torstai 1. marraskuuta 2012

Muutama kommentti

Kuntavaalien äänestysprosentista on kannettu syvää huolta.
Se on mikä on, tärkeintä minusta kuitenkin on, että Suomessa vaalit ovat rehelliset, tuloksia ei vääristellä. Lopputulos saadaan aina, ja sen kanssa sitten mennään eteenpäin. Jokainen valtuustopaikka on saatu täytettyä. Voimassaolevien sääntöjen mukaan on menty, ja mahdollisuudet ovat kaikille ainakin periaatteessa samat.

Osa meistä, kansasta, kuntalaisista ei ehkä koe koko vaalisysteemiä minkään arvoisena, eli omiin vaikutusmahdollisuuksiin äänestämällä ei luoteta, tai onko niin, että ei edes koeta tarpeellisiksi saada valita joku toinen edustamaan itseään.

Paikallistasolla on oikeastikin vaikeaa erottaa puolueiden tai ehdokkaiden näkökannoista perusteluja, ainakaan järkisyitä, millä perusteella joku ehdokas on toista parempi. Asioita on ehkä liian paljon, tai sitten ei ole kunnolla selvää, mistä valtuutetut todellisuudessa saavat päättää. Ja jos sitten käy niin, että valinnan tekeminen siirtyy tunnetasolle, ollaan jo niin herkällä alueella, että ”päässä vaan pyörii”, eivätkä jalat enää toimi, - eli kotoa ei haluta lähteä minnekään… Toisin olisi, jos saisi äänestää vaikka kännykällä, ja niin monta kertaa kun haluaa, - kuten TV äänestyksissä!

Vaasan kuntavaalien tulokset eivät tuoneet mullistavia muutoksia vaasalaiseen päätöksentekoon. Toki edustajia vaihtui, mukaan tuli kiitettävästi myös nuoria (valtuuston kuopus Matias Mäkynen, SDP), ja naisten osuus on merkittävä. Eli ollaan toiveikkaita!

 

Kuva: AN. Matias Mäkynen piti alustuspuheenvuoron asukasyhdistyksemme kevätkokouksessa 25.4.2012

RKP:n vahvuus on Vaasassa asiaankuuluvaa, itsestäänselvyys ja erinomainen voimavara, jota on mielestäni kaikkien syytä arvostaa rikkautena.

Perussuomalaisten mukaantulo vaasalaiseen kuntapolitiikkaan on nyt vahvaa ja aitoa, osa hienoa valtakunnantasoista uutta aaltoa, jossa parhaimmillaan näkyy tavallisen ihmisen, kansan syvien rivien usko ja toivo paremmasta arjesta ja huolenpidosta toinen toisistamme.

Kokoomus ja demarit varmistivat kansanedustajillaan, että äänestäjät voivat valita turvallisen nykymenon. Markku Mäntymaan ja Miapetra Kumpula-Natrin huiman suuret äänimäärät, kuten myös perussuomalaisten Maria Tolppasen saama ykkössija puolueensa listalla kertoo mielestäni kauniilla tavalla siitä luottamuksesta, joka meistä tavallisista ihmisistä löytyy. Annamme suuren arvon ja korkean arvosanan päättäjillemme heidän vaikeassa työssään ratkoa maamme ja Europankin yhä vaikeammaksi käyviä asioita.

Keskustan osaksi jäi yhdistyneessä Vaasa - Vähäkyrö valtuustossa niellä suurimmat tappiot. Vaasalaisille hyvinkin tutulle vaikuttajalle, ja henkilökohtaisestikin tärkeälle ystävälleni Arja Haapaojalle haluan erityisesti nyt toivottaa voimia ja uskoa eteenpäin.

Kristillisdemokraatit - jatkanevat entiseen malliin, hyväksi koetun konseptin mukaan.

Vasemmiston ja vihreiden vaalitulokset ovat yllättäviä. Onneksi Harri Moision asema on vahva, hänen pitkää kokemusta, valtakunnantason vaikutusmahdollisuuksia, asialinjaa, arvostetaan vaasalaisten keskuudessa. Tapio Osalan tippuminen valtuustosta on mielestäni näiden vaalien harmittavin tosiasia. Joidenkin vaasalaisten osin asiattomat puheet ja nimettöminä kirjoitetut jutut lehdissä saattoivat edesauttaa tätä yllättävää Tapion pitkän ja ansiokkaan valtuustouran päättymisistä. On kiistatonta, että Osala on ollut aivan kärkinimi siinä suhteessa, miten valtuutetun tulee perehtyä asioihin, tuoda näkemyksiään esille, ja toimia tavoitteidensa puolesta yhdessä kannattajiaan kuunnellen. Nyt vihreiden ajamia asioita ajavat jatkossa kolme tomeraa nuorta naista, onnittelut heille, samoin kuin koko 67 henkilön muodostamalle uuden Vaasan valtuustolle ONNEA JA MENESTYSTÄ!


Tässä vielä muutamasta muustakin valituiksi tulleesta omakohtainen muistelu, ajatus.

”Kärkipoliitikot” jätän nyt rauhaan, en heitä niin hyvin edes tunne, ja toisaalta säilyttääkseni tasapuolisuuden ja puolueettomuuden, jota ehdottomasti haluan ylläpitää. Jatkossa yhteyksiä toki pyrin löytämään ja kehittämään avoimin mielin.

Matti Vahtera (ps) olisi kiva tavata, miehen mittoihin kasvanut entinen vilpertti oppilaani, jonka luokanohjaajana olin yläasteella kolme vuotta, ansaitsee erityisen suuret onnittelut läpimenosta, sillä niin sitkeästi ja peräänantamattomasti hän on eteenpäin mennyt politiikan saralla! Ensin Pro-Vaasassa ja nyt perussuomalaisissa.

Läpi menivät myös opettajakollegojani, kaksikin liikunnan ja terveystiedon lehtoria! Onnea tästä! Leena Tulimaa jo toiselle kaudelle, hänen aktiivisuuden kaikki tuntevat, myös ammattiyhdistyspuolella. Leena on ollut myös aktiivinen Vaskiluodon metsän puolustaja, mm. erinomaisten koulujen suunnistus ja ulkoilualueiden takia. Myös lehtijuttuja häneltä tulee ”melkein liukuhihnalta”, tänäänkin häneltä on Pohjalaisessa juttu Vaasan nykyisestä matkakeskuksesta ja vanhan linja-autoaseman tulevasta käytöstä, eli ideasta tehdä kongressi- ja musiikkitalo ko. tyhjäksi jääneelle aukiolle.

Riitta Pääjärvi-Myllyaho on myös vahva ja asiantunteva lisävoima monessakin asiassa. Hänellä on myös kokemusta ja kontakteja valtakunnan tasolla, olihan hän Håkan Nordmanin avustajana eduskunnassa.

Pirjo Andrejeff (sdp) jatkaa, tämä on hienoa siinä mielessä, että Pirjo on asukasyhdistysihmisiä Suvilahdesta. Harmi sen sijaan on, ettei asukasyhdistysten neuvottelukunnan pj. Peter Remahl (kok) onnistunut pääsemään valtuustoon.

Kaimani, Pukkilan Aimo (sdp) ei onnistunut uusimaan paikkaansa, ja tästä tuleekin mieleen lausua kaikille tavallisen kansalaisen rooliin palanneille, ex-kunnanvaltuuston jäsenille, suuret kiitokset vuosia ja vuosikymmeniä tehdystä yhteisten asioiden hoitamisesta, demokratian palveluksessa olemisesta! Uskoakseni monille nyt valtuustosta vapaaehtoisesti luopuneille ja vaaleissa valitsematta jääneille on aivan luontevaa jatkaa jonkinlaista kansalaistoimintaa erilaisissa yhdistyksissä ja vapaaehtoistyössä. Asukasyhdistykset ovat yksi tällainen kanava, toimintamuoto, johon kokeneita paikallispoliitikkojakin toivoisi tulevan mukaan!

Yhteistyöterveisin Aimo Nyberg, VKA ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...