lauantai 2. heinäkuuta 2016

Rakentamisen kokemukset kunniaan

Omakohtaisia kokemuksia kannattaa aina kuunnella,  ja meidän muiden ottaa niistä myös opiksi!

Kun henkilö itse asuu rakennuksessa, joka on tehty kestämään aikaa ja myös pitämään sisäilman terveellisenä siinä asuville, on kanttia totta tosiaan sanoa: "Paljon on pielessä nykyrakentamisessa, ja etenkin rakentamismääräyksissä." /Aune Waronen, päivän Pohjalainen

Nykyiset rakentamismääräykset lähtevät äärimmilleen vietävästä energiatehokkuudesta. Määräyksissä keskitytään yksipuolisesti siihen, kuinka paljon energiaa rakennukset käyttävät laskennallisesti.

Todellinen energiatehokkuus on määräyksistä unohdettu, eli rakennuksen koko elinkaaren huomioonottaminen.

Aina ajan myötä kaikissa rakennuksissa ilmenee korjattavaa, kunnossa pidettävää, joskus jopa alkuperäistä parantavia ratkaisua on tarpeen löytää. Korjausten vaatima aika ja korjausten kulutkin karkaavat helposti kohtuuttoman suuriksi, kun joudutaan noudattamaan jopa järjettömiä, ja alkuperäisen täysin pilaavia nykyajan lakeja ja asetuksia.

Tuleeko Suomesta mätien kotien maa, kysyttiin tammikuussa laajassa HS:n Kuukausiliitteen jutussa. Jussi Konttisen jutussa pohdittiin energiatehokkaiden rakennusten riskejä.

Samaa teemaa jatkaa hienolla kirjoituksella Kristiinankaupungissa asuva, ja myös Vaasaa hyvin tunteva toimittaja Aune Waronen.

Lainaus: Pohjalainen 2.7.2016 / AUNE WARONEN: Kuka haluaa mätien talojen maan?

”Kyse ei ole siitä, ettei Suomessa tiedettäisi, miten rakennetaan terveitä taloja. Se on tiedetty jo vuosisatoja. Ehkä paras tieto aiheesta on tälläkin hetkellä puurakentajilla ja vanhojen talojen korjaajilla, jos he ovat ajan tasalla. Asun perheeni kanssa 172-vuotiaassa talossa. Vastaavan ikäisiä taloja on Suomessa vielä jäljellä, erityisen paljon rannikon puutalokaupungeissa ja maaseutukylissä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla. Sisäilmaongelmia ei ole.”

Lue kirjoitus kokonaisuudessa Pohjalaisesta www.pohjalainen.fi 2.7.2016.

Korjausrakentajien kokemuksista, sanoin ja kuvin olisi kiva kuulla lisää.
Jos sinulla on omia projekteja meneillään, tai tiedät kiinnostavia kohteita, joista olisi muillekin opiksi otettavaa, niin tehdäänkö pienimuotoinen juttu siitä tämän blogin sivuille?

Tämän ajan rakentamisen trendejä pääsee parhaiten näkemään tietenkin asuntomesuilla, jotka tänä kesänä ovat tuossa ihan vieressä, eli Seinäjoella 8.7.-7.8. 2016.

Avajaiset ovat siis jo tulevan viikon perjantaina!

Yksi teema tämän vuoden asuntomessuilla on pohjalainen tekemisen tahto sekä paikalliset rakennus- ja puusepäntaidot, joita esitellään viiden talon pohjalaiskorttelissa.

Oheiskohteista ehkä kiinnostavin on kaupungin keskustassa oleva Aalto-kirjasto. http://asuntomessut.fi/


 Erinomainen esimerkki perinteiden arvostamisesta 


Kuvat: AN. 8.3.2015. Villa Narcis Vaasan Vaskiluodossa. Wuorenlinnan perinneyhdistyksen omnistuksessa oleva huvila on hieno esimerkki perinteitä kunnioittavasta rakennuskulttuurista. Talon portilla on myös ohikulkijoita informoiva opastaulu kertomassa rakennuksen vaiheista.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi. Mielenkiintoista paikallishistoriaa!

Jutun koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...