perjantai 13. maaliskuuta 2020

Arvonsa mukainen muistolaatan uudelleenpaljastus

Pro Patria Vaasan rautatieläiset muistolaatta on jälleen kaikkien nähtävillä Vaasan rautatieasemalla.

Sodissamme kaatuneiden rautatieläisten muistotaulun uudelleenpaljastustilaisuus oli tänään 13.3. 2020 Talvisodan päättymisen 80 v. muistopäivänä.Muistolaatan uudelleen paljastivat Mauri Vieri (oikealla puolella) ja Armas Rinne (vasemmalla puolella) Tässä Pro patria laatassa on 35 nimeä. Paljastustilaisuus asiaankuuluvine puheineen ym. seremonioineen pidettiin Vaasan rautatieasemalla tänään 13.3. 2020 klo 15.00 alkaen.Professori Ilkka Virtanen kertoi Talvisodan tilanteista, tunnelmista 80 vuoden takaa, ja vertaili myös sotien aikaa tähän päivään. Hän kertasi myös lyhyesti sen miksi muistolaatta oli muutaman vuoden kateissa, ja miten se nyt saatiin takaisin kaikkien nähtäville (katso tämän blogin kirjoitus 6.3.2020: Talvisodan päättymistä muistetaan 13. maaliskuuta).Muistolaatan paljastuspuheen piti Armas Rinne (oikealla). Korsukuorolaiset ja yleisö lauloivat tilaisuudessa virren 577 sekä Maammelaulun, molemmilla kotimaisilla.
Muistosanat, hiljaisen hetken ja rukouksen toimitti kenttärovasti Aulis Harju, joka myös toi muistolaatan alle kaatuneiden omaiset ry:n lahjoittaman havuseppeleen.
Tänään olivat siniristiliput saloissa Talvisodan päättymisen 80 v. muistopäivän kunniaksi. 80 vuotta sitten liputettiin myös, mutta silloin oli suruliputus ja liput olivat puolitangossa. Suomi menetti Talvisodassa sodassa 11 % maa-alastaan ja toiseksi suurimman kaupungin eli Viipurin.

Myöhemmin tänään illalla Vaasassakin sytytettiin 105 kynttilää osana valtakunnallista yhteistapahtumaa. Seppeleenlasku ja 105 kynttilän sytytys Vanhan hautausmaan sankarihautamuistomerkillä klo 18.

Kirkkokonsertti klo 19 Vaasan kirkossa peruttiin pahentuneen virusepidemia tilanteen vuoksi.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...