Nyt marraskuussa on aivan mainio hetki lähteä vaikkapa "muistikuvakävelylle" kesäiseen Vaasaan. Vaikkapa johonkin puistoon, rannoille... Kaupungin puutarhan komeat kukkaistutukset muistuvat varmasti mieleen. Ehkä mieleen palaa myös veistoksia, muistomerkkejä. Mitä missäkin päin on nähnyt, sitä voi nyt näinä vuoden pimeimpinä päivinä ja iltoina yrittää palautella mieleen.
Kutsun Sinut nyt mukaan patsastreffeille! Siis näin virtuaalisesti netissä. Lähdemme ensin useamman blogikirjoituksen mittaiselle tutkimusmatkalle Setterberginpuistoon (aikaisemmalta nimeltään Lastenpuisto, Barnparken).
Suihkukaivo ja hienot antiikkipatsasveistokset ansaitsevat tulla nähdyiksi – tietysti livenäkin paikanpäällä (siellä ne ovat nytkin, loskassa, pimeässä), mutta erityisen kiinnostaviksi nämä vanhat tutut veistokset muuttuvat, kun löydämme niistä uutta yksityiskohtaista tietoa, sanomalehtikirjoituksia, ennen julkaisemattomia valokuvia, ym. dokumentteja vuosikymmenten takaa.
Kenties Sinullakin on omakohtaisia muistoja, kotialbumeissa kuvia, diakuvia, joita voisit harkita jakavasi eteenpäin meidän kaikkien tämän päivän vaasalaisten iloksi.
ANTIIKKIPATSASJÄLJENNÖKSET JA SUIHKUKAIVO
https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/05/antiikkipatsasjaljennokset-ja.html
Vaasan upeat puistot
https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2016/07/vaasan-upeat-puistot.html
…
Katsotaan ajassa taaksepäin
Lainaus Wasabladetista lähes sadan vuoden takaa. 4.9.1929
Kuvarajaus Wasabladetin sivusta (tiedon lehtileikkeestä sain Vesa Katajistolta)
Lehtikirjoituksen kuvassa oleva vasemmanpuoleinen veistos on Tanssiva fauni. Tämä teos siirrettiin puistosta sisätiloihin, eli Vaasan kaupungintalolle vuonna 1936.
Lepäävä Merkurius on puistossa edelleen.
Kuva: AN
Jatketaan tästä huomenna (16.11.2023): Vesa
Katajiston etsimää ja löytämää tietoa Setterberginpuiston veistoksista.
Vesa on ansiokkaasti tutkinut digi.kansalliskirjasto.fi sivustoa. Ja halunnut myös jakaa löytämiään tietoja, mm. tarkkoja päivämääriä milloin näitä antiikkipatsasjäljennöksiä on esille laitettuVaasaan kaupunkia kaunistamaan.
https://digi.kansalliskirjasto.fi/etusivu
Tältä sivustolta voimme itse kukin (yrittää) löytää vastauksia ja varmistuksia kaikenlaisiin ajatuksiamme askarruttaviin kysymyksiin!
Blogijutun koonti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti