perjantai 1. huhtikuuta 2022

Kitkat kenkiin

 

 

Joka keväiseen tapaan tähän aikaan vuodesta talven aikana kaduille ja pihoille levitetty hiekka kutisee meidän kaikkien vaasalaisten silmissä ja kurkuissa. Näin ei välttämättä tarvitse enää olla vuoden kuluttua!

Maaliskuun lopulla Energy Weekin aikana suljetussa kabinettikokouksessa kaupunginhallitukselle on tehty ehdotus, että Vaasan kaupunki luopuisi kokonaan jalkakäytävien ja kaupungin omien kiinteistöjen pihojen hiekoituksesta. Samalla on esitetty toive, että myös yksityiset taloyhtiöt lähtevät tähän projektiin mukaan, ja ottavat rohkeasti osaa uuden innovaation hyödyntämiseen. Kaupunginhallituksen yksimielinen päätös astuu kuitenkin voimaan vasta kun valtuusto ehtii sen käsitellä ja hyväksyä. Valituksia asiasta kaupunkilaisilta ei tietenkään toivota, sillä niin merkittävästä hyödystä sekä kaupungille että asukkaille tästä uutuustuotteesta aivan varmasti saadaan. Kaupunki säästää miljoonia, ja asukkaat saavat nauttia paranevasta ilmanlaadusta. Terveyshaitatkin vähenevät merkittävästi, ja rahaa saadaan siirrettyä soten vaatimiin toimiin.

Uuden tavan toimia eli jättää kadut ja pihat hiekoittamatta mahdollistaa kuluneen talven aikana testattu ja jo patentin saanut vaasalainen keksintö: kenkien yli vedettävät kertakäyttöiset ”kitkamaskit”! Eli eräänlaiset kuminauhoilla kenkiin kiinnittyvät ”kevytkalossit”.

Muutos on yhtä mullistava kuin siirtyminen autojen nastarenkaista kitkarenkaisiin. Vaihtoehto, jossa ei ole lainkaan katuja / kauppojen lattioita jne. vahingoittavia metallisia piikkejä, on suorastaan vallankumouksellinen!

 


Kuva 1.

CITKAT -tuote näyttää tältä. Värivalikoima: Musta, tummavihreä, tummaruskea ja valkoinen.
Kokoja on saatavana seuraavasti: 22-26, 27-30, 31-34, 35-39, 40-44, 45-50. 51-55.

 


Kuva 2.

Kenkään kitkamaski asetetaan jo sisällä ja pohjan suojaperi poistetaan, kun astutaan ulos liukkaalle pihalle.

 

Tuote on kokonaisuudessaan biohajoava. Tämä tarkoittaa myös sitä, että käyttäjä voi huoletta heittää / jättää käytetyn kenkämaskin siihen, mihin se hajoaa. Maatuminen tapahtuu, ei tosin asvaltilla, muutamassa vuodessa.

Tämän uuden tuotteen erinomaiset pito-ominaisuudet löytyivät sattumalta, kun muovituotteille kokeiltiin korvaavia materiaaliyhdistelmiä. Myös pohjakuvion imukyky ja sivusuuntaisen liikkeen eston maksimaalinen tehokkuus löytyy luonnosta, mehiläisten kennoista. Uudenlainen vahan ja veden hylkimisreaktion ymmärtäminen jäisillä pinnoilla 0° asteen molemmin puolin mahdollisti patentin saamisen.  Yksinkertaisesti kuperan ja koveran muodon muutos askeleen painon alla antaa pohjarakenteelle sen ainutlaatuisen pitokyvyn. Materiaali on kuitenkin sen verran kuluvaa, ettei tuotetta voi käyttää kuin 1 km verran, ts. tuotemerkistä kehitettiin kertakäyttötuote, ja niitä myydään 50 kpl paketeissa.

Luovaa innovatiivisuutta osoittaa myös se, että heti kehittämistyön alussa oivallettiin yhteistyömahdollisuus kotimaisen kasvomaskeja valmistavan yrityksen kanssa. Koronapandemian vihdoin hellittäessä on mahdollista vähitellen luopua kasvomaskien käytöstä, ja nyt työntekijöitä ei tarvitse irtisanoa, kun uuden tuotteen jopa maailmanlaajuinen valmistus voidaan Vaasassa aloittaa pikapuolin.

Tällä uutuustuotteella saadaan erinomaisen hyvin hyödynnettyä kasvomaskien valmistamiseen tehtyjä investointeja. Tuotannossa voidaan käyttää pitkälti samoja koneita kuin kasvomaskeja valmistettaessa. Myös pakkaustekniikka ja myynnin logistiikka on jo valmiina. Toki myyntipaketit tehdään selkeillä kuvilla ja teksteillä sellaiseksi, ettei kukaan vahingossa vedä tätä uutuustuotetta nenän ja suun päälle.  

Uusi tuotantolaitos aloittaa Laajametsän hakkuuteollisuusalueella jo kesän aikana. Koneet ja pakkauslaitteet ovat aluksi kymmenissä konttiyksiköissä, joista saadaan tasoitetuille kentille pitkät tuotantolinjat. Samaan aikaan käynnistyvät myös varsinaisen tehdaskompleksin suunnittelutyöt ja lupien hakemisprosessit.

Alustavan toimiluvan saanut yritys ei tässä vaiheessa halua nimeään julkisuuteen, mutta ilmoittaa ottaneensa osakeyhtiönsä logoon tunnuskuvaksi sammakon. Tällä he haluavat korostaa toimintatapojensa ympäristöystävällisyyttä.

Yritys on siis luvannut valmistaa vähintään ½ miljoonaa kenkiin tarkoitettuja kitkamaskeja vuoden 2023 alkuun mennessä. Jokaiselle vaasalaiselle on tarkoitus antaa kaupungin kustantamana yksi paketti (50 kpl).

Ratkaisun taloudellista yhtälöä tutkitaan kaupungin taloustoimistossa huhtikuun puoleen väliin mennessä, ja lopullisista päätöksistä kuullaan vielä ennen Vappua. Valtuutettujen joukoista on kuulunut jo soraääniäkin, he epäilevät saatavia hyötyjä, ja onko tosiaan kaikki katujen puhdistukseen osallistuvat työntekijät irtisanottava ja koneet myytävä vuoden kuluttua?

Joka tapauksessa asiaan myönteisesti suhtautuvia toivotaan saapuvan tämänpäiväiseen infotilaisuuteen Hallintotalolle 1.4.2022 klo 13.15. Paikalla on myös uuden yrityksen edustajia, ja he pyytävät saada tietää sadalta ensimmäiseltä paikalle tulijalta heidän kengännumeronsa. Tarkoitus on nimittäin valmistaa heille ensimmäiset prototuotteet jo ”näille lumille” eli ryhmä kustannetaan viikon reissulle Saariselälle, jossa kuvataan tuotteen mainosmateriaalit tulevaa talvisesonkia varten.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Kaupunkiblogin ylläpitäjä

Uutinen julkaistaan ensimmäisenä tässä blogissa vaasaennenjanyt 1.4.2022 klo 0.01

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...