perjantai 15. huhtikuuta 2022

Söderfjärdenillä nyt

 

 

Paikallisten lintuharrastajien yksi suosikkipaikoista on Söderfjärden. Näin on sekä kevätmuuton aikoihin, ja taas syksyllä syysmuuton tuodessa pelloille tuhansittain kurkia, hanhia ym.

Esittelyn voi löytää esim. tästä opaskirjasta

Karttakeskus Oy 2011 /Juha Laaksonen & Riku Lumiaro

SUOMEN 100 Lintukohteet

Kirjan kohde nro 56 on SÖDERFJÄRDEN

Alueesta noin puolet on Vaasaa ja toinen puoli Mustasaarta. Peltoalueen keskellä oleva Meteoriihi on Vaasan puolella.

 


 

Pääsiäisen aikaan Söderfjärdenillä on perinteisesti jopa ruuhkaa. Lintujen lisäksi siellä on siis myös lintuharrastajia, muualtakin kuin täältä Vaasan seudulta.

Havaintopisteitä näkemistään lajeista keräävien lintubongareiden lisäksi alueen hiekkateillä ajelevat autoillaan lintukuvaajat. Jopa siinä määrin, että tästä on haittaa pesintäpuuhiaan aloitteleville linnuille.

Hiekkateille pysäköintipaikoille lintuja tarkkailemaan jääneet kuvaajat voivat autosta nousematta saada otettua tosi hyviä kuvia. Lintuja on paljon, osa niistä hyvinkin lähellä, ja mikä parasta näkyvyyttä on joka suuntaan todella paljon. On korkeaa taivasta, jota vasten voi kuvata lentokuvia, suuriakin parvia tai lähikuvia muutamista yksilöistä. Pelloilla on myös hyvin kuvauksellisia alueita, on sekä maata että vettä. Roudassa olevan maan pinnalle syntyviä pieniä ja suurempia vesialueita on ”joka puolella”, ei tosin kovin montaa päivää enää, maa kuivaa nopeasti, ja viljelijät pääsevät peltotöihin.

Vesipeilit mahdollistavat kuviin ”erikoisefektit”, jopa taiteellisten lintuasetelmien kuvaamisen. Lintulajien luonnontieteellisen tuntomerkkien kuvaaminen on monille kuitenkin tärkeintä. Myös lintujen ääntä täällä tallennetaan, ja videoitakin tehdään. Mahdollisesti moneenkin tarkoitukseen, kenties uusiin kirjoihin jne. Ja aika moni myös jakaa ottamiaan kuvia ja videoita omilla somekanavillaan. Ihan kiva näin. 

 


 
 

 

 

 

 


Kuvat: AN, 15.4. 2022

 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

PS.

Vaimoni merkitsee ylös näkemänsä lintulajit. Tämän vuoden saldo on jo 69 lajia. Tänään Söderiltä saimme uusina lajeina nämä: kuovi, västäräkki, tundrahanhi, haapana, jouhisorsa, tavi, valkoposkihanhi.

Päivän erikoisuutena vielä kameran muistikortille tallentunut, ja kuvia suurennettaessa esiin tullut lumihanhi (tumma muoto). 

 


Kuva: AN. Lumihanhi kuvassa keskellä, ympärillään sinisorsia ja muita hanhia.
Lumihanhen tuntomerkit: pää, kaulan yläosa ja pyrstön kärki valkoiset, muuten vaihtelevan harmaa, siiven etureuna ja pyrstön yläpeitinhöyhenet vaaleimmat alueet. (Lintuopas, Euroopan ja Välimeren alueen linnut, Otava 1999)

Ensimmäinen etappi eli 100 lintulajin tavoite lähenee jo! Tästä on hyvä jatkaa, eihän olla vielä toukokuussakaan.

Maisa ja Aimo 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...