tiistai 26. kesäkuuta 2012

Spondalle sanottiin – ei kiitos



Kuva AN. 8.5.2012. Entisen linja-autoaseman seinän luvallinen graffitimaalaus eli tämän päivän näky Vaasan vanhan linja-autoasemarakennuksen seinässä. Alueen kaavamuutos on kesken, eli asemarakennusta ei toistaiseksi olla purkamassa.

Linja-autoasemasta uusi avoin kilpailu.

Sanomalehti Pohjalainen uutisoi (26.6.2012) eilisestä kaupunginhallituksen kokouksesta näin:

”Kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana lopettaa sopimusneuvottelut tuloksettomina kiinteistösijoitusyhtiö Spondan kanssa.”

” Linja-autoaseman tontista aletaan välittömästi valmistella uutta tontinluovutuskilpailua. Kilpailu on avoin, jolloin myös Sponda voi siihen halutessaan osallistua.”

Hyvä, Vaasan kaupunginhallituksen eilinen (25.6.2012) päätös Spondan suhteen oli ehdottomasti oikea!

Nyt olisi oikea aika miettiä koko hanketta. Suurisuuntaisen, koko korttelin kokoisen, kauppakeskuksen rakentamisen entisen linja-autoaseman aukiolle voisi mielestämme ideana ottaa uuteen, perusteelliseen käsittelyyn. Parhaillaan kaupungin kaavoituksessa ja netissä (Kaavoituksen kuulutus 7.6.2012) esillä oleva alueen kaavamuutos, ja sen liitteinä olevat havainnekuvat, esittävät mahtipontista, alueen kokonaan täyttävää kauppakeskusta.

Tämän sijaan tulee mielestämme laatia vaihtoehtoinen toteutusmalli, jossa alueelle saadaan myös asuntoja, ja julkisia toimintoja, palveluja, ja alueelle jätettäisiin myös avointa kaupunkitilaa. Nyt toteutettavaksi haluttava malli on mielestämme liian suuri sellaisenaan, kerralla toteutettavaksi, ja siis myös muut vaihtoehdot jatkossa poissulkeva. Asukkaiden kannalta tämä on lyhytnäköistä suunnittelua, ja yksipuolisesti vain kauppakeskuksen intressit huomioivaa.

Nykyinen matkakeskus tehtiin hyvin pienelle tontille radan toiselle puolelle, jotta rautatie- ja bussiliikenne saatiin Vaasassakin toimimaan yhdessä ja asiakasystävällisemmin. Valmistunut matkakeskus on kovin pieni, - onko varmaa, ettei entisen linja-autoaseman aukiota joskus vielä tarvita?

Spondan kanssa ko. hanketta on väännetty ainakin neljä vuotta. Tänä aikana asukasyhdistyksemme on esittänyt useita mielipiteitä ja kannanottoja, joissa on myös kritisoitu päättäjien ja kaupunkisuunnittelun ajamia ratkaisuja. Näkemyksiämme ei ole mielestämme riittävästi kuunneltu. Asia etenee jatkossakin poliittisten päättäjien yhteisesti valitseman toteutusmallin mukaisesti, demokraattisen käsittelyn ja päätösten kautta.

Asukasyhdistyksemme on asianosallinen ja virallinen lausunnonantaja. Otamme yhdistyksenä kantaa asiaan 30.7.2012 hallituksemme kesäkokouksessa.

Tätä asiaa koskevat VKA ry:n aikaisemmat mielipiteet ja lausunnot:

- 8.10.2009 Vaasan kaupunginhallitukselle osoitettu kirjelmä, suomeksi ja ruotsiksi
- 8.4.2010 Vaasan kaupunginhalitukselle / Kaupunginkanslian keskuskirjaamo, KUNTALAISALOITE, koskien ”vanhan linja-autoaseman” suunnittelua
- 23.11.2010 Lehdistötiedote: Kantakaupungin asukasyhdistys ehdottaa asuntoja linja-autoasemalle

Nämä tekstit löytyvät yhdistyksemme viralliselta nettisivulta http://vkaicv.nettisivu.org/ kohdasta kannanotot.

Toivomme asiasta laajaa keskustelua kaikkien vaasalaisten keskuudessa, ja poliittisille päättäjille viisautta edetä asiassa kaikkia näkökulmia ennakkoluulottomasti tutkien ja harkiten.

Aimo Nyberg, puheenjohtaja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry Invånarföreningen i centrala Vasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...