tiistai 15. heinäkuuta 2014

Vuoden parasta kuntatekniikkaa

Onnittelut Vaasan kaupungin päättäjille siitä, että Vaskiluodon siltaremontti tehtiin kunnianhimoisesti, ja siis tinkimättä laadusta. Ansio kuuluu tottakai myös kuntatekniikan osaajille eli Markku Litmasen johtamalle porukalle. Varsinaisen rakennusurakan "kädenjäljen" on tehnyt Andament Oy.

Tämän siltaremontin lopputulos on erinomaisen hieno todistus siitä, että Vaasa on kauneimpia kaupunkejamme Suomessa, nyt ja tulevaisuudessakin!

Vaskiluodon silta ja Sininen Tie Vaasasta Uumajaan on valittu Vuoden 2014 kuntatekniikan saavutukseksi Suomessa! (Pohjalainen 15.7.)

Taustana ja suurimpana syynä siltasaneerauksen oli kaupungin tahto kehittää alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Toive saada mm. Wärtsilän laivamoottorit oman kaupungin satamasta eteenpäin maailmalle oli varmasti yksi tärkeimmistä syistä ryhtyä Vaskiluodon sillan parannustoimiin.

Jossain määrin remontin aikana kuului kaupungilla sellaistakin puhetta, että remontti tehdään sen takia, että Sundomiin ja Vaskiluotoon on tulossa paljon uutta asuntotuotantoa, ja näin ollen henkilöautoliikenne tulee vuosien mittaan kasvamaan rajusti. Kyllä näin jollain aikataululla onkin käymässä, mutta pääasiallisin syy sillan kuntoon laittamiseen oli elinkeinopoliittinen, ja mm. Sinisen Tien luokitus valtakunnallisena ja eurooppalaisena tieyhteytenä.

Asukasyhdistyksemme on myös ylpeä siitä, että saimme olla mukana yhtenä lausunnonantajana koko projektin ajan. Alusta alkaen perehdyimme asiaan huolella. Lausuntojamme pohjustaaksemme olemme kuunnelleet myös Vaasanpuistikon ja Koulukadun asukkaita, keskustelleet vaihtoehdoista järjestämissämme avoimissa asukasilloissa. Kerran saimme kuultavaksemme myös Vaasan kaupungin puolelta kuntatekniikan johtajan Markku Litmasen.

Viime talven kokemukset osoittivat myös sen, etteivät uudet liikennevalojärjestelyt johtaneet pelättyyn ”katastrofiin” eli joidenkin, lähinnä autoilevien kaupunkilaisten pelko siitä, että rekat liukkailla keleillä jäävät jumiin valoihin, osoittautui turhaksi peloksi.

On hienoa, että Rantakadulle tulivat valot turvaamaan jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen oikeuksia. Sekä nopeusrajoitus, että nämä nappia painamalla toimivat jalankulkijoiden liikennevalot ovat oleellisia osia kokonaisuudessa, merkittävät tekijät laadukkaassa lopputuloksessa, joka nyt siis on palkittu valtakunnallisesti.

Totean vielä sen, että jossain vaiheessa suunnitelmissa ollut vaihtoehto laittaa jalankulkijat ja pyöräilijät tunneliin kadun alle, olisi johtanut vain kaksikaistaisen kiihdytysbaanan syntymiseen, molempiin suuntiin ajettaisiin nyt huomattavaa ylinopeutta. Jalankulkutunneli olisi ollut esteettisestikin huonompi, ruma ja vanhanaikainen ratkaisu. Autojen ylivaltaa ei nyt tietoisesti korosteta.

Hyvä näin, - ja mahtavaa, että tämä noin 400 metriä pitkä punaisella graniittilaatoituksella ja upeilla valaisimilla täydennetty kokonaisuus on huomioitu valtakunnallisella palkinnolla.

Jos et ole vielä kävellyt sillan molemmilla puolilla olevilla leveillä laitureilla, niin tee se nyt!
Ota kamera mukaan, ja ota kuvia voittajasta!


Kuva: AN. Kuva Vaskiluodon sillalta kaupunkiin päin. 15.7.2014 (Autoilijan näkökulmasta)
Kuva: AN. Ravintolalaiva Faros yöllä 12.7.2014 täydenkuun aikaan
Kuva: AN. 12.7.2014. Vaskiluodon sillalta voi ihailla kaunista Vaasaa yöllisessä valaistuksessa. Taustalla Vaasan vankila eli ”Vaasan Rantahotelli”, jonka 150-vuotis historiikki ilmestyi juuri.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...