sunnuntai 25. elokuuta 2024

Ennen ja nyt kuvapari / Palosaaren sillan näkymä

 

Från bomull till kunskapsindustri

Puuvillatehtaasta tietoteollisuuteen

 

Palosaaren silta yhdistää Vaasan kantakaupungin ja Palosaaren kaupunginosan.

Olen itsekin asunut muutaman vuoden Palosaarella 80-luvulla. Vielä tuolloin Vaasaan muuttaneelle saatettiin kertoa Palosaaren olleen aikoinaan vieraille vaarallinen alue.

Kivi taskuun, kaulukset pystyyn ja Präntöölle on yksi tunnetuimmista sanonnoista, joka kuvaa hyvin alueen henkeä.

Savupiipputeollisuuden loppu ei ole ollut Vaasalle eikä palosaarelaisillekaan katastrofi, tietyn aikakauden päättymin kyllä, mutta tilalle on onneksi saatu hyvinkin erilaista ja uuteen aikakauteen tietä näyttävää toimintaa, niin yritystoimintaa kuin kaupungin ja valtionkin laitoksia.

Alla olevat kuvat on kuvattu Palosaaren sillan alkupäästä kaupungilta päin tultaessa.
Ylimmän kuvan olen uudelleenkuvannut diakuvasta, joka on todennäköisesti kuvattu 1980-luvun lopulla tai sitten 1990-luvun alkupuolella.

Ennen ja nyt kuvaparin uudet kuvat ovat tältä päivältä 25.08.2025. 

 


Palosaaren sillan kupeessa 1990? / 25.08.2024

Kuvat ovat samasta suunnasta mutta eivät ihan samalta kohdalta kuvattu. Jotkut vanhat kohteet ovat tallella ja näkyvät tunnistettavina alemmassa kuvassa. Todella paljon on Palosaaren sillan kupeeseen vuosikymmenten aikana rakennettu uusia ja merkittäviä kohteita. Myös entisen Vaasan Puuvilla Oy:n tiloihin on onnistuneesti löydetty monenlaista uusiokäyttöä.

Kuvapari Ennen ja nyt Palosaaren sillalla on julkaistu myös fb-ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta. Sivusto on merkittävin vanhoja kuvia Vaasasta esittelevä nettisivusto. Jos kuulut tähän ryhmään, pääset siellä kommentoimaan myös tätä yllä olevaa kuvaparia.

 

 


 








Kuvat: AN

 

 

Laaja, perinpohjainen analyysi Palosaaren alueen muutoksista puuvillaenkeleiden ym. teollisuusväestön kaupunginosasta 2000-luvun yliopiston ym. tietoyhteiskunnan keskittymäksi löytyy tästä ”järkälemäisestä” kirjasta:

Peter Ehrström: Från bomull till kunskapsindustri, SCRIPTUM 2010

-          en lokalitets- och restruktureringsundersökning av stadsdelen Brändö, Vasa

Avhandling för filosofie doktorexamen i regionalvetenskap vid Vasa universitet.

 

 


Kirjan kansikuva

 

Aimo Nyberg

Kaupunki- ja luontokuvaaja

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ps. Sivusto on kaikille avoin nettisivusto! Kaikenlaisille kuville ja kirjoituksille. Myös Sinun ennen ja nyt kuvasi ovat erittäin tervetulleita! Ota yhteyttä – voin myös olla apuna vanhojen kuvien digitoinnissa – en suuria määriä, mutta muutaman dian tai paperikuvan voin toki uudelleen Sinulle kuvata.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...