torstai 23. marraskuuta 2023

Lyskan oppilaita vierailulla Vaasan Sotaveteraanimuseossa

 

Vaasan Sotaveteraanimuseo - Vasa Krigsveteranmuseum

Kirkkopuistikko 22 A, 65100 Vaasa
Puh. (06) 312 9894 tai 050 313 6740 (vain aukioloaikoina)

Museon aukiolo talvikaudella

Museon kesäaikainen päivittäisen aukiolo päättyi 24.8.2023. Museo on talvikaudella avoinna vain sunnuntaisin klo 14–16, alkaen 17.9.2023

Ryhmät voivat tutustua museoon myös muulloin sopimuksen mukaan (ks. yhteystiedot) 

https://www.vaasansotaveteraanimuseo.fi/ 


 

Vaasan Lyseon lukion oppilaita Vaasan Sotaveteraanimuseossa

Museokäynnit osaksi Vaasan Lyseon lukion opetusohjelmaa

Teksti: Ilkka Virtanen
Kuvat: Janne Dahlsten


Ilkka Virtanen kertoo Vaasanseudun sankarin, jääkäriluutnantti Oskar Peltokankaan asepuvun äärellä Peltokankaan ansioista suojeluskuntalaisten kouluttajana ja vapaustaistelijana vuoden 1918 sodassa

 

Kaj Sandström kertomassa yleistietoa museosta ja sen kokoelmista museon kirjasto- ja kokoushuoneessa

 

Nalle-korsussa kuivumassa olevat jalkarätit olivat vielä käytössä Kaj Sandströmin varusmiesaikana mutta eivät ole enää tuttuja nykynuorille




Rynnäkkökivääri on korvannut Suomi-konepistoolin, mutta Tuntemattoman sotilaan filmatisointien perusteella se on tuttu tämän päivän nuorillekin

 

 

Museokäynti kuuluu Vaasan Lyseon lukion opetusohjelmaan

Vaasan lyseon lukion historian opettaja Janne Dahlsten aloitti lukuvuonna 2021–2022 käytännön, jonka mukaisesti opiskelijat suorittavat opettajansa johdolla kahden oppitunnin mittaisen vierailun Vaasan Sotaveteraanimuseoon siinä vaiheessa, kun Suomen 1900-luvun historiaa käsittelevä kurssi on edennyt sopivaan vaiheeseen.

Opiskelijoilla on käynnin aikana jo hyvät perustiedot niistä maamme vaiheista, joita Veteraanimuseon näyttely käsittelee: autonomisen suuriruhtinaskunnan aika, itsenäisyysaatteen syntyminen ja kehittyminen toiminnaksi, suojeluskunnat ja punakaartit, jääkäriliike, vapaussota/sisällissota, Vaasa varuskuntakaupunkina ja lopulta kokoelmien pääaiheina talvisota ja jatkosota.

Näyttely konkretisoi ja elävöittää tunneilla opittua

Näyttelyn aineisto konkretisoi tapahtumia omina osastoinaan. Suojeluskunnat, lotat ja jääkärit ovat saaneet omat osastonsa. Talvisodan ajalta on runsaasti aineistoa mm. Vaasan pommituksista.

Karttoja ja pienoismalleja ääniselostein on erityisesti niiltä taistelupaikoilta, joissa oli pohjalaisia joukkoja taistelemassa. Museon asekokoelma käsittää yli 100 asetta pistooleista ja kivääreistä aina järeämpiin konekivääreihin ja kranaatinheittimiin. Erityisen hieno on laaja kokoelma venäläistä alkuperää olevien Mosin-Nagant kiväärien perhettä. Kivääreitä valmistettiin lisenssiperusteisesti miljoonia ympäri maapallon käyttäjien omin erityispiirtein. Suomen sodissaan käyttämä ”Pystykorva” on tämän kivääriperheen hyvä edustaja.

