tiistai 1. marraskuuta 2016

Puuttuva viides ”nappi”



Kuva 1. Suomen sodan muistomerkin paljastustilaisuus juhannuksena 24.6.1935. Tilaisuuteen osallistui mm. Valkoisen kaartin kunniakomppania sekä Ruotsin armeijan edustajia. Lähde: Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Eira Häggkvist


Kuva 2. Kuva on vuodelta 2008. Maakuntamuseotutkija Kaj Höglundin mukaan silloin tehtiin havainto yhden osan puuttumisesta, ja asiasta ilmoitettiin eteenpäin.

Onko kenelläkään tietoa tästä asiasta? 

Siis siitä, miksi yksi ”asetakin nappi” ilmeisesti puuttuu, onko se varastettu, tai onko tälle nykytilalle jokin muu selitys?

Kuvasin tämän saman kohdan alkusyksystä senioriopettajien Vanhan Vaasan retkellä, oppaanamme oli Teuvo Rodén. Hän on yksi parhaista Vanhan Vaasan historian asiantuntijoista.

Tämän ”projektin” aloitan kysymällä ainakin Teuvolta, ja myös Vanhan Vaasan asukasyhdistykseltä, jos vaikka heillä olisi jotain asiaan liittyvää muistissa. Tai ehdotuksia asian eteenpäin saamiseksi, mielellään tulevan juhlavuoden puitteissa.

Ja kaikki muutkin, jotka vaan jotain haluatte sanoa, kertoa, ottakaa yhteyttä, allekirjoittaneeseen, tai vaihtoehtoisesti vaikkapa viranomaisiin.

Katso ”matkakertomukset retkeltä Vanhaan Vaasaan” ja reissun kuvat tästä blogista, 27.9.2016, Silmät auki 1 ja 2.

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2016/09/silmat-auki-2.html

Kun jälkikäteen kyselin Kaj Höglungin kautta asiaa museopuolen ammattilaisilta, sain vastaukseksi arkistoamanuenssi Kimmo Vataselta s-postia.

Vatanen Kimmo 26.10.2016

Hei, Kaj Höglund kyseli minulta jokin aika sitten aloitteestasi, onko Pohjanmaan museon arkistossa tietoa tai aineistoa liittyen Vanhan Vaasan Suomen sodan muistomerkin sinetteihin/medaljonkeihin. Asiakirja-arkistosta ei löytynyt materiaalia tähän liittyen ja valokuva-arkistostamme löytämäni muutamat kuvat on yleensä otettu sen verran kaukaa, että muistomerkin yksityiskohdat eivät ole näkyvissä.
Ystävällisin terveisin,
Kimmo Vatanen Arkistoamanuenssi / Arkivamanuens
Kokoelmatoiminta / Samlingsverksamhet
Vaasan kaupungin museot I Vasa stads museer


Olisiko tässä projektia kaikille asiasta kiinnostuneille?

Eli voisimme koittaa saada selville sekä ko. muistomerkin kadonneen osan kohtaloa, (ja miltä se on näyttänyt), että yrittää tulevan Suomen 100-v juhlavuoden kunniaksi saada tilalle kopio puuttuvasta osasta. Työ ei ole helppo, eikä aivan ilmaistakaan, mutta kiinnostuneita rahoittajiakin saattaisi löytyä?

Ainakin mahdollisuuksia edetä pitäisi minun mielestäni selvittää.

Laitan tähän loppuun tietoja muistomerkistä

Lähde: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985 (moniste)

SUOMEN SODAN 1808 -1809 MUISTOMERKKI

Postikadun varrella ns. raunioalueella.
- arkkitehti E.I. Serenius (1900 - 1974; Vaasan kaupungin arkkitehti 1933 -1963)
- pronssikuviot kultaseppä Yrjö Sundqvist (1891 – 1942), valmisti Th. Häggqvistin valimo Vaasassa. - kivityö Yrjö Keski-Kurikan kivilouhimo Kurikassa.
- 5,2 m korkea, läpimitaltaan 80 x 80 sm kivi karkeaksi hakattua kurikkalaista punertavaa graniittia.

Postikadun puolella on Ruotsin ja Pohjanmaan vaakunat sekä vuosiluku 1808.

- sivuilla on pronssilaatoissa teksti:

PYSTYTETTY KESÄKUUN 25 PÄIVÄNÄ 1808 TÄLLÄ TANTEREELLA VENÄLÄISTÄ YLIVOIMAA VASTAAN TAISTELLEITTEN JA KAATUNEIDEN RUOTSIN JA POHJANMAAN SOTURIEN KUNNIAKSI SEKÄ VAASAN RYÖSTÖSSÄ SURMATTUJEN KANSALAISTEN MUISTOKSI.

TILL ÄRÄ ÖVER DE KRIGSMÄN FRÅN SVERIGE OCH FINLAND SOM DEN 25 JUNI 1808 KÄMPADE OCH FÖLLO PÅ DETTA SLAGFÄLT I STRID MOT RYSK ÖVERMAKT, OCH TILL MINNE AV DE VID VASA STADS PLUNDRING DRÄPTA MEDBORGARNA.

- takana on taisteluun osallistuneiden ruotsalaisten rykmenttien tunnusmerkit, suurennokset asepukujen napeista:

HÄLSINGEN RYKMENTTI = palkilla viistoon jaettu kenttä

NORRBOTTENIN RYKMENTTI = peura ja tähtiä

VÄSTERBOTTENIN RYKMENTTI = nuijamies vaakunakehyksessä, yläpuolella herttuakruunu

SVEAN TYKISTÖRYKMENTTI = päivänkakkara

JÄMTLANNNIN KENTTÄJÄÄKÄRIRYKMENTTI = sileä ympyrä


 - paljastus sotilaallisin juhlallisuuksin juhannuksena 24.6.1935. Tilaisuuteen osallistui mm. Valkoisen Kaartin kunniakomppania sekä Ruotsin armeijan edustajia.

- Vaasan kaupunki hankki patsaan ns. Vanhan Vaasan toimikunnan esityksestä.

 _ _ _

Postikadun ja Kauppiaankadun risteyksessä oli jo 1800-luvulla vaatimaton muistokivi, joka mainitaan H. Em. Aspelinin Vaasan historiassa. 1900 -luvun alussa oli paikalle hankittu yksityisten toimesta uusi muistokivi. Pronssilaatassa oli risti sekä taistelun päivämäärä. Tämäkin kivi oli hoitamaton ja aiheutti sellaisena yleistä keskustelua.

 _ _ _

Nykyisen muistokiven paikka Postikadun korkeimmalla kohdalla on v. 1808 taistelun rintamalinjan keskustassa. Vaasan taistelu käytiin 25.6.1808 kaupungissa olleiden kenraali Demidoffin johtamien venäläisten joukkojen ja ruotsalaisten välillä.
Eversti Bergenstråhlen johtama ruotsalaisjoukko oli noussut maihin Österhanmossa ja yritti yllätyshyökkäyksellä vapauttaa Vaasa. Päätaistelu käytiin kiivaana lähitaisteluna kaupungin kaduilla. Se oli ohi muutamassa tunnissa.

Taistelujen jälkeen venäläiset rankaisivat vaasalaisia heidän oletetusta avunannostaan ruotsalaisille. Useamman päivän ajan ryöstettiin kaupunkia, jolloin muutamat kaupunkilaiset saivat surmansa.

Kesäkuun viimeisenä päivänä jatkoivat Demidoffin joukot matkaansa Lapualle.


Kuvat: Kaj Höglungin kautta, s-postilla
Tekstin koonti: Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com
eläkkeellä oleva kuvataideopettaja
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...