perjantai 6. maaliskuuta 2020

Talvisodan päättymistä muistetaan 13. maaliskuuta

Valtioneuvoston viestintäosasto 7.2.2020 12.43

Tiedote 59/2020

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/talvisodan-paattymista-muistetaan-13-maaliskuuta

Lainaus

” Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus astui voimaan 13. maaliskuuta 1940. Se päätti 105 päivää jatkuneen talvisodan. Sodan loppumisesta on kulunut maaliskuussa 2020 tasan 80 vuotta. Vuosipäivän muistoksi 13. maaliskuuta kello 10–10.30 järjestetään Helsingin tuomikirkossa yleisölle avoin valtakunnallinen muistohetki, johon myös valtionjohto osallistuu."


Myös Vaasassa muistetaan Talvisodan päättymistä

Liput salkoon! 

Valtioneuvosto on päättänyt päivän olevan kertaluonteinen liputuspäivä.

105 kynttilää sytytetään 

Vaasassa toteutetaan osana valtakunnallista yhteistapahtumaa seppeleenlasku ja 105 kynttilän sytytys Vanhan hautausmaan sankarihautamuistomerkillä klo 18.

Kirkkokonsertti klo 19

Vaasan kirkossa on hartausohjelmaa ja Pohjanmaan Maanpuolustussoittokunnan konsertti klo 19.

Asemalla Pro Patria laatan uudelleen paljastus klo 15

Vaasan rautatieläisten Pro Patria muistotaulun uudelleen paljastus, eli tuominen takaisin julkiseen tilaan kaikkien nähtäville.




TIEDOTE TIEDOTUSVÄLINEILLE


Ilkka Virtanen, FT, KTT h.c.

Talousmatematiikan professori (emer.), Vaasan yliopisto


Rautatieläisten Pro Patria -taulun uudelleen paljastus

Vaasan rautatieasemalla on ollut pitkään yleisötiloissa esillä viime sodissa menehtyneiden Vaasan rautatiepiirin rautatieläisten Pro Patria -muistotaulu. Taulussa on 35 menehtyneen rautatieläisen nimet. Näistä 30 on menehtynyt asevelvollisina, joko rintamalla tai esim. sairauden johdosta sotilassairaalassa. Viisi on saanut surmansa Vaasan pommituksissa talvisodan aikana.

VR myi useita vuosia sitten aseman ja se siirtyi Airaksinen-yhtiöiden omistukseen. Asemalle tuli useita eri alojen toimijoita, joiden seinille muistotaulun ei katsottu sopivan vaan se siirrettiin VR:n käyttöön jääneeseen tilaan, jota käytetään lähinnä veturinkuljettajien ja konduktöörien taukotilana. Taulu oli tilassa asianmukaisesti esillä, mutta ei ollut matkustavan yleisön nähtävissä.

Kaksi isänmaallista historianharrastajaa, Armas Rinne ja Aimo Nyberg lähtivät selvittämään aseman yleisötilasta kadonneen muistotaulun kohtaloa ja saivat selville sen edellä kuvatun uuden sijainnin. Yksityishenkilöinä he eivät voineet suoraan vaikuttaa taulun siirtämiseen asemalla tilaan, johon yleisöllä olisi pääsy. He kääntyivät Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf:n puoleen, jonka tiesivät olleen aktiivinen monissa maanpuolustukseen liittyvissä muistomerkkihankkeissa. Killan puheenjohtaja Ilkka Virtanen tuli mukaan muistotaulun uudelleensijoitushankkeeseen. Mukaan pyydettiin myös Vaasan Reserviupseeripiiri – Vasa Reservofficersdistrikt ry:tä edustava Raimo Latvala, joka on niin ikään ollut toteuttamassa useita muistomerkkihankkeita.

Neuvottelut Airaksinen -yhtiöiden hallituksen puheenjohtajan Jukka Airaksisen kanssa johtivat muistotaulun siirron osalta myönteiseen tulokseen ja taululle löydettiin edustava paikka vanhan asemarakennuksen laituritasanteen puoleisella ulkoseinällä uuden lasiseinäisen terassin suojassa. Täällä se on jälleen yleisön nähtävissä. Muistotaulu on rakenteeltaan massiivista graniittia, joten se vaatii erittäin järeän kiinnityksen seinään. Siirtotyö uskottiinkin kokonaisuudessaan alan ammattilaisten, Jio Rakennus Oy:n suorittamaksi. Siirron yhteydessä kiinnitysruuvien kantoihin palautettiin alkuperäisiä heraldisia ruusukkeita vastaavat patinoidut metalliruusukkeet, alkuperäiset olivat aikojen kuluessa hävinneet ja ne oli korvattu tauluun vähemmän sopivilla kevytrakenteisilla korvikkeilla. Pohjanmaan Maanpuolustuskilta sitoutui vastaamaan siirtotyön ja ruusukkeiden hankinnan kustannuksista.

Rautatieaseman Pro Patria -muistotaulussa on vahva kytkentä talvisotaan sekä talvisodan pommituksissa menehtyneiden että sen taisteluiden seurauksena menehtyneiden johdosta. Työryhmä on päättänyt kunnioittaa sekä muistotaulussa mainittujen että kaikkien muiden sodissa menehtyneiden muistoa järjestämällä pienimuotoisen muistotilaisuuden Pro Patria taulun uudelleen paljastuksen muodossa. Tilaisuus toteutetaan Vaasan asemalla talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivänä perjantaina maaliskuun 13. päivänä klo 15. Muistotaulun paljastuksen suorittaa Mauri Vieri, jonka Paavo -veljen ja Aarno-serkun nimet ovat taulussa. Tiedotusvälineet ja yleisö ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa.

Ilkka Virtanen



80 vuoden takaiset asiat kiinnostavat tänä päivänä niin vanhempia kuin nuorempiakin. Tapahtumien kulkuun, taustoihin, seurauksiin voi perehtyä esim. Wikipediassa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota


Jos haluat katsoa kuvia Talvisodan pommituksista Vaasassa, ja perehtyä mihin päin Vaasaa venäläiset pommikoneet pommejaan pudottivat yhteensä kuudessa pommituskerrassa, niin katso vielä tästä blogista aiheeseen liittyvä kirjoitussarja Talvisodan pommitukset Vaasassa 1 – 6.
Kuva-aineisto perustuu kirjaan: VAASA 105 Vasa. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989.

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/02/talvisodan-pommitukset-vaasassa-6.html


Kuva ja tekstin koonti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...