa näköiskuvana, tunnistettavana niin olemukseltaan kuin oikeina asuineenkin. Reliefi on valmistunut vuonna 1937.
Itse asiassa huomenna 27.1. on kahdestakin syystä merkkipäivä. On kulunut 70 vuotta Mannerheimin kuolemasta, ja 103 vuotta siitä, kun Laihian miehet aloittivat vapaussodan Hulmilla.
Kuvat: AN 8.12.2020.
Aiheeseen voi perehtyä mm. täällä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hulmin_taistelu
Mannerheim oli 51-vuotias, mies parhaassa iässä, ottaessaan vastaan 26.1. 1918 hallituksen eli valkoisten armeijan ylipäällikkyyden Vaasassa.
27.1.1918 alkoi Suomen sisällissota, Laihialla siis vapaussota ja Helsingissä vallankumous.
Takanaan Mannerheimilla oli ainutlaatuinen ura Venäjän tsaarien palveluksessa. Ja edessä oli vielä 33 vuotta vaihtelevia elämäntilanteita Suomen kohtaloa ratkottaessa.
Keskustelut Mannerheimista jatkunevat luultavasti ”ikuisesti”. Toivotaan, että Mannerheimin toimista ja yhteyksistä Vaasassa v. 1918 aikana ja sen jälkeenkin saadaan julkaistua lisää tutkimuksia ja dokumentteja.
Kuvat ja teksti Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kuvisope, eläkkeellä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti