torstai 22. elokuuta 2024

PYHÄN MARIAN KIRKON RAUNIOT – NYT 2024

 

Erinomainen tilannepäivitys Yle.fi sivustolla (elokuu 2024)

https://yle.fi/a/74-20104903

Teksti ja grafiikka: Olli-Pekka Louniala

Kuvat ja video: Jarkko Heikkinen

”Vaasan 500 vuotta vanhojen jäänteiden kunnostustyö aloitettiin kesällä 2020, eikä loppua näy.

Rauniot sijaitsevat Vanhaksi Vaasaksi kutsutussa kaupunginosassa, noin seitsemän kilometrin päässä Vaasan keskustasta.

Rauniopuistossa on monia suomalaiselle kulttuurihistorialle merkittäviä kohteita. Alueen näyttävin rakennus on raunioitunut Pyhän Marian kirkko.

Yleisö on pidetty jo viidettä kesää metallisten työmaa-aitojen ulkopuolella.

Korjaustyötä tarvitaan, sillä muinaismuistolain rauhoittaman kohteen jäänteet ovat olleet vuosia luhistumispisteessä.

 

Katso myös Museoviraston sivuilta kohteen tietoja

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjreki/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1000006122

 


Kuvalainaus Museoviraston sivulta

 

Keskiaikaisen kirkon ja kellotapulin rauniot, rakennettu 1500-luvulla. Kirkkoa pidennettiin 1650-luvulla ja se muutettiin 1750-luvulla ristikirkoksi. Kirkko tuhoutui Vaasan palossa v. 1852. Kirkon sisä- ja ulkopuolella on hautoja

Lainasu sivuilta

”Vaasan (Mustasaaren) kaupunki perustettiin vuonna 1606. Kaupunki paloi vuonna 1852, minkä jälkeen se siirrettiin nykyiselle paikalleen lähemmäs meren rantaa. Vanha asemakaava-alue käsittää suurin piirtein Puutarhakadun, Korsholmankadun, Itäisen Aitakadun ja junaradan välisen alueen. Alueen säilyneet kaupunkiarkeologiset kerrostumat ovat muinaismuistolain rauhoittamia.

Mustasaari kuuluu Pohjanmaan vanhimpiin seurakuntiin. Se perustettiin 1200-luvun jälkipuoliskolla. Kirkonpaikka valittiin tuolloin ja siellä on ollut luultavasti kaksi ellei kolme tai neljäkin puukirkkoa ajallisesti perätysten, kunnes kivikirkko rakennettiin vuosien 1500 ja 1520 välissä. Tämä kivikirkko, monin tavoin muutettuna ja laajennettuna varsinkin paikan saatua kaupunkioikeudet oli käytössä aina kesään 1852 asti, jolloin sen palavat osat tuhoutuivat kaupunginpalossa ja se hylättiin muun kaupungin kanssa Klemetsölle suunnitellun ja rakennetun uuden Vaasan tieltä.

Pyhän Marian kirkon raunioita on kunnostettu ja korjattu vv. 2019–2023.

Rakennus on raunio, jota ympäröi hyvin säilynyt kirkkomaa, jonka alueella kaivauksia ei juuri ole tehty. Kirkkomaan eteläpuolella ovat arkeologisesti jäljellä kaupungin tärkeimmät instituutiot, kuten tori, raastupa ja koulu.

Luonti: 6.10.2006 Viimeisin muutos: 12.4.2024

Lainaus päättyy

 

Pyhän Marian kirkon raunioilla Vanhassa Vaasassa järjestettiin infotilaisuus 8.8.2024.

Mukana tilaisuudessa oli myös Ilkka Virtanen. Teksti ja kuvat on julkaistu aiemmin fb-ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta.

ILKKA VIRTANEN

Pyhän Marian kirkon raunioilla Vanhassa Vaasassa järjestettiin eilen mielenkiintoinen infotilaisuus käynnissä olevasta raunioiden kunnostushankkeesta. Saimme kuulla katsauksen vuosisatojen 1800 ja 1900 vaihteesta asti toteutettujen kunnostustöiden historiasta. On tehty, erityisesti alkuvuosikymmeninä, arkkitehtuurisesti ja rakennusteknisesti suunniteltuja ja toteutettuja hankkeita, pienimuotoisempia projekteja, hätäkorjauksia romahdus- ja muiden vaarojen takia ja onpa ollut täysin laiminlyötyjäkin kausia esim. 1900-luvun loppupuolella.

Nyt tehtäviä korjauksia suunnitellaan huolella ja pitkäjänteisesti. Tarkoitus on saada pysyviä tuloksia. Saimme selvityksen, miksi työ on vaikeaa ja hidasta, ulkopuolisista saattaa jopa näyttää, että mitään ei tapahdu. Perusongelmana on seinärakenteiden monimutkaisuus sekä seinien ja ikkunatasojen päältä puuttuvat tai vaurioituneet katteet. Vesi pääsee seinärakenteisiin (seinissä on kolme kerrosta, ulkokerrokset kivistä tai tiilistä, sisäkerros kivistä, hiekasta kalkkilaastista). Lisärasitteena ymmärtämättömyydestä tehdyt kiipeilyt tai suoranainen väkivalta.

Kirkonrauniot on ympäröity aitauksin. Mutta tällä hetkelle kirkon sisällekin on pääsy rajatulle alueelle, Tässä esillä olevat kuvat ovat nähtävissä tällä alueella. Kannattaa käydä tutustumassa. Kuvat: IV.

 


 Työmaalla oleva infotaulu käynissä olevasta kunnostushankkeesta



 Kolme vuotta palon jälkeen tehty arkkitehtipiirros raunioista. Osa holveista on vielä paikallaan

 


 Kuvia eri aikoina toteutettujen kunnostustoimenpiteiden jälkeen 


Tämän blogipostauksen koonti:
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...