TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

lauantai 12. elokuuta 2017

C.G. WOLLF

C.G.Wollfin reliefi on paljastettu elokuun 12. päivä vuonna 2006.
Kuvat: AN

C.G. Wolff-reliefi

Tekijä: Voitto Kantokorpi

Paljastettu: 12.08.2006

Sijainti: Palosaaren Sundin rannassa Merimuseon seinässä. Alun perin tämä rakennus on ollut yksi Wolffin suolamakasiineista.

Osoite: Salmikatu 27, PalosaariKuvat: AN

Tutustu Vaasan merimuseoon netissä

http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo


Mikä mies oli C G Wolff? 

Lainaus Vaasapediasta

C. G. Wolff Carl Gustaf Wolff (28.10.1800-19.7.1868) oli aikanaan vauras laivanvarustaja ja liikemies. Hän on syntynyt joko Noormarkussa tai Suomenlinnassa. Hänen isänsä Dietrich Wolff johti Suomenlinnan sotilassoittokuntaa ja myöhemmin hän johti Porin rykmentin soittokuntaa. Jossain vaiheessa näiden tehtävien välissä Carl Gustaf syntyi. 

Hänen isänsä kuoli, kun Carl oli 12-vuotias ja tämän jälkeen hän elätti itsensä myyntimiehenä Porissa. Kun hän oli 18, tai 20 joidenkin lähteiden mukaan, hän ilmestyi pennittömänä Vaasaan. Jo vuonna 1825 hän oli avannut ensimmäisen liikkeensä. Hän oli kaupungin ensimmäinen kirjakauppias ja käynnisti myöskin kaupungin ensimmäisen kirjapainon sekä julkaisi kaupungin ensimmäistä sanomalehteä (Wasa Tidning) vuonna 1839. 

Mutta parhaiten hänet tunnetaan laivanvarustajana. Vuonna 1828 hänestä tuli laivan osakas, vuonna 1830 hän otti osaa priki Wänskapenin rakentamiseen Petsmossa, ja neljä vuotta myöhemmin hän omisti telakan Palosaaren sundissa Vaasassa. Siellä hän rakensi 48 laivaa, joista 42 olivat hänen omiaan. Parhaimmillaan hän oli Suomen ja Pohjoismaiden suurin laivanvarustaja. Vuonna 1867 yksityishenkilö Carl Gustaf Wolffilla oli suurempi tonnisto kuin Kokkolalla, Pietarsaarella, Uudellakaarlepyyllä, Kristiinankaupungilla, Raumalla ja Porilla yhteensä. 

Hän kuoli Tukholmassa vuonna 1868. 

Lainaus päättyy

Taidemaalari ja kuvanveistäjä Voitto Kantokorpi on syntynyt 1935.

Kuvataiteilijamatrikkelista löytyvät perusfaktat

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/531Kuva: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta C.G.Wolfin reliefi osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti