tiistai 5. joulukuuta 2023

Hyvää itsenäisyyspäivää vaasalaiset

 

 

Toivotan tämän blogin lukijoille oikein hyvää Itsenäisyyspäivää!

 

 
 


Kuvat: AN

 

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/01/isanmaa-lasimaalaus.html 

Lasimaalaus ei ole tällä hetkellä Pohjanmaan museon Muistohallin ikkunassa. Se on kyllä jo konservoitu ja odottaa takaisinpääsyä omalle paikalleen mahdollisesti vielä pitkään.

 

Laitan jakoon ensin Vaasan kaupungin sivuilta linkin itsenäisyyspäivän paikalliseen ohjelmaan. Blogijutun lopussa on vielä lukupaketti niille, joita yllä oleva aihe Isänmaa -lasimaalauksesta ja siihen liittynyt suunnitelma Vapauden temppelistä kiinnostaa.

 

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

Itsenäisyyspäivänä perinteisiä juhlallisuuksia ja lasten juhla

Julkaistu: 27.11.2023

Perinteinen itsenäisyyspäivän ohjelma 6.12.2023 keskittyy sankarihaudoille, Vaasan kirkkoon ja sotaveteraanimuseoon. Vaasan kaupungin järjestämä päiväjuhla suunnataan viime vuoden tapaan vaasalaisille lapsiperheille.

Lapsiperheiden itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään keskiviikkona 6.12.2023 klo 14–16 Vaasan kaupungintalolla. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty juhla sai suuren suosion vaasalaisten lapsiperheiden keskuudessa.

Ohjelmassa on Oulun Tähtisirkuksen esitykset klo 14 ja klo 15 kaupungintalon juhlasalissa. Molemmat esitykset kestävät 20 minuuttia. Yhteistyössä Pohjanmaan lastenkulttuuriverkoston kanssa järjestetään tanssityöpaja, jossa voi opetella perinnetansseja Annina Ylikosken johdolla ja pelimanni Johanna Lönngrenin säestyksellä klo 14–16. Askartelutyöpajassa tehdään kirjanmerkkejä klo 14–16. Tilaisuudessa jaetaan myös Vaasan Jaakkoon säätiön stipendit.

–Tänä vuonna juhlassa halutaan tuoda esille liikettä eri tavoin, sirkusesitykset ja perinnetanssityöpajat ovat kaikille saavutettavia äidinkielestä riippumatta. Viime vuoden juhlaan löysivät ilahduttavasti myös vaasalaiset monikulttuuriset perheet, kertoo kulttuuripäällikkö Jenni Niemi.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, ja siellä on mehutarjoilu. Juhlatilojen koristelusta vastaavat Keskuskoulun 3A ja 3B -luokkien lapset. Juhlan järjestää kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelut.

Ohjelma itsenäisyyspäivänä 6.12.2023 Vaasassa

Vaasassa järjestetään perinteistä itsenäisyyspäivän ohjelmaa sankarihaudoilla, Vaasan kirkossa ja sotaveteraanimuseossa.

klo 9.00 Juhlallinen lipunnosto Kasarmintorin perinnemuurilla.
klo 10.00 Kaksikielinen itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Vaasan kirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen saatesanat seppelepartioille.
klo 11.00 Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Vähänkyrön kirkossa. Seppeleenlasku. Tarjoilu seurakuntatalolla.
klo 11.30 Seppeleenlasku Vaasan hautausmaan muistomerkeillä.
klo 12.00–14.00 Sotaveteraanimuseo auki (Kirkkopuistikko 22 A).
klo 14.00–16.00 Lapsiperheiden itsenäisyyspäiväjuhla Vaasan kaupungintalolla.
klo 16.00 Suomalainen messu Vaasan kirkossa.
klo 16.45 Ylioppilaiden soihtukulkue (Kulttuuritalo Fannylta Raastuvankatua pitkin Vapaudenpatsaalle)
klo 17.00 Perinteinen ylioppilaskuntien itsenäisyyspäivän tervehdys Vapaudenpatsaalla. Kuorolaulua, puheita.
klo 18.00–21.00 Nuorten itsenäisyyspäiväjuhla, nuorisotila Cross, Kauppapuistikko 4. Tarjoilujen vuoksi ilmoittautuminen ennakkoon 1.12. mennessä (nuorisotyönohjaaja Lotta Fredman, 044 480 8248).

Konsertti suomalaisen musiikin päivänä 8.12.

Itsenäisyyspäiväviikolla vietetään myös suomalaisen musiikin päivää. Perjantaina 8.12. klo 19 Vaasan kaupunginorkesterin konsertissa Suomalaiset sävelhelmet kuullaan muun muassa kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen musiikkia. Konsertissa esiintyy pianisti Ossi Tanner ja konserttia johtaa saksalaiskapellimestari Jascha van der Goltz.

Itsenäisyyspäivän ohjelman ja ajankohtaiset tiedot löydät verkkosivuilta:

www.vaasa.fi/itsenaisyyspaiva. 

 


 

 

Uutinen Wasabladetista 31.5. 1922.
Kirjoituksen on etsinyt, löytänyt ja jakanut Vesa Katajisto

 

Aiheesta Vapauden temppeli on tehnyt hienon kirjoituksen Ilkka Virtanen. Teksti on julkaistu alun perin lehdessä MAANPUOLUSTAJA 1•2016, sivut 41 ja 42.

Teksti:
Ilkka Virtanen
Österbottens Försvarsgille - Pohjanmaan Maanpuolustuskilta r.f

Kirjoitus on jaettu myös tässä blogissa:

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/01/vapauden-temppeli.html

 


Kuvalainaus kirjasta:

THE KARL HEDMAN ART COLLECTION and Select Choices from Other Collektions in the Ostrobothnian Museum Vaasa 2009, Hedmanin säätiö – Hedmanska Stiftelsen
Marianne Koskimies-Envall, Jaakko Linkamo, Erkki Salminen s. 337

 

Blogikirjoituksen on koonnut Aimo Nyberg
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
Kotiseutuhistorian harrastaja
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...