maanantai 22. maaliskuuta 2021

KUNTSI 50



 

 

”… jo huomenna voi olla toisin.” (Simo Kuntsi)

Tiedätkö mitä tuon otsikon alkuosassa sanotaan?

Niin, - ellet tiedä, et ole käynyt vielä Kuntsin modernin taiteen museon näyttelyssä KUNTSI 50.

Suosittelen tätä näyttelyä niin vaasalaisille kuin muillekin. Tutustu etukäteen  

https://vaasankaupunginmuseot.fi/kuntsi/museo/kuntsin-modernin-taiteen-museo/ 


Esillä nyt 

Kuntsin kokoelma – Kuntsin Säätiö 50 vuotta
13.3.-30.5.2021

Aukioloajat: ti-su 11- 17

Lainaus sivuilta 

Kuntsin Säätiöllä on takanaan 50-vuotinen historia, jota juhlistetaan näyttelyllä Kuntsin modernin taiteen museossa. Keväällä ja kesällä 2020 Kuntsin kokoelmia esiteltiin Helsingin Taidehallissa, ja nyt Kuntsin kokoelmaan voi tutustua laajassa näyttelyssä Vaasassa.

Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin Säätiön, joka jo 1970-luvun alussa tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen. Vaasa sai valtakunnallista huomiota ja merkittävyyttä taiteen sijoittamisesta julkisesti koulutiloihin. Unelma nykytaiteen museosta eli vahvana eri puolilla Suomea ja pysyvästi esillä olevat nykytaiteen kokoelmat olivat 1970-luvun alussa harvinaisia.

Kuntsin Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ajankohtaista taidetta sekä esitellä taidemaailman uusia ja lähimenneisyyden ilmiöitä. Kokoelma kasvoi vauhdikkaasti 1960–1980-lukujen aikana, ja kyseiset vuosikymmenet määrittelevät sen luonnetta. Tämän ajan suuntaukset – muiden muassa pop- ja kineettinen taide, informalismi, uusekspressionismi – ovat kokoelmassa edustettuna erityisen hyvin. Säätiön aktiivisin taideteosten hankintajakso ajoittui Simo Kuntsin elinaikaan, mutta kokoelmaa on kartutettu säännöllisesti tähän päivään asti… jatkuu

Lainaus päättyy

 

Vaasan kaupungin museot ovat auki, mutta koronarajoituksia on, ja sisäänpääsyäkin rajoitetaan tarvittaessa.

Viikko sitten 13.3.2021 tämä Kuntsin säätiön juhlanäyttely esiteltiin Ilkka-Pohjalaisessa. Laura Krohnin kirjoitus ja Jarno Pellisen kuvat antavat hyvän kuvan kokonaisuudesta, ja toivottavasti kutsuvat vaasalaisia käymään tässä omalla tavallaan harvinaista herkkuakin olevassa juhlanäyttelyssä.

Laitan tähän vielä muutamia kuvia teoksista, joista inspiroiduimme vaimoni kanssa. Yhteensä tässä näyttelyssä on esillä 144 teosta, ja ne on ripustettu ansiokkaasti museon kahteen kerrokseen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kuntsin Säätiön kanssa ja sen on kuratoinut Kuntsin Säätiön asiamies, museonjohtaja emerita Anne-Maj Salin

 


 

 

Melkoinen määrä nimiä! Heidän kaikkien töitä voi siis nähdä tässä näyttelyssä.
Tästä juhlanäyttelystä voi hyvällä syyllä odottaa valtakunnallistakin menestystä.

 

Jorma Hautalan serigrafiatyö ja kaksi Sam Vannin serigrafiatyötä

 


Ernst Mether-Borgströmin teoksia

 


Näin se on (Simo Kuntsin mietelauseita)

 


Juha Tammenpään Ruusuinen uni on erikoisempaa vahaväritekniikkaa

 


Kain Tapper, Kelokallo

 

 

Kuutti Lavonen, Mikael

 

 

Göran Augustson, Mehiläistanssi

 

Pekka Pitkänen, Maan valo II

 

 

Mauno Hartman, Toinen ajatus

 

 

Juhani Harri, Merihevonen

 

 

Juhani Harri, Äitiys (teos on koottu pyöreälle hiekkasaarekkeelle; esille laitto on mielestäni harvinaisen vahva, ja onnistuu tuomaan rankan sisällön katsojalle mieltä puistattavalla mutta turvallisella tavalla)

 

 

Tapio Junno, Puhelin aurinkoisella pöydällä

 

 

Eero Hiironen, Pieni avaruuskompositio

 

 

Kimmo Kaivanto, Auringonlasku

 

 

Urho Kekkonen, UKK omakuva

 Urkin ja Kimmo Kaivannon yhteistyöstä, taideprojketista on nähtävänä hauska videodokumentti. Katsoimme sen kokonaan, niin mukaansa tempaava se oli!

 

 

Konsuli Simo Kuntsi ja hänen taidesäätiönsä 

 

 Kuvat: AN 21.3.2021

 

Yhteenvetona näyttelykäynnistämme haluamme vaimoni kanssa todeta:

- Jotain tällaista on pitkään jo kaivattukin, - onneksi odotus nyt palkittiin!

- Kuntsin kokoelmasta tähän kattaukseen esille laitetut teokset ovat kaikki vaasalaisittain sanottuna ylihyviä, siis suorastaan erinomaista korkeaa laatua.

- Ja mikä parasta, taideteokset on onnistuneesti saatu ”keskustelemaan keskenään” teospareina ja jopa suurempina kokonaisuuksina. Näyttelytilojen, huoneiden välille on saatu luotua vaihtuvuutta, materiaaleja, teemoja ja tekijöitä taitavalla tavalla rytmitellen.

- Ripustus on osoitus sellaisesta ammattimaisuudesta, jota harvoin pääsee todistamaan. Valojen, varjojen asettelu, teosten ja taustojen väritunnelmat, voima ja herkkyys pääsevät esille kahden kerroksen erilaisissa tiloissa tavalla, johon katsojan tai keskenään keskustelevien näyttelykävijöiden on vaivatonta ja miellyttävää ottaa osaa. Katsottavaa on paljon, muttei yhtään liikaa. Aika kuluu kuin siivillä, huomaamatta.

- Oli ihana nähdä tämä juhlanäyttely, kokea upea taide-elämys! Kiitos kaikille teille, jotka tämän teitte.

 

Aimo ja Maisa

….

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...