Jatkosodassa oli asemasotavaiheen aikana pitkä ajanjakso, jolloin rintamat eivät liikkuneet, käytiin vain paikallisia taisteluja. Tältä ajalta on peräisin museon laaja puhdetöihin kokoelma. Vierailijoita hämmästyttää erityisesti joukko-osasto JR 61:n (”Sextiettanin”) miesten suuresti kunnioittamalleen rykmentin komentajalle, eversti ja Mannerheim-ristin ritari Alpo Marttiselle Syvärin rintamalla valmistama ja hänelle lahjoittama korsukalusto. Kalusto on tehty massiivisista Karjalan hongista, tuolit ja pöydän osat kukin yhdestä puusta. Aseseppä on takonut järeät helat tavara-arkulle.

JR 61:lla Syvärin alueella käytössä ollut miehistön Nalle-korsu on ollut esikuvana museoon rakennetulle korsulle. Korsun hirret ovat peräisin pohjalaisesta ladosta, mutta esineistö on aitoa rintamalla mukana ollutta tavaraa. Sotiemme veteraanien panosta itsenäisyytemme säilyttämisessä kunnioittavat veteraaneille myönnetyt kunniamerkit. Museon kunniamerkkivitriinit ovat täynnä veteraanien komeita ja arvokkaita kunniamerkkikokonaisuuksia. Kunniamerkit on myönnetty sekä sodassa esitetystä urhoollisuudesta ja taidosta että jälleenrakennusvaiheen aikaisista siviiliansioista.

Kohti pysyvää toteutusta

Lukuvuoden 2021–2022 aikana museoon tutustui kolme n. 20 hengen opiskelijaryhmää Vaasan Lyseon lukiosta. Kokemukset olivat sekä opettajan ja opiskelijoiden että museon toimijoiden näkökulmasta erittäin onnistuneita. Opettajan huolellinen valmistelu tarkoituksenmukaisine käynnin ajoituksineen muodosti hyvän lähtökohdan. Aihealueesta oppitunneilla saatu tuntemus sekä museosta saatavat lisätiedot vielä edessä olevaa kurssin päättökoetta varten motivoivat opiskelijoita aktiivisuuteen museokierroksen aikana. Opettaja oli kierroksella aktiivisesti mukana ja sitoi museossa koettua oppitunneilla käsiteltyihin asioihin.

Museovierailut ovat saaneet jatkoa kulumassa olevana lukuvuotena. Nyt marraskuussa vierailussa oli mukana 30 opiskelijaa. Tilat mahdollistivat juuri ja juuri ryhmän jakamiseen kahteen osaan, jotka saivat opastuksen kahden oppaan toimesta samanaikaisesti. Näin taattiin kontaktin säilyminen oppaan ja vierailijoiden välillä. Seuraavat kaksi ryhmää saapuvat helmikuussa.

Edellytykset vierailuohjelman vakiintumiselle näyttävät hyviltä. Koululaisryhmät ovat olleet museolle tärkeä vierailijaryhmä koko sen 25-vuotisen olemassaolon ajan. Pääosa koululaisryhmistä on edustanut yläkouluja. Näitä kiinnostavat erityisesti tietyt museoesineet ja esineryhmät (aseet, pienoismallit, sotilasasut, puhdetyöt, korsu erikoisuutena), museon hahmottaminen osaksi Suomen historiaa ei ole vielä kovin pitkälle kehittynyt. Antoisia vierailuja ovat kuitenkin nämäkin olleet museon näkökulmasta. Vaasan Lyseon lukion huolella harkitut ja valmistellut vierailut merkitsevät uutta aluevaltausta koululaisvierailuissa.

Museo ei voi muuta kuin olla kiitollinen koulun ja erityisesti opettaja Janne Dahlstenin aloitteellisuudelle asiassa.

Ilkka Virtanen

 

 


 

Kuva: AN

Vaasan Sotaveteraanimuseo löytyy siis Kirkkopuistikolta entisen Suomen Pankin talosta entistä Kirkkoapteekkia vastapäätä. Hieno kohde meille kaikille käydä kertaamassa omia Suomen ja Vaasan historian tietojamme.
Museo on auki näin talviaikaan vain sunnuntaisin klo 14–16. Siispä lähdetään kiireettömälle sunnuntaikävelylle ja poiketaan museokäynnille!

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...