torstai 13. lokakuuta 2022

VKS:n H-taloon taidetta prosenttiperiaatteella

 

 

Kuva: AN 10.10.2022. Vaasan keskussairaalan H-talon ”valoseinä” oli maanantai illasta tiistai aamuun asti komeasti vihreäksi valaistuna.

Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2022

Maailman mielenterveyspäivää vietettiin jälleen 10.10.2022. Vihreällä valolla tehtiin näkyväksi huolten jakamista ja tällä haluttiin muistuttaa, että jokaisen huoli on tärkeä.

Kampanjan taustalla on MIELIry

https://mieli.fi/yhteiskunta/kampanjat/kymppikymppi/ 

 

Maanantain 10.10 blogipostauksesani kerroin, että silmälääkärin määräyksestä sain lähetteen akuuttiin toimenpiteeseen – Seinäjoelle. Kaikki meni oikein hyvin. Toipuminen vaatii nyt lepoa useiden viikkojen ajan.

On todella hienoa, että yhteistyö sairaaloiden välillä pelaa!

Minulle tuo maanatain vihreä valoseinä oli kuin merkki – ei huolta, kaikki menee hyvin!

 

Lainaan tähän perään Vaasan Taideyhdistyksen sivuilta Tarja Hautamäen kirjoituksen. 

https://vaasantaideyhdistys.fi/  

Tiesitkö 12.10.2022

Taidetta prosenttiperiaatteella Vaasan keskussairaalaan

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelussa sovellettiin prosenttiperiaattetta ja osana uudisrakennushanketta pantiin pystyyn taidetyöryhmä huolehtimaan taidehankinnoista. Työryhmän suunnittelemaan kokonaisuuteen kuuluu uusien taideteosten lisäksi deponoituja teoksia ja valokuvia hyvinvointialueen kunnista kuvatulosteina rakennuksen eri pinnoilla.

 

Uudisrakennushankkeen arkkitehtuurisuunnittelun teemaksi oli annettu Pohjanmaan rannikko ja tätä teemaa tukee myös H-rakennuksen taidekokonaisuus.  Teema jakautuu kerroksissa alateemoiksi, jotka ovat satama (00 ja 0-kerros), laguunit (1.–3. kerros), ranta (4.–6. kerros) ja meri (7.–8. kerrokset). Pohjanmaan rannikko -teema näkyykin useissa sairaalan teoksissa. 

Taidehankkeen tavoitteena oli alusta alkaen tehdä taiteilijavalinnat mahdollisimman avoimesti ja niin, että kaikilla taiteilijoilla on yhtäläinen mahdollisuus tarjoutua taiteen toteuttajaksi. Alkuvuodesta 2021 toteutettu avoin portfoliohaku kiinnosti taiteilijoita laajasti ja portfolioita saatiin yhteensä 225 kappaletta. Uusia töitä tilattiin yhdeksän – mukana myös vaasalaisillekin tuttuja taiteilijanimiä kuten Paula Blåfield ja Geir Byrkjeland. 

Myös valokuvatapettien ja valokuvataulujen kuvat haettiin avoimen valokuvahaun kautta. Alkuvuodesta 2021 käynnissä olleen avoimen valokuvahaun kautta saatiin yhteensä lähes 1000 valokuvaa. Näiden joukosta on valittu 33 valokuvaa – vähintään yksi kaikista kuntayhtymän kunnista. Osa valokuvista on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina ja osa suurina valokuvatauluina. Lisäksi sairaalan seiniltä löytyy valokuvaaja Tero Makkosen luontoaiheisia kuvatulosteita. 

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen taidekokonaisuus on esitelty verkossa tarinapankissa. Sieltä selviää niin taiteilijoiden kuin heidän teostensakin tarinat pintaa syvemmältä. 

TH

Linkki tarinapankkiin

https://tarinapankki.fi/item/vaasan_keskussairaala_ovph/#kaupungit


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...