keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Kerro meille muille Sinulle tärkeästä patsaasta, muistomerkistä Vaasassa

 

Minulle tärkeitä patsaita, muistomerkkejä Vaasassa on paljon. Tunnetuin ja merkittävin on tietenkin Suomen Vapaudenpatsas. Henkilökohtaisesti se on myös eniten kuvaamani kohde. Olen asunut Vaasassa 41 vuotta, ja niistä 34 vuoden ajan sain toimia kuviksen opena kaupungin palveluksessa. Oppilaiden kanssa kuvasimme aika paljon kaupungistamme löytyviä muistomerkkejä, patsaita jne. Nyt eläkkeellä olen jatkanut tätä harrastuksena. Olen koonnut vuodesta 2017 alkaen luetteloa yli 160 kohteesta, etsinyt vanhoja valokuvia ym. kaikkea mahdollista kohteisiin liittyen. Tämä työ ei tule koskaan valmiiksi. Lista päivittyy aina kun uusia teoksia kaupunkiimme saadaan ja kun vanhoja dokumentteja olemassa olevista patsaista ym. löytyy.

Luettelo näyttää tänään tältä: (Rojekti X= hanke)

https://rojektixon.blogspot.com/ 


Haastan kaikki vaasalaiset ja tietenkin myös entiset vaasalaiset nykyään muualla asuvat kotiseudun ystävät etsimään ja löytämään kuvia ja dokumentteja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä. Ja jakamaan tätä tietoa, täydentämään yhteistä muistiamme itsellään käytössään olevilla somekanavilla / lähettämällä materiaalia allekirjoittaneelle laitettavaksi Rojekti X = hankkeen sivulle/fb-sivulle.  

Kohteita on paljon, ja niihin kannatta tutustua vaikkapa Wikipediasta. Sieltä löytyy aika ”täydellinen” Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4 Kuva: Merja-Helena Kärkkäinen, 24.10.2023. Esitys muistomerkin symboliikasta. Kuulijoina Vaasan seudun senioriopettajia, patsastreffien vetäjänä Aimo Nyberg.

Meccun ottama kuva on mielestäni ihan huippukuva. Siinä näkyy itse muistomerkki (poikkeuksellisen hyvin jopa fasadin teksti ja vuosiluku) Patsaan suunta kohti keskipäivän aurinkoa (kuvausaika siis 12 aikaan).  Tilaisuuden luonne, eli esityksen pitäjä ja kuulijoita (varjoina, joista yksi on itse Meccu, joka kuvaa).

 

Jos innostut, ja otat haasteen vastaan, etsi ja löydä vaikka kotialbumeistasi, digikuvien arkistoistasi, tai käy vielä paikan päällä jollain patsaalla, muistomerkillä kuvaamassa kohteesta kuva tai useampikin. Ja lähetä ne s-postilla minulle. Laita muutama rivi tekstiä mukaan ja kerro mitä missä milloin ko. materiaali pitää sisällään. Ja tietenkin on huomioitava myös se, että sinulla tulee olla oikeudet laittaa aineisto jakoon, ja että korvauksia tästä ei ole mahdollista kenellekään maksaa.

Lupaan laittaa näitä saamiani kuvia ja kirjoituksia täydentämään aikaisempia kohde-esittelyjä, ainakin jollain aikataululla. Aika suureksi ja merkittäväksikin tämä ”rojekti” on jo kasvanut! Siispä jatketaan tästä. Yhdessä onnistuen!

Aimo Nyberg
Kuvisope, eläkkeellä
Paikallishistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...