keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

OPS 2016 perutaan?

Koulumaailman suurin uutinen tänään 1.4. on Opettajalehden verkkojulkaisussa kerrottu tieto, että vuonna 2016 alkava uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus joudutaan perumaan perustuslaillisten ongelmien vuoksi.

Yllättääkö tämä? Tämän hallituskauden kaikki suuret asiat tuntuvat kaatuvan. Uudella, tulevalla hallituksella on mittavat hankkeet edessä. Kuka tuleva pääministeri onkaan, hän joutuu yksinkertaisesti ottamaan ns. järjen käteen, ja ratkomaan kaikki vaikeat asiat vahvalla johtajuudella, laajaan yhteistyöhön tukeutuen, ja ennen kaikkea pitäen asiat yksinkertaisina. Ja tietenkin sellaisella tasolla mihin meillä suomalaisilla on nyt ja jatkossa varaa.

Opetussuunnitelmauudistuksessa esiin tullut perustuslaillinen ongelma liittyy kaunokirjoituksen poistamiseen tulevista alaluokkien tuntimääristä. Asia on olemattoman pieni, mutta oikeasti myös merkittävä. Kunnat joutuvat eriarvoiseen asemaan, koska digitaalisten pilvipalveluiden hankinta on paitsi kallista, niin myös ongelmallista siitä syystä, että niitä ei voida hallinnoida kuntien eikä Suomen valtionkaan toimesta.

Suomen koululaitoksen on siis ilmeisesti palattava useiksi vuosiksi takaisin liitu ja leuka menetelmiin, ja kaikenlainen kädentaitoihin perustuva osaaminen palautetaan taas suureen arvoon. Kuvataideopettaja olen hyvin mielissäni mahdollisesta kaunokirjoituksen palauttamisesta alakoulujen opetukseen. Tietoteknisten taitojen opettamisen mahdollinen hidastuminen on toisaalta kova takaisku.

Jos ko. asia etenee, se saanee nimekseen aprillipäivän asetus 2015.
Tosijuttuja opettajien nykypäivän asioista löytyy opettaja.fi -sivulta.

Kuva: AN. Muovailua Vörkkärillä.

Kädentaidot ovat nykynuorilla vaarassa, kun kaikki asiat tehdään kohta tietokoneilla. Käden motoriikka yksipuolistuu, ja aistien yhteispeli kärsii.
Taideaineita, käsitöitä, kaikenlaista askartelua tarvitaan ehdottomasti jatkossakin koulujärjestelmässämme.

Aimo Nyberg, Vöyrinkaupungin koulun kuvataideopettaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...