keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Kyse ei ole enää siiloista, vaan…

Entiseen ei pidä palata, - silti tehtyjä virheitä voidaan joskus jopa korjata.

Riittäisikö Museonkadun avaaminen rantaan asti, ja puistoalue ilman kerrostaloa?

Postikortti 1936, Högnäs 


Kuva: 2018, Nyberg 

Kuvaparin ylemmässä kuvassa näkyy erinomaisen hyvin se, millaisia olivat Museokatu ja rannan puistoalue Maaherrantalon ja Pohjanmaan museon edustalla ennen viljasiilojen rakentamista.

Rannassa oli myös toimiva rautatie Vaskiluotoon.

Alempi kuva kertoo tilanteen nyt, tällä hetkellä.


Siilot ovat nyt siis menossa purkuun

Korkein hallinto-oikeus on 19.3.2020 tekemällään päätöksellä hylännyt Vaasan siilokaavasta tehdyn valituksen.

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta (julkaistu 19.3.2020)

”Vaasan kaupunginhallitus linjasi jatkomenettelyn pääpiirteet vuonna 2017. Linjauksen mukaan tontin luovutuksesta järjestetään avoin ja yleinen tontinluovutuskilpailu. Kilpailussa käytetään valintamenettelynä hintakilpailua, jossa korkeimman hinnan tarjonnut valitaan tontin rakennuspaikan toteuttajaksi. 

Voittajaksi valitun tahon tulee sitoutua järjestämään kohteesta yleinen arkkitehtikilpailu, jonka pohjalta uudisrakentamista koskevat luvat haetaan ja kohde rakennetaan. Voittaja saa myös purettavakseen siilorakenteet kokonaisuudessaan sekä ostaa uudisrakentamista koskevat velvoiteautopaikat kaupungin ja HSS:n tekemän sopimuksen mukaisesti.” 

”Tekninen toimiala viimeistelee tontinluovutusmenettelyn tarjouspyyntöasiakirjoja kevään 2020 aikana.”

Lainaus päättyy


Tarvitaanko mitään siilojen tilalle?

Eilen 24.3.2020 viljasiilojen luona pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry – ICV rf hallituksen jäseniä oli tuomassa esille mielipidettä, jonka mukaan

- viljasiilot tulee purkaa kaupungin kustannuksella

- alue on palautettava kaduksi ja puistoksi

- uutta näköalaa peittävää rakennusta ei puistoon/kadulle kaavoitetulle uudelle pienelle tontille tarvita


Infon oli kutsunut koolle pj. Birgitta Lång, ja paikalla olivat myös yhdistyksemme hallituksen jäsenet Anbders Boucht ja allekirjoittanut, Aimo Nyberg.

Paikalla ollut lehdistö, Vasabladet ja Ilkka-Pohjalainen, sekä radio Yle Österbotten ovat asiasta tänään 25.3.2020 myös uutisoineet.

Tämänhetkinen juridinen tilanne, samoin pitkään käydyn demokraattisen päätöksenteon lopputulos on tottakai kaikkien vaasalaisten ymmärrettävä. Kyse ei ole instituutioiden kunnioituksen puutteesta, saatikka kiusanteosta, vaikka tätäkin kyllä saa kuulla.

PUISTO, EI KERROSTALOA VILJASIILOJEN PAIKALLE - PARK, INTE HÖGHUS PÅ SÄDESSILORNAS PLATS kuntalaisaloite otetaan käyttöön syystä, että se tarjoaa mahdollisuuden vaasalaisille ilmaista mielipiteensä, kannatuksensa tälle vaihtoehdolle.

Aloite on kirjattu järjestelmään, ja se aukeaa allekirjoituksia varten lähiaikoina. Paperisia allekirjoituslistoja on myös tulossa, molemmilla kotimaisilla kielillä, niistä lisää infoa myöhemmin.

Miksi tästä vaihtoehdosta ei viime vuosina ole juurikaan puhuttu? Hyvä kysymys.

Kaupungin rahantarve on varmasti yksi syy. Kohteeseen on myös liittynyt todella paljon erilaisia intressejä, ja toiveajatteluakin. Vuorovaikutusta ei ole ollut, eikä taida olla edelleenkään tarpeeksi.

Tässä kaikessa toinen toistemme tarkoitusperien epäilyjen keskellä on saattanut käydä niin, että yksinkertaisin ratkaisu ”siilo ongelmaan” on jäänyt löytämättä.

Aimo Nyberg,
VKA ry -ICV rf hallituksen jäsen
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...